Jak wyhodować kiełki dyni?

Kiełki dyni są pyszne i bardzo proste w hodowli. Można je uprawiać zarówno z całych nasion (w łupinie) pozyskanych z dojrzałej dyni jak i z samych pestek. Ten drugi sposób jest nieco bardziej praktyczny – można je podjadać w całości, prosto z kiełkownicy.

A dlaczego warto je spożywać? Pestki dyni znane są przede wszystkim jako doskonałe źródło cynku. Z tego powodu polecane są szczególnie mężczyznom – cynk oraz inne składniki zawarte w nasionach dyni (witamina E, kwasy omega 3, fitosterole) poprawiają jakość plemników, płodność, wspomagają przy problemach z prostatą.

Skiełkowane pestki dyni są lepiej przyswajalne przez organizm niż te w suszonej postaci. Jeśli zależy Ci na tym, aby kiełki dostarczyły Ci jak najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji, wybierz nasiona z pewnego źródła – postaraj się o dynię z upraw ekologicznych a może nawet z własnego ogródka?

Najlepiej smakują na surowo – same lub w sałatkach, pastach kanapkowych, jako posypka, dodatek do zupy, makaronu itp. dań.

hodowla:

  • namaczanie: 2-6 godzin (nasiona bez łupiny), 6-12 godzin (nasiona w łupinie)
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 1-2 dni (kiełki), 3-4 dni (małe listki)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, podłoże (np. ziemia w doniczce)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: cynk, magnez, potas, fosfor
  • inne: białko, kwasy tłuszczowe omega 3, fitosterole

spożycie:

  • smak: orzechowy, słodkawy, chrupiący
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak
  • uwagi: jeśli używasz do hodowli nasion z łupiną, przed spożyciem należy ją usunąć

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać uprawiając kiełki dyni to:

  1. płukanie i namaczanie nasion – ok. 2-6 godzin jeśli używasz nasion bez łupiny, nieco dłużej namaczaj nasiona w całości (z łupiną) – ok. 6-12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy) w miejscu mało nasłonecznionym
  3. 2 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Po ok. 1-2 dniach z nasion zaczną wyrastać białe ogonki. Na tym etapie możesz zakończyć uprawę lub przestawić naczynie w bardziej słoneczne miejsce i poczekać na wytworzenie zawiązków liści.

Nasiona dyni możesz również posadzić w doniczce z ziemią (pamiętaj o ich podlewaniu). Otrzymane w ten sposób kiełki dyni będą nieco bardziej soczyste, ciemnozielone. Ich listki po ścięciu świetnie zgrają się z każdą sałatką.

Kiełki możesz zajadać od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Co dalej?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (2)

  1. Joanna

    nie wiem co robię źle, ale próbowałam już różnych metod kiełkowania dyni (kiełkownica, lignina, pestki w słoiku) i zawsze efekt jest ten sam – kiełki są gorzkie, nie da się tego jeść :/

    1. A zawsze tej samej firmy kupujesz nasiona? Po ilu dniach próbujesz kiełków? Może za długo Ci rosną?