Jak wyhodować kiełki soi?

Kiełki soi, wyhodowane z nasion certyfikowanych, dobrej jakości, to bogate źródło białka i innych cennych składników. Dobre nasiona to w tym przypadku podstawa, bo nie wszystkie ziarna soi łatwo kiełkują.

Oprócz białka zawierają one również nienasycone kwasy tłuszczowe, spore ilości błonnika, witamin i minerałów. Wpływają na poprawę apetytu, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzą symptomy menopauzy (fitoestrogeny). Dodają energii i sił witalnych!

To kolejne kiełki, obok fasoli mung, bardzo lubiane na Dalekim Wschodzie. Pasują do sałatek, zup, dań makaronowych, mięsnych i rybnych. Aby były dobrze przyswajalne przez nasz układ pokarmowy powinny być przed spożyciem podgotowane (np. na parze) lub podduszone.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 6-7 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, woreczek
  • uwagi: w trakcie hodowli nasiona soi wydzielają śluz, warto często je przepłukiwać (min. 2-3 razy dziennie)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B, K
  • składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: białko, błonnik, fitoestrogeny

spożycie:

  • smak: delikatny, chrupiący
  • na surowo: niezalecane
  • po ugotowaniu: tak (podduszone lub gotowane na parze)

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki soi to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin – po namaczaniu usuń rozłupane nasiona i osłonki nasienne (są świetną pożywką dla grzybów i bakterii)
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – najbardziej polecany jest specjalny woreczek przeznaczony do kiełkowania, możesz też umieścić je w kiełkownicy)
  • 2-3 razy na dzień lub częściej jeśli nasiona wydzielają dużo śluzu:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Pamiętaj, że w czasie kiełkowania nasiona soi wydzielają spore ilości śluzu. Aby Twoja hodowla przyniosła oczekiwane plony musisz pamiętać o częstym płukaniu nasion, gdyż śluz jest dobrą pożywką dla mikroorganizmów i sprzyja pojawianiu się pleśni.

Kiełki soi są dobre do jedzenia kiedy mają ok.1 cm długości. Jeśli chcesz możesz je hodować nieco dłużej i uzyskać dłuższe pędy – wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych. Potrwa to ok 6-7 dni.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.