Jak wyhodować kiełki fasoli mung?

Kiełki fasoli mung to młode pędy, jakie wypuszczają jej nasiona w ciągu kilku pierwszych dni wzrostu. Same nasiona są drobne, zielone, owalnego kształtu. Mimo niewielkich rozmiarów kryją w sobie całkiem sporo dobrego!

Oprócz witamin i minerałów kiełki fasoli mung zawierają dobrze przyswajalne białko. Mogą regulować stężenie cholesterolu, obniżać poziom cukru i ciśnienie krwi. Mają działanie odkażające, wpływają korzystnie na poprawę odporności organizmu.

W smaku są dość intensywne, słodkie z nutą goryczy. Są one szczególnie znane i lubiane w Chinach, często używane w kuchni azjatyckiej. Ze względu na smak i wartości odżywcze stanowią w wielu potrawach zastępstwo dla mięsa.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 2-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: białko, błonnik, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: intensywny, słodki z nutą goryczy
  • na surowo: tak, ale zaleca się przynajmniej blanszowanie
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki fasoli mung to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiedy pędy kiełków osiągną odpowiednią według Ciebie długość i smak (próbuj!) warto pozbyć się z nich zielonych osłonek. W tym celu wystarczy je zanurzyć w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszać. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.