Lecytyna (E322)
Lecytyna to produkt pochodzenia naturalnego. Jest zatem składnikiem bezpiecznym, lecz nie dla wszystkich – należy uważać na nią w przypadku niemowląt. Dzięki jej właściwościom emulgującym oraz nietoksyczności oraz faktu, że jest metabolizowana przez organizm, wykorzystywana jest w różnych produktach leczniczych: preparatach do żywienia pozajelitowego, suplementach diety. Wykorzystuje się ją do produkcji maści, kremów, emulsji.
Zastosowanie
Zwykle stosowana jest w produkcji:
- Czekolad
- Margaryn
- Majonezów
- Serów topionych
- Mleka w proszku
- Śmietanki
- Wyrobów cukierniczych (krakersów, ciasteczek)
- Makaronów
- Pieczywa
- Masła orzechowego
- Produktów instant (np. sproszkowane zupy, zabielacze do kawy, kakao, ciastka w proszku)
- Lodów
- Serów
- Gum do żucia
- Produktów drobiowych
- Karm dla zwierząt (w nich stanowi źródło energii, choliny, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych)
Lista produktów, w których znajdziemy lecytynę jest jak widać szeroka. To ze względu na fakt, że lecytyna charakteryzuje się różnymi funkcjami technologicznymi w żywności, m.in.:
- Chroni beta-karoten obecny w tłuszczach przed utlenianiem (właściwości przeciwutleniające)
- Ma właściwości stabilizujące
- Ma właściwości emulgujące
- Zapobiega rozpryskiwaniu
- Ma właściwości zawieszające
- Właściwości spieniające
- Kontroluje lepkość i krystalizację
- Właściwości zwilżające
Ze względu na swoje właściwości emulgujące stosowana jest też w kosmetykach:
- Szamponach
- Mydłach
- Kremach
- Maseczkach
- Olejach do kąpiel
- Pudrach do twarzy
- Szminkach
- Emaliach do paznokci
Przyczynia się ona do nawilżania i zmiękczania skóry. Zapobiega również przetłuszczanie się skóry głowy i włosów. Wykorzystywana jest też w produkcji liposomów – transdermalnych (działających w różnych warstwach skóry) nośników substancji czynnych, które znalazły zastosowanie w farmacji i kosmetyce.
W zastosowaniach przemysłowych, stosowana jest jako:
- środek antyadhezyjny dla tworzyw sztucznych i smarów silnikowych
- środek dyspergujący w farbach i tuszach
- środek smarujący i przeciwutleniacz w przemyśle włókienniczym i gumowym
- środek przeciwdziałający gumowaniu w benzynie
- stosowana jest również jako środek antykorozyjny
Lecytyna stosowana jest również w nawozach, herbicydach, insektycydach, fungicydach jako emulgator.
Lecytyna wykorzystywana jest w produkcji wosków, past i konserwantów do drewna.
Otrzymywanie
Starożytni Grecy wykorzystywali wysuszone żółtka jaja (zawierające naturalnie do 30% lecytyny) jako środek usuwający tłuszcze i nadający bardziej miękką strukturę skórzanym produktom.
„Lecytyna” podchodzi od greckiego słowa lekithos oznaczającego żółtko jaja.
Opisywana substancja została po raz pierwszy wyizolowana z żółtka jaja kurzego w 1846 r. Poza żółtkiem jaja, obecnie pozyskiwana jest również z surowców roślinnych, głównie soi, lecz także z rzepaku i słonecznika. Ze względu na koszty produkcji, najpowszechniej stosowana jest lecytyna sojowa i słonecznikowa. Lecytyna sojowa powstaje jako produkt uboczny podczas procesu odśluzowywania oleju sojowego.
Szacuje się, że roczna produkcja lecytyny sojowej wynosi ok. 260 000 ton. Z około 200 hektarów uprawy soi można pozyskać 500 ton soi, z której powstaje 2,5 tony lecytyny sojowej. Liderem w produkcji lecytyny sojowej są USA i Brazylia.
Natomiast wartość światowego rynku lecytyny oszacowano na ok. 850 milionów dolarów w 2016 roku. W tym samym roku Europa zdominowała rynek lecytyny z udziałem 31%.
Najwyższy poziom wykorzystania lecytyny przypada segmentowi żywności dla zwierząt (42,1%).
Szkodliwość
Lecytynie przypisuje się szerokie właściwości prozdrowotne:
- Obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- Wpływa korzystnie na układ nerwowy
- Wspomaga działanie wątroby
Uważa się ponadto, że lecytyna działa korzystnie na:
- funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
- metabolizm tłuszczów,
- zwiększenie wydolności fizycznej i wytrzymałości mięśni
- pamięć, uczenie się i czas reakcji
- ponadto pomaga w zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych
A czy lecytyna jest zupełnie bezpieczna w spożyciu? FDA (Food and Drug Administration) nadała temu składnikowi status GRAS (powszechnie uznana za bezpieczną), natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) nie ustaliła dopuszczalnego poziomu spożycia (ADI). W większości, lecytyna może być stosowana na zasadzie quantum satis, czyli minimalnej ilości substancji potrzebnej dla osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego. Ale istnieją pewne ograniczenia stosowania lecytyny. Dotyczą one takich produktów, jak:
- Preparaty do początkowego żywienia niemowląt (1000 mg/kg)
- Preparaty do dalszego żywienia niemowląt (1000 mg/kg)
- Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci (10 000 mg/kg)
- Inna żywność przeznaczona dla małych dzieci (10 000 mg/kg)
Ciekawostki
- Lecytyna jest powszechnie obecna w organizmach żywych. Jest składnikiem błon komórkowych i jest odpowiedzialna za przepuszczalność, fosforylację oksydacyjną, fagocytozę czy też przewodnictwo elektryczne.
- Lecytyna jest naturalnym emulgatorem.
- Stanowi gęstą, lepką, mazistą ciecz. Charakteryzuje się nieco bursztynowym kolorem i może mieć nieco orzechowy posmak.
- Stwierdzono, że lecytyna sojowa nie zawiera wystarczającej ilości białka sojowego aby wywołać reakcje alergiczne u większości pacjentów cierpiących na alergię na soję.
- Lecytyna w produkcji żywności stosowana jest na poziomie ok. 0,1 – 2,0%.
Źródła
- Ławrowski P.: Lecytyna – ważny dodatek w produkcji mas czekoladowych. Cukiernictwo i piekarstwo, 3/2018.
- Bazan L., Przepiórkowska A.: Lecytyna w kosmetyce – właściwości i zastosowanie. Świat Przemysłu Kosmetycznego, 2011, 2.
- Kulawik A., Tal-Figiel B., Warżel M.: Lecytyna i jej rola w farmaceutycznych emulsjach suchych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2011, 50(5): 62-63.
- American Lecithin Company: Lecithins and phospholipids. A Simple guide to use and selection.
- Reckziegel Y.: Characterization and comparison of the functionality of fractionated lecithin from different sources. Master dissertation, Universiteit Gent, 2015.
- Wendel A. and by Staff: Lecithin. Kirk‐Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, 2014.
- Shchipunov YA.: Lecithin. Encyclopedia of Surface and Colloid Science, 2002.
- Shurtleff W., Aoyagi A.: History of lecithin and phospholipids (1850-2016). 2016.
- Xu Q., Nakajima M., Liu Z., Shiina T.: Soybean-based surfactants and their application. IntechOpen, 2011.
- Fismer P.: Lecithin – a natural and powerful substance. The manufacturing confectioner, 2015.
- Moghis A., Xuebing X.: Polar Lipids. Biology, Chemistry, and Technology. Academic Press, 2015.
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.
- Lecithin Market Analysis By Source (Soybean, Rapeseed, Sunflower), By Application (Convenience Foods, Bakery, Confectionary, Pharmaceuticals, Animal Feed, Industrial), By Region, And Segment Forecasts, 2018 – 2025.
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
Witam
Miałbym takie pytanie , czy jest Pan w stanie wskazać żródło zastosowania lecytyny sojowej do produktów w skali ile gramów /mg na 1 kg masy suchego produktu spożywczego w formie sproszkowanej ?
Przepraszam Pani Aniu 🙂