Jak zrobić lukier?

Warstwa słodkiego, białego lukru to idealne wykończenie dla wielu ciast, babek, pierniczków i innych wypieków. Sekret jego popularności tkwi w tym, że bardzo łatwo go zrobić. To po prostu cukier puder wymieszany z wodą i odrobiną soku z cytryny.

Jeśli udało Ci się upiec ciasto, to zrobienie lukru jest przy tym pestką. Do dzieła!

czas przygotowania: 5 min. / ilość: 100 g / poziom trudności: łatwe

Składniki

lista składników:

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

przybory kuchenne:

  • miska
  • sitko
  • łyżka
uwagi:

  • jako płynu możesz użyć samego soku z cytryny (lukier będzie bielszy, bardziej cytrynowy w smaku), soku z pomarańczy (lukier pomarańczowy) lub samej wody
  • zdrowsza wersja: zamiast cukru pudru możesz użyć zmielonego w młynku do kawy ksylitolu lub erytrolu

Przepis

  1. 1. cukier puder (100 g) przesiej do miski przez sitko, tak aby nie było w nim grudek
  2. 2. dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj
  3. 3. jeśli jest bardzo gęsty dodaj łyżkę wody i ponownie wymieszaj
  4. 4. dolewaj wody po łyżce i ucieraj dokładnie aż do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji:
    • rzadszy lukier łatwiej się rozprowadza na cieście, tworzy na nim cieńszą warstwę i szybciej zastyga
    • gęstszy lukier wolniej spływa z ciasta, tworzy na nim grubszą warstwę i nieco dłużej zastyga
  5. 5. jeśli lukier wyjdzie Ci za gęsty dodaj do niego kilka kropli wody, jeśli jest za rzadki dodaj łyżeczkę cukru pudru i dokładnie wymieszaj

Przechowywanie

Jeśli zrobiona przez Ciebie porcja lukru okaże się za duża, spokojnie możesz go przechować do następnej okazji:

  • w lodówce (ok. 1-2 tygodnie lub dłużej jeśli nic się z nim nie dzieje)
  • w zamrażalniku

Pod wpływem zimna lukier zrobi się twardy, ale to żaden kłopot. Aby znów był płynny, dodaj do niego kilka kropli ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.

Kolorowy lukier

Jeśli zamarzy Ci się zrobienie kolorowego lukru wcale nie musisz kupować specjalnych spożywczych barwników. Wystarczy, że przejrzysz dokładnie swoją spiżarkę i na pewno znajdziesz coś, co zmieni biel lukru w inną barwę.

Poniżej kilka naturalnych substancji, których możesz użyć:

  • kurkuma – lukier żółty
  • sok z pomarańczy, sok z marchewki – lukier pomarańczowy
  • sok z buraka, sok malinowy – lukier różowy
  • spirulina, sproszkowany młody jęczmień – lukier zielony (super na piernikowe choinki)
  • sok z jagód – lukier fioletowy

Aby otrzymać kolorowy lukier wystarczy do gotowego lukru dodać kilka kropli (płyny) lub szczyptę (proszki) substancji barwiącej i dokładnie wymieszać.

Dlaczego domowy lukier jest lepszy?

Zrobienie domowego lukru jest tak proste, że zastanawiam się czy producentom w ogóle opłaca się robić go w gotowej wersji. Ale skoro da się go kupić bez problemu w każdym sklepie, to musi być na niego zapotrzebowanie.

Dostępne na rynku lukry mają zwykle nieco gorsze składy niż te zrobione w domu. Oprócz cukru w ich składzie znajduje się też jego tańszy zamiennik – syrop glukozowy a także sztuczne barwniki.

Jednak główny czynnik, na który warto zwrócić uwagę, to cena:

  • sklepowy lukier – ok. 33 zł/kg
  • domowy lukier – ok. 4 zł/kg

Wygląda to na niezłe naciąganie klienta… Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z przepisem nie będziesz już przepłacać za sklepowe gotowce i postawisz na domową wersję tej dekoracji.

Podsumowanie

Lukier czy polewa czekoladowa? Oto jest pytanie!

Obie dekoracje pasują do większości ciast i ciasteczek, obie są pyszne i całkiem proste w przygotowaniu. Chociaż trzeba przyznać, że łatwiej zrobić lukier – nie trzeba nic gotować, wystarczy tylko wymieszać składniki.

Możesz spokojnie zostawić to zadanie swojemu dziecku.

Ja jestem wielbicielką polewy czekoladowej i to ona znacznie częściej ląduje na moich wypiekach.

A jak jest u Ciebie?

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.