Jak zrobić cukier puder?

Zrobienie własnego cukru pudru to banalna sprawa. Jednak domyślam się, że dla wygody lub z przyzwyczajenia zwykle kupujesz go w gotowej postaci.

A gdybym Ci powiedziała, że robiąc tak przepłacasz nawet 3-4 razy?

Zobacz sam!

Przepis

czas przygotowania: 3 min / ilość: 120 g (1 szklanka) / poziom trudności: łatwy

Składniki

produkty:

  • cukier – 120 g (3/4 szklanki)

przybory kuchenne:

  • przyrząd do zmielenia cukru (blender, młynek do kawy, moździerz lub wałek)
  • pojemnik, słoik szczelnie zakręcany o objętości 300 ml

uwagi:

  • do zmielenia możesz użyć cukru białego, trzcinowego lub jego zamienników – ksylitolu, erytrolu

Przygotowanie

  1. 1. odmierz 120 g (3/4 szklanki) cukru i zmiel go na proszek np. w pojemniku blendera, młynku do kawy, moździerzu (możesz to zrobić partiami) – zajmie Ci to ok. 1 minuty
  2. 2. jeśli nie masz pod ręką żadnego sprzętu do mielenia:
    • rozsyp cukier na blacie lub stolnicy
    • rozcieraj go za pomocą wałka, aż powstanie z niego puder
  3. 3. przesyp otrzymany cukier puder do słoika
  4. 4. przechowuj go w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym słoiku

Poniżej zdjęcia cukru przed i po mieleniu (młynek do kawy):

cukier w młynku
cukier puder

Przelicznik

Do danego przepisu potrzebujesz zwykle określoną ilość cukru pudru. Abyś łatwo mógł ją sobie przeliczyć, zerknij na poniższą listę.

Ile waży cukier puder? (zakładając, że szklanka = 250 ml):

  • 1 łyżka cukru pudru = 10 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru = 5 g
  • 1 szklanka cukru pudru = 120 g
  • 1/2 szklanki cukru pudru = 60 g

Do czego można używać cukru pudru?

Cukru pudru możesz używać zamiennie ze zwykłym cukrem. Jego drobno zmielona postać jest szczególnie przydatna do robienia:

Cukier puder, ze względu na swoją drobno zmieloną postać, szybko się rozpuszcza i daje Ci możliwość uzyskania idealnie gładkiej konsystencji wyrobu. Przy użyciu zwykłego cukru będzie Ci znacznie trudniej o taki efekt.

Puder z ksylitolu lub erytrytolu

Jeśli zależy Ci na obniżeniu wartości kalorycznej lub indeksu glikemicznego swojego deseru, zamiast zwykłego cukru zmiel na puder ksylitol lub erytrytol (erytrol).

Są to naturalne substancje słodzące, o słodyczy porównywalnej z cukrem stołowym. Ich wpływ na organizm jest jednak zupełnie inny.

Dla porównania:

  • 100 g cukru białego ma IG=70, dostarcza 400 kcal
  • 100 g ksylitolu ma IG=8, dostarcza 240 kcal
  • 100 g erytrytolu ma IG=0, dostarcza 0 kcal

Różnice są ogromne! Słodziki te nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, są mało lub bezkaloryczne i dodatkowo przyjazne dla zębów (nie są rozkładane przez bakterie w jamie ustnej przez co nie powodują próchnicy).

Opcja warta wypróbowania!

Dlaczego domowy cukier puder jest lepszy?

W przypadku cukru pudru to nie skład będzie decydującym powodem, dla którego warto zrobić go w domu. Jest on w obu przypadkach taki sam – po prostu cukier, bez żadnych dodatków. Jest jednak coś, co stanowi do tego niezłą zachętę:

Cena!

Wychodzi na to, że za zmielenie cukru na puder producenci liczą sobie… całkiem słono!

Popatrz sam:

produktcena sklepowego (za kg)cena domowego (za kg)różnica
cukier puder z białego cukru~ 5,30 zł~ 3 złdomowy – 43,4% tańszy
cukier puder z trzcinowego cukru~ 34 zł~ 7,4 złdomowy – 78,2% tańszy
puder z ksylitolu~ 57 zł~ 27 złdomowy  – 52,6% tańszy
puder z erytrytolu~ 45 zł~ 17 złdomowy – 62,2% tańszy

Jak widzisz, różnice w cenach są spore, zwłaszcza jeśli chcesz zastąpić biały cukier nieco zdrowszym zamiennikiem. Domowy puder z cukru trzcinowego wychodzi aż 4,5x taniej! Ponad 2x mniej zapłacisz również za domowy puder z ksylitolu czy erytrytolu.

Dochodzi tutaj jeszcze kwestia opakowania – cukier kryształ bez problemu kupisz w papierowej torebce. Gotowy cukier puder dostaniesz zwykle w niedużych, foliowych woreczkach, które znacznie trudniej ponownie przetworzyć.

Podsumowanie

placuszki posypane cukrem pudrem
Bardzo sobie cenię to, że domowy cukier puder jest tak prosty w przygotowaniu. Kiedy go potrzebuję, wyciągam młynek do kawy, cukier → minuta mielenia i gotowe.

Często mielę na proszek również ksylitol lub erytrytol (zależy który z nich mam w domu) – głównie do posypywania gofrów, racuchów. Dzieciaki uwielbiają taką posypkę a ja mam spokojną głowę, że nie jedzą za dużo cukru 😉

Ciekawa jestem do czego Ty używasz cukru pudru? A może masz jakiś przepis, w którym jest on niezastąpionym składnikiem? Daj znać w komentarzu.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.