Sezonowy Newsletter #23

Cześć!

Przed Tobą świąteczny i całkiem obszerny numer newslettera. Znajdziesz tu sporo propozycji w sam raz na nadchodzące święta i nie tylko. Podpowiem Ci jakie potrawy możesz nastawić już teraz, zdradzę sposoby na posprzątanie mieszkania domowymi sposobami, opowiem ciekawostki o cynamonie. Nie zabraknie też obiecanego przepisu na chleb.

Zapraszam!

📅 Sezonowe warzywa i owoce

Poniżej grudniowa lista polskich warzyw i owoców:

  • warzywa: brukselka, burak, cebula, cykoria, czosnek, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchew, pietruszka, por, roszponka, seler, topinambur, ziemniak
  • owoce: gruszka, jabłko, orzech laskowy, orzech włoski

Kilka propozycji na obiadowe dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw:

🎄 Świąteczne przygotowania

Do świąt jeszcze sporo czasu – zawsze tak się wydaje a potem wszystko zostaje do zrobienia na ostatnią chwilę. Dlatego poniżej znajdziesz listę rzeczy, które możesz nastawić już teraz:

Warto też przejrzeć zapasy mąk, przypraw, suszonych owoców czy grzybów i uzupełnić ewentualnie braki zanim w sklepach zrobi się tłoczno.

🧹 Porządki świąteczne

Porządki w domu zawsze pomagają mi poczuć świąteczny klimat. Staram się jednak nie kupować sklepowych środków czystości – soda oczyszczona, ocet, mydło i klika ulubionych olejków eterycznych zwykle w zupełności mi wystarczają. W okresie zimowym szczególnie lubię olejek cynamonowy, sosnowy i pomarańczowy.

Poniżej podrzucam kilka moich przepisów na domowe środki czystości:

Szczególnie polecam Ci płyn uniwersalny – mam go u siebie zawsze, używam codziennie i nie wyobrażam sobie bez niego żadnych porządków, nie tylko tych świątecznych. Możesz do niego dodać kilka kropli olejku cynamonowego i przy okazji ścierania kurzy wypełnić dom zapachem piernika.

🎄 Wigilijne potrawy

Kulinarne tradycje związane ze Świętami Bożego Narodzenia są różne w różnych rejonach Polski. Właściwie każda rodzina ma swoje własne, ulubione smaki. Wiem, że niektórzy jedzą w wigilijny wieczór zupę grzybową, kapustę z grochem, karpia i inne ryby… Dla mnie kolacja w ten dzień mogłaby się zakończyć na barszczu z uszkami. Może być z dokładką. W żaden inny dzień nie smakuje on tak samo.

Poniżej kilka przepisów na dania tradycyjne i mniej tradycyjne, ale wpisujące się w świąteczny klimat:

Piernik staropolski, który czeka w Twojej lodówce, upiecz na 3-4 dni przed świętami i przełóż powidłami. Z części ciasta możesz zrobić pierniczki.

Nie zapomnij o polewie! Możesz ją też zrobić z roztopionej gorzkiej czekolady z dodatkiem masła (ok. 2 łyżki masła na tabliczkę czekolady).

🧂 Ulubione przyprawy – cynamon cejloński

W poprzednim numerze pisałam o swoich ulubionych przyprawach. Dziś kilka słów o jednej z nich – cynamonie.

Tę aromatyczną, korzenną przyprawę zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że istnieją różne odmiany cynamonu. Dla mnie zdecydowanie zwycięzcą jest tutaj cynamon cejloński. Można go poznać po intensywnym aromacie, lekko słodkawym i łagodnym smaku. Jego laski są kruche, składają się z cienkich listków, łatwo się je mieli.

W sklepie szukaj opakowań, na których jest wyraźny napis „Cynamon cejloński”. Te przyprawy, na których pisze jedynie „Cynamon” to zwykle inna, bardziej popularna, ale za to mniej aromatyczna i mniej wartościowa odmiana Cassia. Różnicę zauważysz też w cenie – cynamon cejloński jest nieco droższy.

Cynamon znany jest przede wszystkim ze swych właściwości antyutleniających i przeciwzapalnych. Liczne badania wskazują na to, że może on odgrywać rolę w łagodzeniu objawów cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia. Pomaga przy różnych dolegliwościach jelitowych, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zwiększa wchłanianie składników odżywczych.

Zdecydowanie warto używać cynamonu znacznie częściej, nie tylko w okresie świątecznym!

🍞 Upiecz swój własny chleb na święta cz.2

W poprzednim numerze newslettera obiecywałam, że zdradzę przepis na chleb, który ostatnio piekę najczęściej. Niestety, nie udało mi się na razie umieścić przepisu na stronie, ale postaram się wszystko dokładnie opisać poniżej.

Chleb mieszany, pszenno-żytni na zakwasie

Przygotowanie ciasta na chleb jest 2-etapowe (zaczyn i ciasto właściwe). Przed nastawieniem zaczynu dokarm zakwas, żeby był aktywny. Dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj: https://domowejroboty.pl/przepisy/zakwas-na-chleb/#dokarmianie

Zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody
  • składniki wymieszaj, przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce (ok. 25-30°C) na minimum 10-12 godzin – najlepiej nastawić go wieczorem, tak by wyrósł przez noc

Ciasto na chleb:

  • zaczyn
  • 300 g wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 750 lub orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki razowej (dowolnej)
  • 10 g soli
  • dodatkowo: 1-2 łyżki nasion kminku, czarnuszki lub innych ulubionych ziaren
  • do wyrośniętego zaczynu dodaj wszystkie wymienione wyżej składniki i dokładnie wymieszaj (łyżką lub za pomocą robota z hakiem) – krótko, tylko tyle, by składniki się ze sobą połączyły
  • wyrobione ciasto przełóż do przygotowanej formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej otrębami) i wyrównaj jego powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką
  • odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce np. do piekarnika nagrzanego do 30°C (potrwa to ok. 2-3 h, dłużej jeśli zakwas będzie młody lub temp. niższa)
  • pieczenie:
    • wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika, na dno postaw naczynie z wodą (para)
    • po 15 min. wyjmij naczynie z wodą i zmniejsz temp. do 180°C
    • piecz jeszcze ok. 45 min
  • upieczony chleb wyjmij z formy, nakryj ściereczką i pozostaw na kratce do ostygnięcia

Smacznego 😊


🎄 Życzę Ci zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych radosnych dni w nadchodzącym roku 🥳

Do przeczytania w następnym, styczniowym numerze,
Ania