Jak zrobić lody owocowe?

Ania Skulimowska

Lato zawitało w tym roku dość szybko – pierwsze upały już za nami. A w raz nimi ochota na coś zimnego dla ochłody. Tylko co tu wybrać? Lody są przecież takie niezdrowe, kaloryczne, pełne cukru i przeróżnych dodatków. Taka jest smutna prawda jeśli chodzi o te kupowane w sklepie.

Jednak nie wszystkie są takie złe. Jeśli zrobisz je w domu, z ulubionych owoców i warzyw będą całkiem zdrową i smaczną przekąską. A przy tym sprawią radość zarówno małym jak i większym dzieciakom. Tym całkiem dorosłym także.

czas przygotowania: do 10 min + min. 3 godziny na zamrożenie / ilość: 6 szt. lodów z foremek (50 ml) lub 12 szt. lodów z małych kieliszków (25 ml) / poziom trudności: łatwe

Składniki

lista składników:

  • 2 szklanki (300 g) truskawek
  • dojrzały banan
  • pół kiwi
  • pół niedużego buraka
  • 3-4 liście świeżego szpinaku
  • 2 listki bazylii
  • pół łyżeczki kardamonu
  • coś do osłodzenia: syrop daktylowy, miód

przybory kuchenne:

  • blender ręczny lub kielichowy
  • 2 pojemniki do miksowania
  • łyżka
  • foremki do lodów z patyczkami

uwagi:

  • podobne lody możesz przygotować również z soku owocowego, owocowo-warzywnego (najlepiej świeżo wyciśniętego) lub ulubionego koktajlu
  • wszystkie dodatki użyte przeze mnie w przepisie są opcjonalne, jeśli ich nie masz lub nie lubisz to możesz je śmiało pominąć
  • jeśli nie masz specjalnych foremek do lodów to możesz użyć:
    • kieliszków
    • silikonowych foremek na babeczki
    • kubeczków po jogurtach
    • przyciętych patyczków do szaszłyków lub kukurydzy

Przepis

  1. kiwi-banan-szpinak-bazylia
    1. część zielona

    1. przygotuj składniki
      • kiwi i banana umyj i obierz ze skórki
      • szpinak i bazylię umyj
      • odkrój połowę banana i połowę kiwi
      • umieść owoce wraz ze szpinakiem i bazylią w pojemniku, którego będziesz używać do miksowania
    2. zmiksuj dokładnie
    3. spróbuj powstałego koktajlu – jeżeli jest mało słodki dodaj pół łyżeczki syropu daktylowego lub miodu i zmiksuj krótko
  2. truskawki-burak-banan
    2. część czerwona

    1. przygotuj owoce
      • umyj truskawki i oberwij szypułki
      • buraka obierz ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki
      • dołóż pozostałą połówkę banana
      • wsyp pół łyżeczki kardamonu
      • umieść składniki w pojemniku, którego będziesz używać do miksowania
    2. zmiksuj dokładnie
    3. spróbuj powstałego koktajlu – jeżeli jest mało słodki dodaj łyżeczkę syropu daktylowego i zmiksuj krótko
  3. 3. przygotowanie lodów
    1. do foremek na lody nałóż po łyżce zielonego koktajlu
    2. włóż do zamrażarki na około 20 minut, aby lekko się zmroził – uzyskasz wtedy równe warstwy, jeśli nie zależy Ci na tym pomiń ten etap
    3. wyjmij pojemniki z zamrażarki i dołóż do nich czerwonego koktajlu do brzegów pojemnika
    4. przy nakładaniu do pojemniczków lekko postukaj każdym o blat – masa równomiernie się rozłoży, bez niepotrzebnych pęcherzyków powietrza
    5. wbij patyczki
    6. schowaj do zamrażarki na około 3 godziny lub dłużej – spróbuj poruszać patyczkiem, jeśli da się go wyjąć, potrzymaj lody jeszcze trochę
    7. aby łatwo usunąć foremkę ogrzej ją najpierw chwilę w dłoni lub polej ciepłą wodą
lody-domowej-roboty-na-patyku
lody-owocowe

Dlaczego domowe lody są lepsze?

Lody zrobione własnoręcznie możesz z powodzeniem nazwać owocowo-warzywnymi. Swój smak i wygląd zawdzięczają głównie tym składnikom. Z kolei większość lodów wodnych i sorbetów ze sklepu zawiera ich zdecydowanie mniej (o ile w ogóle). Ich skład to zwykle zmrożona kolorowa woda z cukrem o smaku owocowym. Jednym słowem – puste kalorie na patyku.

Aby lepiej uwidocznij różnicę między nimi przygotowałam tabelkę zestawiającą dwa wyroby:

tabela porównawcza

cecha lody domowe lody sklepowe
skład
  • truskawki
  • banan
  • burak
  • kiwi
  • szpinak
  • syrop daktylowy
  • bazylia
  • kardamon
  • woda
  • cukier
  • syrop glukozowy
  • stabilizatory: E 412, E 407
  • regulator kwasowości E 330
  • barwniki: E 162, E 141, E 160a, E 160b, E 163, E 100
  • aromaty
co odpowiada za smak? część zielona:

  • kiwi
  • banan
  • szpinak
  • bazylia
  • syrop daktylowy

część czerwona:

  • truskawki
  • burak
  • syrop daktylowy
  • cukier
  • syrop glukozowy
co odpowiada za kolor? część zielona:

  • szpinak
  • kiwi
  • bazylia

część czerwona:

  • truskawki
  • burak
barwniki:

  • E 162 (betanina, czerwień buraczana)
  • E 141 (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin)
  • E 160a (karoteny)
  • E 160b (annato)
  • E 163 (antocyjany)
  • E 100 (kurkumina)
co odpowiada za zapach? owoce, warzywa, bazylia, kardamon aromaty
wartość energetyczna w 100 g 52 kcal 88 kcal
wartości odżywcze w 100 g
  • tłuszcz: 0,3 g
  • węglowodany: 12,45 g
  • w tym cukry: 6,75 g
  • białko: 0,96 g
  • błonnik: 2,25 g
  • tłuszcz: 0 g
  • węglowodany: 22 g
  • w tym cukry: 20,2 g
  • białko: 0 g
  • błonnik: 0 g
zawartość witamin i składników mineralnych
  • witaminy: A, C, K, E, B1, B2, B3, B6
  • minerały: Mn, K, Fe, Mg, Cu, P
brak
czas przygotowania 10 min + min. 3 h mrożenia brak
cena za 100 g 0,55 zł 1,25 zł

W opisanych w tabelce lodach „Jocker” o smaku pomarańczowo-cytrynowo-truskawkowo-jabłkowym, pomimo długiej i wiele obiecującej nazwy, próżno szukać owoców. Zastąpiono je cukrem, aromatami i barwnikami. Jest to niechlubna praktyka stosowana przez producentów niezdrowej żywności, mająca na celu obniżenie kosztów produkcji.

Jeden z barwników, annato (E 160b) może być przyczyną uczuleń, skłonności do irytacji i bólów głowy u dzieci. Niezalecany najmłodszym jest również karagen (E 407) pełniący rolę stabilizatora. Badania na zwierzętach pokazują, że może się on przyczyniać do owrzodzeń i nowotworów układu pokarmowego.

lody-ze-sklepu

Lody na patyku, szczególnie wodne i kolorowe są chętnie wybierane przez dzieci. Można je zjeść zaraz po wyjściu ze sklepu, bez talerzyków i łyżeczek. Przecież to tylko niepotrzebne zawracanie głowy kiedy się chce zjeść coś zimnego tu i teraz – zabawa i koledzy nie mogą czekać. Producenci dobrze o tym wiedzą i wymyślają coraz to nowe, kuszące kształty i kolory, szczodrze dosypując barwników, cukru i słodzików.

I jeśli myślisz, że nie dotyczy to lodów w pudełkach, zmartwię Cię. Tu także króluje cukier w różnej postaci, barwniki i sztuczne dodatki. Na plus można im zaliczyć większą zawartość owoców (nawet do 50%).

Dla producentów zdrowie naszych pociech może nie mieć większego znaczenia, ale dla nas samych powinno być sprawą kluczową. Sklepowych lodów naprawdę lepiej unikać. Pozostaw tę opcję na czas wakacyjnego wyjazdu czy wycieczki. Pamiętaj przy tym o czytaniu składów, w każdym sklepie znajdziesz zarówno te lepszej jak i gorszej jakości.

Domowe lody to wersja o wiele zdrowsza a przy tym o połowę tańsza. W szczycie sezonu na truskawki ich cena będzie jeszcze niższa (ja kupiłam je za 6 zł / kg).

Podsumowanie

Sorbety i lody wodne to dobry przykład produktu zepsutego do szpiku kości (czy też w tym przypadku do samego czubka patyczka) przez przemysł spożywczy. Dawniej robiono je z owoców czy soków, teraz coraz częściej zastępowane są one przez wszechobecną chemię.

Dobrą alternatywą są dla nich owocowe lody zrobione w domu. Dostarczą Twoim pociechom tyle samo radości, co te sklepowe a przy okazji zapewnią im porcję witamin i minerałów. Przy odrobinie wyobraźni można je zrobić niemal ze wszystkiego i uczynić świetnym narzędziem przemytu zdrowych produktów.

A Ty jakie zmrożone owocowo – warzywne zastawienie masz ochotę wypróbować w tym sezonie? Chętnie skorzystam z Twoich inspiracji, lato dopiero się zaczyna!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia za każdym razem gdy pojawi się coś nowego. Twój adres będzie u mnie bezpieczny!

Komentarze (5)

  1. SSk

    Przepis na czasie 🙂 Akurat w weekend myślałam o zrobieniu domowych lodów. Na razie zamroziłam to, czego dzieci nie chciały jeść – jogurt truskawkowy i musy owocowe, które dostały na stołówce w szkole. Zamroziłam w kubeczkach po deserkach, włożyłam plastikowe małe łyżeczki w środek (patyczków nie miałam) i dzieci zjadły prawie wszystko jako lody (jogurt truskawkowy cieszył się większą popularnością, mus tak sobie). Teraz zabiorę się za Twoje, naprawdę zdrowe, przepisy. Dzięki! Poeksperymentuje też z mlekiem sojowym i bananami.

    1. Warto czasem poeksperymentować – czego się nie robi dla dzieci 🙂 Daj znać jak im posmakują inne kombinacje.

  2. uwielbiam rzeczy przygotowane w domu 😀 pysznie wyglądają!

  3. miszcialka

    Buraka nie trzeba gotować – można jeść surowego?

    1. Można, na surowo ma znacznie więcej witamin. Samego bym chyba nie zjadła, ale jako dodatek do koktajlu, lodów czy do sałatki – jak najbardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *