Jak wyhodować kiełki pszenicy?

Kiełkujące ziarna pszenicy to zdrowy i smaczny dodatek, który z powodzeniem urozmaici wiele dań zarówno na słono jak i na słodko a wyciśnięty z nich olej sprawdza się także w celach kosmetycznych. Tak więc warto spróbować tego popularnego zboża właśnie w postaci kiełków.

Są one bardzo bogate w odżywcze substancje, dostarczają m.in. białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu korzystnie wpływają na odporność, kondycję fizyczną, odżywiają włosy, skórę i paznokcie.

W przypadku pszenicy warto zainwestować w nasiona dobrej jakości, certyfikowane. Kiełki pszenicy są gotowe po 2-3 dniach. Wystarczy jak ich białe ogonki osiągną długość ziarna. Jeśli posadzisz je w doniczce z ziemią i poczekasz jeszcze kilka dni, możesz z nich otrzymać trawę pszeniczną – młode liście pszenicy, które ścina się i wyciska z nich sok.

Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo, jako dodatek do płatków, koktajli, jogurtów, chleba czy sałatek.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 2-3 dni (kiełki); 6-10 dni (trawa)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm (kiełki); ok. 10-15 cm (trawa)
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek; doniczka (trawa)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, E, z grupy B, C,
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, cynk
  • inne: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy), chlorofil (trawa pszeniczna)

spożycie:

  • smak: łagodny, lekko orzechowy
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki pszenicy to:

  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  3. 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Jeśli chcesz spożywać kiełki pszenicy to możesz zakończyć hodowlę po ok. 2-3 dniach. Białe ogonki kiełków powinny mieć mniej więcej długość ziarna.

Natomiast jeśli wolisz wyhodować trawę pszeniczną należy posadzić skiełkowane ziarna w ziemi. Po ok. 10 dniach hodowli (pamiętaj o podlewaniu) trawa będzie już gotowa do ścięcia. Ze względu na to, że jest ona bardzo włóknista zaleca się wyciskanie z niej soku i spożywanie w tej postaci.

Kiełki możesz zajadać od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (1)

  1. J.wojan

    Bardzo ciekawy i uczący link