Jak zrobić lukier?
Lukier to idealne wykończenie dla wielu ciast, babek, pierniczków i innych wypieków. Sekret jego popularności tkwi w tym, że bardzo łatwo go zrobić. To po prostu cukier puder wymieszany z wodą i odrobiną soku z cytryny.
Jeśli udało Ci się upiec ciasto, to zrobienie lukru jest przy tym pestką. Do dzieła!
czas przygotowania: 5 min. / ilość: 100 g / poziom trudności: łatwe
Składniki
lista składników:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
przybory kuchenne:
- miska
- sitko
- łyżka
uwagi:
- jako płynu możesz użyć samego soku z cytryny (lukier będzie bielszy, bardziej cytrynowy w smaku), soku z pomarańczy (lukier pomarańczowy) lub samej wody
- zdrowsza wersja: zamiast cukru pudru możesz użyć zmielonego w młynku do kawy ksylitolu lub erytrolu
Przepis
- 1. cukier puder (100 g) przesiej do miski przez sitko, tak aby nie było w nim grudek
- 2. dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj
- 3. jeśli jest bardzo gęsty dodaj łyżkę wody i ponownie wymieszaj
- 4. dolewaj wody po łyżce i ucieraj dokładnie aż do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji:
- rzadszy lukier łatwiej się rozprowadza na cieście, tworzy na nim cieńszą warstwę i szybciej zastyga
- gęstszy lukier wolniej spływa z ciasta, tworzy na nim grubszą warstwę i nieco dłużej zastyga
- 5. jeśli lukier wyjdzie Ci za gęsty dodaj do niego kilka kropli wody, jeśli jest za rzadki dodaj łyżeczkę cukru pudru i dokładnie wymieszaj
Przechowywanie
Jeśli zrobiona przez Ciebie porcja lukru okaże się za duża, spokojnie możesz go przechować do następnej okazji:
- w lodówce (ok. 1-2 tygodnie lub dłużej jeśli nic się z nim nie dzieje)
- w zamrażalniku
Pod wpływem zimna lukier zrobi się twardy, ale to żaden kłopot. Aby znów był płynny, dodaj do niego kilka kropli ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.
Kolorowy lukier
Jeśli zamarzy Ci się zrobienie kolorowego lukru wcale nie musisz kupować specjalnych spożywczych barwników. Wystarczy, że przejrzysz dokładnie swoją spiżarkę i na pewno znajdziesz coś, co zmieni biel lukru w inną barwę.
Poniżej kilka naturalnych substancji, których możesz użyć:
- kurkuma – lukier żółty
- sok z pomarańczy, sok z marchewki – lukier pomarańczowy
- sok z buraka, sok malinowy – lukier różowy
- spirulina, sproszkowany młody jęczmień – lukier zielony (super na piernikowe choinki)
- sok z jagód – lukier fioletowy
Aby otrzymać kolorowy lukier wystarczy do gotowego lukru dodać kilka kropli (płyny) lub szczyptę (proszki) substancji barwiącej i dokładnie wymieszać.
Dlaczego domowy lukier jest lepszy?
Zrobienie domowego lukru jest tak proste, że zastanawiam się czy producentom w ogóle opłaca się robić go w gotowej wersji. Ale skoro da się go kupić bez problemu w każdym sklepie, to musi być na niego zapotrzebowanie.
Dostępne na rynku lukry mają zwykle nieco gorsze składy niż te zrobione w domu. Oprócz cukru w ich składzie znajduje się też jego tańszy zamiennik – syrop glukozowy a także sztuczne barwniki.
Jednak główny czynnik, na który warto zwrócić uwagę, to cena:
- sklepowy lukier – ok. 33 zł/kg
- domowy lukier – ok. 4 zł/kg
Wygląda to na niezłe naciąganie klienta… Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z przepisem nie będziesz już przepłacać za sklepowe gotowce i postawisz na domową wersję tej dekoracji.
Podsumowanie
Lukier czy polewa czekoladowa? Oto jest pytanie!Obie dekoracje pasują do większości ciast i ciasteczek, obie są pyszne i całkiem proste w przygotowaniu. Chociaż trzeba przyznać, że łatwiej zrobić lukier – nie trzeba nic gotować, wystarczy tylko wymieszać składniki.
Możesz spokojnie zostawić to zadanie swojemu dziecku.
Ja jestem wielbicielką polewy czekoladowej i to ona znacznie częściej ląduje na moich wypiekach.

Jeszcze więcej dobrej treści?
Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.
Udało się! Wyszedł idealny
Jak zrobić lukier królewski? Czy to jakaś inna wersja przepisu?
Do lukru królewskiego dodaje się cukier puder, białko jaja i trochę jakiegoś płynu np. soku z cytryny. Jest bielszy i sztywniejszy – bardziej nadaje się do robienie precyzyjnych wzorków na pierniczkach/ ciasteczkach niż do polewania ciast.
Dziękuję, wszystko jasne ❤
Zrobiłam lukier różany dodając syropu grenadina. Wolałabym dodać soku malinowego, ale nie miałam w domu. Nie wiedziałam, że to takie proste 🙂 dziękuję
Mmm.. musiał być pyszny z takim dodatkiem 😛
Zrobiłam lukier i wyszedł mi niesamowity, chociaż dodałam sok domowy z czarnej porzeczki w którym były grudki i tak wyszedł niesamowicie! Na następny raz po lukier wejdę na waszą stronkę. Dziękuję! ????? Byeee❤❤
Super, że lukier się udał! Ja też do robienia kolorowych wersji używam właśnie domowego soku – zawsze wychodzi 🙂
Czym zabarwić lukier aby był czerwony?
Możesz spróbować dodać do niego sok porzeczkowy lub żurawinowy, bo z sokiem z buraków to taki bardziej malinowy róż wychodzi.
kup barwnik albo sok z buraka
O jejku ile cukru 😀 natomiast to fakt, cena lukru sklepowego jest po prostu odstraszająca
No fakt, lukier to praktycznie sam cukier. Dlatego osobiście wolę polewę czekoladową 😉
Mnie w tym odstrasza olbrzymia ilość cukru.
No tak, właściwie lukier to sam cukier 😉 Ale w końcu nie je się go łyżkami, to tylko dodatek. Możesz zawsze spróbować zdrowszej wersji ze zmielonym na puder w młynku do kawy ksylitolem/erytrolem.
co racja to racja.
bo to lukier …
ja też zrobiłam lukier ale kupiłam barwnik