Jak zrobić polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa – najprostszy sposób aby ozdobić ciasto, dodać mu nieco słodkości i podkręcić smak. A przy okazji ukryć różne niedoskonałości wypieku.

Zwykle robię ją po prostu z roztopionej, gorzkiej czekolady. Nie zawsze jednak jest ona pod ręką (zadziwiająco szybko znika w naszym domu) a uzupełnianie zapasów w osiedlowym sklepiku nie jest, niestety, takie proste (ach, te składy…).

W takiej sytuacji, zamiast kupować byle jakiego gotowca, sięgam po mój sprawdzony sposób i w 5 minut mam pyszną polewę czekoladową.

Składniki

lista składników (na ok. 120 g, ilość do polania ciasta):

  • 3 łyżki (45 ml) mleka
  • 3 łyżki (45 g) syropu daktylowego
  • 3 łyżki (30 g) kakao
  • 100 g masła (może być domowe, ale niekoniecznie)
  • przyprawy (opcjonalnie):
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki kardamonu

przybory kuchenne:

  • mały garnek (poj. 0,5 l)
  • trzepaczka/rózga/łyżka do mieszania

uwagi:

  • składniki dodawaj koniecznie w opisanej w przepisie kolejności – inaczej nie połączą się ze sobą dokładnie (polewa się rozwarstwi)
  • zamiast syropu daktylowego możesz dodać innego słodzidła np. melasy buraczanej, syropu klonowego czy zwykłego cukru (jeśli nie masz akurat pod ręką zdrowszych zamienników)
  • dodatek przypraw jest opcjonalny – możesz je spokojnie pominąć, jeśli ich nie lubisz lub nie pasują do Twojego ciasta/ deseru; dzięki nim polewa jest bardziej aromatyczna, lekko korzenna (pasuje np. do pierników, ciasta marchewkowego)
  • polewa czekoladowa z podanych proporcji wystarczy na polanie blachy ciasta (keksówka, tortownica) – jeśli potrzebujesz mniejszej ilości np. jako dodatek do deseru zrób ją z 1/3 porcji, czyli:
    • 1 łyżka (15 ml) mleka
    • 1 łyżka (15 g) syropu daktylowego
    • 1 łyżka (10 g) kakao
    • 30 g masła
Składniki potrzebne do przygotowania polewy czekoladowej
Polewa czekoladowa w garnku

Przepis na polewę czekoladową

  1. 1. do małego garnka wlej mleko (3 łyżki) i zagotuj
  2. 2. do gotującego mleka wlej syrop daktylowy (3 łyżki) i dokładnie wymieszaj (rózgą, trzepaczką lub łyżką)
  3. 3. dodaj po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu (jeśli ich używasz) i masło (100 g) – możesz je pokroić na mniejsze kawałki (szybciej się roztopi) i mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż do połączenia składników
  4. 4. zdejmij garnek z gazu i dodaj kakao (3 łyżki) – wsypuj je stopniowo i cały czas intensywnie mieszaj
  5. 5. gotową polewą polej przygotowane wcześniej ciasto lub deser

Co zrobić gdy polewa za szybko zgęstnieje?

Znasz to? Polewa gotowa – pozostaje tylko polać nią ciasto, a tu nagle dzwoni telefon, kurier przyszedł z paczką, sąsiadka wpadła pożyczyć jajka lub dzieci wzywają Cię do jakiejś „niesłychanie ważnej sprawy”… Wracasz i w garnku zamiast płynnej polewy masz stałą masę.

Jak przywrócić jej rzadszą konsystencję?

Możesz to zrobić na 2 sposoby:

  1. dodaj 1-2 łyżeczki gorącej wody i dokładnie wymieszaj albo
  2. wstaw garnek do większego naczynia z gorąca wodą i dokładnie wymieszaj

Nie polecam podgrzewania gotowej polewy bezpośrednio na gazie. Z gęstej i gładkiej masy może się ona szybko zmienić w pływający osobno tłuszcz i kakaową wodę, które nijak nie chcą się ze sobą połączyć. Oznacza to, że polewa się rozwarstwiła.

Dlaczego moja polewa się rozwarstwiła?

Robiąc polewę łączysz ze sobą dwie substancje, które w normalnych warunkach zawsze się od siebie oddzielają: tłuszcz (z masła) i wodę (z mleka). Energiczne mieszanie powoduje rozbijanie cząsteczek tłuszczu na małe kropelki, dzięki czemu mogą się one połączyć z pozostałymi składnikami. Powstaje gładka i jednolita emulsja.

Ma ona jednak to do siebie, że jest bardzo wrażliwa i łatwo ją zepsuć – sprawić, że woda i olej znów utworzą dwie oddzielne warstwy. A przecież nie o to nam chodzi…

Aby uchronić swoją polewę przed rozwarstwieniem, pamiętaj o:

  • dokładnym i energicznym mieszaniu – najlepiej robić to specjalną trzepaczką
  • odpowiedniej kolejności dodawania składników (kakao na końcu, po zdjęciu garnka z gazu!)
  • nie gotowaniu polewy – emulsje są wrażliwe na temperaturę

Opisane powyżej porady powinny uchronić Twoją polewę przed niechcianym rozdzieleniem składników. Czasem jednak, mimo najlepszych chęci, coś pójdzie nie tak…

Co zrobić gdy polewa się rozwarstwi?

No właśnie, co wtedy? Na pewno nie ma się czym przejmować – nawet najlepszym gospodyniom się to zdarza. Zanim wylejesz ją do kosza i weźmiesz się za robienie kolejnej, spróbuj dać jej jeszcze jedną szansę.

Jak uratować rozwarstwioną polewę?

  1. dodaj 1-2 łyżeczki mleka lub gorącej wody
  2. bardzo dokładnie, energicznie mieszaj

Pamiętaj – mieszanie to podstawa! Ratowanie polewy wymaga nieco wysiłku, ale jeśli nie chcesz robić nowej to warto podjąć wyzwanie.

Dlaczego nie warto kupować gotowych polew?

Jeśli przyglądałaś się kiedyś składom polew (zachęcam bo warto!), które możesz kupić w sklepie, z pewnością znasz już odpowiedź na powyższe pytanie. W skrócie – połowa porcji takiego gotowca to czysty cukier (oczywiście w kilku różnych postaciach). Resztę stanowią utwardzone tłuszcze roślinne z dodatkiem kakao, aromatów i emulgatorów. Użyte składniki chronią ją przed rozwarstwieniem, ale nie są niczym pożądanym w naszej diecie.

Przykład?

Lukier gotowy czekoladowy „Dr. Oetker”

składniki:

cukier, syrop glukozowy, woda, 2,8% czekolada w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), syrop palonego cukru, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja konserwująca (sorbinian potasu), barwnik (dwutlenek tytanu)

wartość odżywcza na 100 g produktu:

  • wartość energetyczna: 1430 kJ / 341 kcal
  • tłuszcz: 0,4 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
  • węglowodany: 82,1 g
  • w tym cukry: 73,1 g
  • białko: 0,6 g
  • sól: 0,04 g
Lukier gotowy czekoladowy Dr. Oetker

Moim największym zaskoczeniem było odkrycie, że producenci dodają do nich także konserwantów (sorbinian potasu) i barwników (dwutlenek tytanu). Takie cuda zawiera m.in. widoczny na zdjęciu „Lukier gotowy czekoladowy” firmy Dr. Oetker.

Zdecydowanie nie polecam!

Domowa polewa czekoladowa też zawiera cukier i tłuszcz. W nieco zdrowszej dla naszego organizmu postaci, ale zawsze.

Dlaczego domowa polewa czekoladowa jest lepsza?

  • nie znajdziesz w niej żadnych sztucznych dodatków i utwardzaczy,
  • syrop daktylowy, dobrej jakości kakao – to wartościowe produkty, które poza smakiem dostarczają pewnej ilości witamin i składników mineralnych
  • podstawowe składniki masz zawsze pod ręką,
  • cena to ok. 38 zł/kg – wychodzi podobnie jak sklepowe (ok. 36 zł/kg), ale przy użyciu dużo lepszych jakościowo składników

Mi tyle zalet w zupełności wystarczy!

Polewanie babeczek polewą kakaową
Babeczka z polewą kakaową

Podsumowanie

Polewa czekoladowa to jeden z tych przepisów, które warto mieć sprawdzone i przetestowane do użycia w nagłej potrzebie. Ciasto wyszło za mało słodkie? Popękało z wierzchu? Nie smakuje Twoim pociechom? Polej je polewą!

U mnie ten sposób zawsze się sprawdza. A u Ciebie?

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Komentarze (5)

  1. Magdalena

    Domowa najlepsza 🙂

  2. Justyna

    Na zdjęciach wygląda przepysznie, zypełnie jak te z torebki. Prawdę mówiąc to nie miałam pojęcia, że to taka prosta sprawa. Nie wiem tylko czy moje pociechy, które czasem nie mogą oderwać się od słodyczy, będą w stanie przełknąć wersję kakaową.

    A może da się ją jakoś szybko przerobić na bardziej czekoladową?

    1. Myślę, że warto spróbować i jeśli będzie za mało „czekoladowa” następnym razem dodać trochę więcej syropu daktylowego. Zresztą nie je się jej samej tylko z ciastem, które przecież też jest zwykle słodkie. Moje dziewczyny się zawsze kłócą o wylizanie garnka i łyżki po polewie, więc może i Twoim posmakuje 😉

  3. Anonim

    Wygląda wspaniale.

    1. Dzięki. Tak też smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.