Jak wyhodować kiełki soi?
Kiełki soi, wyhodowane z nasion certyfikowanych, dobrej jakości, to bogate źródło białka i innych cennych składników. Dobre nasiona to w tym przypadku podstawa, bo nie wszystkie ziarna soi łatwo kiełkują.
Oprócz białka zawierają one również nienasycone kwasy tłuszczowe, spore ilości błonnika, witamin i minerałów. Wpływają na poprawę apetytu, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzą symptomy menopauzy (fitoestrogeny). Dodają energii i sił witalnych!
To kolejne kiełki, obok fasoli mung, bardzo lubiane na Dalekim Wschodzie. Pasują do sałatek, zup, dań makaronowych, mięsnych i rybnych. Aby były dobrze przyswajalne przez nasz układ pokarmowy powinny być przed spożyciem podgotowane (np. na parze) lub podduszone.
hodowla:
- namaczanie: 10-12 godzin
- nawadnianie: 2-3 razy dziennie
- czas rozwoju: 6-7 dni
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-4 cm
- metoda hodowli: kiełkownica, woreczek
- uwagi: w trakcie hodowli nasiona soi wydzielają śluz, warto często je przepłukiwać (min. 2-3 razy dziennie)
substancje odżywcze:
- witaminy: A, C, E, z grupy B, K
- składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor
- inne: białko, błonnik, fitoestrogeny
spożycie:
- smak: delikatny, chrupiący
- na surowo: niezalecane
- po ugotowaniu: tak (podduszone lub gotowane na parze)
Przepis
Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki soi to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin – po namaczaniu usuń rozłupane nasiona i osłonki nasienne (są świetną pożywką dla grzybów i bakterii)
- umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – najbardziej polecany jest specjalny woreczek przeznaczony do kiełkowania, możesz też umieścić je w kiełkownicy)
- 2-3 razy na dzień lub częściej jeśli nasiona wydzielają dużo śluzu:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody,
- zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
Pamiętaj, że w czasie kiełkowania nasiona soi wydzielają spore ilości śluzu. Aby Twoja hodowla przyniosła oczekiwane plony musisz pamiętać o częstym płukaniu nasion, gdyż śluz jest dobrą pożywką dla mikroorganizmów i sprzyja pojawianiu się pleśni.
Kiełki soi są dobre do jedzenia kiedy mają ok.1 cm długości. Jeśli chcesz możesz je hodować nieco dłużej i uzyskać dłuższe pędy – wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych. Potrwa to ok 6-7 dni.
Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).
Więcej o kiełkach
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
Gdzie można kupić nasiona do domowego hodowania kiełków fasoli mong?
Nasiona można kupić w sklepach ogrodniczych, zielarskich, ze zdrową żywnością, na allegro. Widziałam je też czasami w marketach budowlanch czy dyskontach typu Biedronka, Lidl.