Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

Jeśli nigdy nie robiłaś lodów śmietankowych, zacznij koniecznie od tego przepisu.

To proste i na pewno sobie poradzisz. Podpowiem Ci jak wybrać dobrą śmietankę i zdradzę kilka trików, by wyszły kremowe i puszyste. Nawet jeśli nie masz maszynki do lodów.

Wolisz inny smak?

Nic trudnego – do śmietankowej bazy dołóż ulubione dodatki – mus z sezonowych owoców, roztopioną czekoladę czy orzechy i wymarzone lody gotowe!

Mmmniam! 👌

Typy lodów śmietankowych

Lody to popularny deser. Nic więc dziwnego, że przepisów na nie znajdziesz całe mnóstwo. Można je podzielić na 2 grupy, w zależności od tego, czy w składnikach użytych do ich przygotowania było żółtko, czy nie:

  • lody w stylu francuskim – to najpopularniejszy typ lodów, robione są na bazie żółtek połączonych ze śmietanką i dodatkami; mają gładką, aksamitną konsystencję
  • lody w stylu filadelfijskim – oparte są na tłustej śmietance i mleku, bez dodatku żółtek; są nieco mniej puszyste, ale za to lżejsze w smaku, mniej kaloryczne i prostsze do zrobienia

Bardzo ucieszyłam się z faktu, że da się zrobić dobre lody śmietankowe bez żółtek i to właśnie taką wersję opisałam poniżej. Lubię jajka, ale te w surowej postaci, jak podaje większość przepisów, jakoś mi nie pasują (z tego powodu znajdziesz u mnie np. majonez bez jajek).

A więc, poniższy przepis to lody w stylu filadelfijskim.

Jak wybrać dobrą śmietankę na lody?

Dobra śmietanka = dobre lody.

Na początek zdradzę Ci kilka porad, którymi kieruję się kupując śmietankę potrzebną do przygotowania domowych lodów. To ich najważniejszy składnik, więc warto zadbać o jego jakość.

Śmietanka przeznaczona do ubijania i robienia deserów:

  • na jej opakowaniu mogą znajdować się napisy: „do ubjania”, „do deserów”, „tortowa”
  • ma wysoką zawartości tłuszczu (30-36% lub wyższą)
  • jest nieukwaszona, czyli nie zawiera w składzie kultur bakteryjnych
  • jest płynna (bardzo rzadka lub nieco gęstsza)
  • ta dobrej jakości nie ma żadnych dodatków (tylko śmietanka)

Uwaga!

Najczęstszy błąd popełniany na zakupach to wybór jako składnika na lody śmietany (zamiast śmietanki). Ona również występuje w tłustej wersji (30-36% tłuszczu) i o pomyłkę nietrudno. Taką śmietanę możesz użyć do zrobienia domowego masła, zagęszczenia zupy czy sosu.

Lody z niej nie wyjdą smaczne.

Warto pamiętać o tym na zakupach i uważnie patrzeć na opakowanie i skład.

Wszystko wiadomo, jedziemy z przepisem.

czas przygotowania: 10 min. / czas zamrażania: 3-4 h / ilość: ok. 600 ml / poziom trudności: łatwe

Składniki

lista składników:

  • 400 ml tłustej śmietanki 30-36%
  • 200 ml mleka
  • 65 g cukru

przybory kuchenne:

  • mały garnek
  • miska lub pojemnik, który zmieści się do zamrażarki
  • trzepaczka lub mikser

uwagi:

  • śmietanka to podstawowy składnik lodów – od niej zależy ich smak; postaraj się kupić jak najlepszą
  • śmietanka i mleko powinny być schłodzone
  • używałam cukru brązowego, ale możesz użyć również innego np. białego, kokosowego
  • ilość cukru dopasuj do siebie – dla mnie podana ilość jest akurat, ale zaznaczam, że nie lubię bardzo słodkich deserów

Przepis na domowe lody śmietankowe

  1. 1. połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka, wsyp do niej cukier (65 g) i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
  2. 2. zdejmij garnek z ognia i przełóż jego zawartość do pojemnika (jeśli nie masz maszynki do lodów to najlepiej użyj takiego, by bez problemu zmieścił się w Twojej lodówce a potem zamrażarce)
  3. 3. do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki (pozostałe 200 ml), mleko (200 ml) i dokładnie wymieszaj – możesz użyć trzepaczki lub miksera
  4. 4. włóż pojemnik do lodówki, aby masa się schłodziła
  5. 5. w zależności od urządzenia jakie masz pod ręką:
    • przelej schłodzona masę do maszynki do robienia lodów i postępuj dalej według zaleceń producenta sprzętu
    • jeśli nie posiadasz maszynki (tak jak ja) to włóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min. wyciągaj go i miksuj zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję i rozbić tworzące się kryształki lodu
  6. 6. po ok. 3-4 godz. mrożenia lody są gotowe – jeśli są bardzo twarde wyjmij je z zamrażalnika i nakładaj po ok. 5 min
  7. 7. postaraj się je zjeść w ciągu 2-3 dni od zrobienia – najsmaczniejsze są świeże

Czy da się kupić dobre lody śmietankowe?

Jak zwykle na koniec, kilka słów o tym co możesz znaleźć w sklepowych lodach o smaku śmietankowym. Powiem Ci szczerze, że dawno takich nie kupowałam i porównując ich składy po prostu mnie zatkało.

Wiele z tych produktów powinno się nazywać „mlecznymi”, bo jak inaczej nazwać lody, które mają 0,15% śmietanki w składzie? Producentom znacznie taniej wychodzi zastąpić ją mlekiem z dodatkami tj. stabilizatory, emulgatory, zagęstniki, sztuczne aromaty.

Bracia Koral – „Lody jak dawniej” (śmietankowe)

składniki:

odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka 20%, cukier, masło, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone, glukoza, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen, aromat, barwnik: annato

wartość odżywcza na 100 g produktu:

  • wartość energetyczna: 1023 kJ / 245 kcal
  • tłuszcz:  14,6 g
  • w tym kwasy nasycone:  11,5 g
  • węglowodany:  24,8 g
  • w tym cukry:  22,3 g
  • białko: 3,6 g
  • sól:  0,2 g

Największa zawartość śmietanki w lodach, które porównywałam wynosiła 35%. W domowych jest ona podstawowym składnikiem – w moich jest jej ok. 60%.

W sklepach, w których byłam, nie natknęłam się na lody śmietankowe z dobrym, prostym składem. Daj znać jeśli Tobie udało się je gdzieś wypatrzeć!

Może w lodziarni?

Jeśli sklepowe lody są takie słabe to może lepiej kupować je w lodziarni? Takiej „rzemieślniczej i naturalnej”?

Niestety, to wyjście często bywa nawet gorsze, niż zakupy w spożywczaku. Tam masz przynajmniej możliwość obejrzenia składu i wyboru produktu, który ma jak najmniej dodatków.

A jak jest w lodziarniach?

Zwykle poza nazwą smaku, nie wiesz o kupowanym deserze nic.

Według artykułu, na jaki się natknęłam, lody serwowane w takich lokalach nie mają zwykle wiele wspólnego z naturą, tradycją czy rzemiosłem, co często sugeruje ich nazwa. Wielu właścicieli chce w ten sposób przyciągnąć klientów. Daje im złudną nadzieję, że u nich znajdą coś lepszego niż u konkurencji.

A jak jest w rzeczywistości?

„Kim jest większość współczesnych właścicieli najpopularniejszych lodziarni?

To dostawcy towaru dla pracowników, ewentualnie mieszacze, którzy miksując gotowe mieszanki „tworzą” lody. Wedle gotowej receptury, bez konieczności liczenia, odtwarzając to, co wymyślił specjalista jednego z lodowych koncernów.

Prawdopodobieństwo, że podobny smak ma lodziarnia obok? 99,9%.”

Wypowiadający się w przytoczonym wpisie specjalista, pracujący w lodowej branży od lat, twierdzi, że w większości „tradycyjnych lodziarni” można kupić dokładnie to samo co w każdej innej – lody z gotowych baz i past owocowych.

Ich składy są dłuuuugie i nasycone chemicznym żargonem.

Próżno szukać w nich świeżej śmietanki, jajek czy sezonowych owoców. Gotowa mieszanka to prostsze i przede wszystkim znacznie tańsze rozwiązanie. Liczy się zysk a oszukani klienci to mało znaczący skutek uboczny.

Po przeczytaniu tych rewelacji z ciekawości wpisałam w Google hasło „półprodukty do wyrobu lodów” i wyskoczyły mi setki firm, zajmujących się dostarczaniem takich gotowców do cukierni i lodziarni. Można podejrzeć ich składy i przekonać się z czego się składają.

Tu dla przykładu skład bazy mlecznej (podejrzewam, że robi się z niej lody śmietankowe):

Składniki: rafinowane tłuszcze roślinne, dekstroza, laktoza, maltodekstryna, stabilizatory: kazeinian sodu, mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karboksymetyloceluloza, emulgator: mono i diglicerydy spożywczych kwasów tłuszczowych, aromat

Oczywiście nie twierdzę, że nie ma już w ogóle tradycyjnych i rzemieślniczych lodziarni. Ale takim lokalom coraz trudniej utrzymać się na rynku. Zrobienie prawdziwych lodów wymaga większych kosztów i nakładu pracy a przede wszystkim wiedzy.

Wielu właścicieli woli niestety pójść łatwiejszą drogą i korzysta z gotowców…

Podsumowanie

Będę szczera – lody zrobione na bazie tłustej śmietanki, mleka i cukru nie mogą być zdrowym produktem. I nim nie są. Mam tego świadomość i jest to coś, co jem od czasu do czasu, dla przyjemności. Oczywiście można połączyć jedno z drugim i zrobić lody ze zmiksowanych owoców, warzyw – często latem takie robię.

Ale czasem przychodzi ochota na inne lody – gałkowane, puszyste i kremowe.

W takiej chwili wcale nie musisz iść do lodziarni czy sklepu. Zamiast przesłodzonych i naszpikowanych e-dodatkami sklepowych wyrobów, możesz sama zrobić pyszny lodowy deser.

Pracy nie ma wiele i co najważniejsze: wiesz co jesz!

PS. Jeśli również stawiasz na domową wersję lodów śmietankowych, daj znać w komentarzu – chętnie poznam Twoje sposoby 🙂

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Komentarze (19)

  1. Aniela

    Ja znam takie lody, nazywają się COOL’S. W składzie mają tylko wysokoprocentową śmietanę żółtka jaj i cukier. Są w Carefourze. Jadłam je są super

    1. Dzięki! Popatrzę u siebie przy następnych zakupach 🙂

  2. Masza

    A mleko ilu procentowe?

    1. Najlepiej 3,2% (im więcej tłuszczu, tym bardziej puszyste lody), ale wyjdą też na innym.

      Śmietanka jest wystarczająco tłusta, więc te kilka dodatkowych % tłuszczu z mleka nie robi aż takiej różnicy.

  3. Leokadia

    Dlaczego tekst zwraca się wyraźnie jedynie do kobiet? Czy mężczyźni nie mają też prawa do zabaw w kuchni? Autorka wykazała się wielkim seksizmem, wstyd!

    1. Alien

      Jej blog to i do ufoludków może adresować jak się tak podoba.

    2. W większości tekstów na blogu zwracam się w ten sposób do czytelnika. Kobiety są jego główną grupą docelową, sama też jestem kobietą i tak mi łatwiej pisać i do nich dotrzeć.

      Nie oznacza to, że blog jest tylko dla kobiet. Mężczyźni są u mnie tak samo mile widziani. Komentują i piszą do mnie wiadomości. Jak na razie żaden z nich nie zgłaszał mi podobnych uwag.

  4. witam a czy mogłabyś wstawić jakiś przykład dobrej śmietanki? kupiłem piątnicy:
    http://justynawojtczak.com/wp-content/uploads/2016/11/smietanka-piatnica-36-front-300×300.jpg
    ale była bardzo gęsta, jeszcze się mrożą ale masa smakowała bardzo dobrze.
    natomiast na opakowaniu nie było żadnego składu ani info o kulturalnych bakteriach…

    1. Ja używałam właśnie tej wspomnianej przez Ciebie Piątnicy. W składzie ma tylko śmietankę pasteryzowaną.

      Warto patrzeć na śmietanki z lokalnych mleczarni, często też są niezłe.

  5. Witam,
    czy w Warszawie da się kupić naturalną śmietanę – jakiś bazarek czy coś? Po czym poznać , że będzie się nadawała na takie lody?

    1. Niestety nie jestem z Warszawy i nie bardzo mogę w sprawie bazarku pomóc. Takie wyroby najlepiej kupować od sprawdzonych osób. Ja kupuję z gospodarstwa ekologicznego na lubelskim eko-bazarze. Na pewno na warszawskim też się ktoś podobny znajdzie.

      Co do samej śmietany to taka z bazarku nie bardzo się nada na lody… To typowa śmietana (ukwaszona) a nie śmietanka.

  6. Bartek

    lody grycan skladaja sie glownie ze smietanki kremowki, ale fakt ze sa duzo drozsze niz reszta, dzieki za przepis, wlasnie wlozylem miske do zamrazarki:)

    1. Składniki lodów Grycan (śmietankowe):

      śmietana kremówka (z mleka) – 35%, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło (z mleka), tłuszcz kokosowy, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat

      Śmietany kremówki jest w niej 35% więc szału nie ma (w przepisie na domowe jest 60%). Dobrze jednak, że jest na pierwszy miejscu na liście 🙂

  7. ko5ma

    Dzięki za ten przepis, wypróbuję go przy najbliższej okazji!

    1. Ostatnio przez te upały codziennie jest dobra okazja na lody 😉

  8. Kasia

    Czy to musi byc ubite czy plynne?

    1. Śmietanki nie trzeba ubijać – wystarczy dokładnie wymieszać podgrzaną śmietankę z cukrem z resztą śmietanki i mlekiem (ja używam miksera, ale miksuję tylko chwilę). Masa przed zamrożeniem będzie dość płynna, ale dużo zależy od gęstości użytej śmietanki.

      1. kasia

        Bardzo Ci dziękuję za przepis, wyszły bardzo dobre, ciężko się od nich odkleić:)

        1. Oj tak, u mnie z tego powodu też szybko znikają 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.