Jak wyhodować kiełki soi?

Kiełki soi, wyhodowane z nasion certyfikowanych, dobrej jakości, to bogate źródło białka i innych cennych składników. Dobre nasiona to w tym przypadku podstawa, bo nie wszystkie ziarna soi łatwo kiełkują.

Oprócz białka zawierają one również nienasycone kwasy tłuszczowe, spore ilości błonnika, witamin i minerałów. Wpływają na poprawę apetytu, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzą symptomy menopauzy (fitoestrogeny). Dodają energii i sił witalnych!

To kolejne kiełki, obok fasoli mung, bardzo lubiane na Dalekim Wschodzie. Pasują do sałatek, zup, dań makaronowych, mięsnych i rybnych. Aby były dobrze przyswajalne przez nasz układ pokarmowy powinny być przed spożyciem podgotowane (np. na parze) lub podduszone.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 6-7 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, woreczek
  • uwagi: w trakcie hodowli nasiona soi wydzielają śluz, warto często je przepłukiwać (min. 2-3 razy dziennie)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B, K
  • składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: białko, błonnik, fitoestrogeny

spożycie:

  • smak: delikatny, chrupiący
  • na surowo: niezalecane
  • po ugotowaniu: tak (podduszone lub gotowane na parze)

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki soi to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin – po namaczaniu usuń rozłupane nasiona i osłonki nasienne (są świetną pożywką dla grzybów i bakterii)
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – najbardziej polecany jest specjalny woreczek przeznaczony do kiełkowania, możesz też umieścić je w kiełkownicy)
  • 2-3 razy na dzień lub częściej jeśli nasiona wydzielają dużo śluzu:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Pamiętaj, że w czasie kiełkowania nasiona soi wydzielają spore ilości śluzu. Aby Twoja hodowla przyniosła oczekiwane plony musisz pamiętać o częstym płukaniu nasion, gdyż śluz jest dobrą pożywką dla mikroorganizmów i sprzyja pojawianiu się pleśni.

Kiełki soi są dobre do jedzenia kiedy mają ok.1 cm długości. Jeśli chcesz możesz je hodować nieco dłużej i uzyskać dłuższe pędy – wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych. Potrwa to ok 6-7 dni.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarze (2)

  1. fasola mung

    Gdzie można kupić nasiona do domowego hodowania kiełków fasoli mong?

  2. fasola mong

    Gdzie można kupić nasiona do domowego hodowania kiełków fasoli mong?