Jak wyhodować kiełki fasoli mung?

Kiełki fasoli mung to młode pędy, jakie wypuszczają jej nasiona w ciągu kilku pierwszych dni wzrostu. Same nasiona są drobne, zielone, owalnego kształtu. Mimo niewielkich rozmiarów kryją w sobie całkiem sporo dobrego!

Oprócz witamin i minerałów kiełki fasoli mung zawierają dobrze przyswajalne białko. Mogą regulować stężenie cholesterolu, obniżać poziom cukru i ciśnienie krwi. Mają działanie odkażające, wpływają korzystnie na poprawę odporności organizmu.

W smaku są dość intensywne, słodkie z nutą goryczy. Są one szczególnie znane i lubiane w Chinach, często używane w kuchni azjatyckiej. Ze względu na smak i wartości odżywcze stanowią w wielu potrawach zastępstwo dla mięsa.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 2-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: białko, błonnik, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: intensywny, słodki z nutą goryczy
  • na surowo: tak, ale zaleca się przynajmniej blanszowanie
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki fasoli mung to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiedy pędy kiełków osiągną odpowiednią według Ciebie długość i smak (próbuj!) warto pozbyć się z nich zielonych osłonek. W tym celu wystarczy je zanurzyć w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszać. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Komentarze (4)

  1. Mijo

    Bez namaczania też działają. Po 3 dniach gotowe do zbioru.

    1. Namaczanie pomaga nasionom się obudzić do życia i nieco przyspiesza proces kiełkowania. Ale masz rację, bez namaczania też wychodzą.

      W jakiej postaci najbardziej Ci smakują? Same czy jako dodatek do jakiejś potrawy?

  2. Ksk

    Wielokrotnie robilam kielki fasoli mung, ale nigdy nie wyszly mi takie jak na zdjeciach (dlugie jasne lodygi, dosc mocno wodniste – czyli takie jak w azjatyckich potrawach).
    Moje sa zawsze zielone, z krotniki lodygami, dosc dlugim korzeniem, a gdy przetrzymam je dluzej, zamiast powiekszenia lodygi, rozwijaja sie liscie. Co robie nieprawidlowo?

    1. Szczerze mówiąc ja zwykle zjadam te kiełki jak są jeszcze malutkie, właściwie zaraz po przebiciu się kiełka z fasolki. Takie mi najbardziej smakują.

      Jak trzymałam je dłużej to również miałam tak jak Ty. Zdjęcie we wpisie nie jest moje – mam w planie zrobić sesję zdjęciową kiełkom, ale zawsze coś innego wyskoczy 😉

      Myślę, że to pod wpływem światła idą one bardziej w liście niż w korzeń. Spróbuj może trzymać je w zamykanej szafce w czasie kiełkowania, albo prowadź hodowlę w specjalnym woreczku, aby miały ciemno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.