Jak zrobić domowe lody owocowe?
Lato zawitało w tym roku dość szybko – pierwsze upały już za nami. A w raz nimi ochota na coś zimnego dla ochłody. Tylko co tu wybrać? Lody są przecież takie niezdrowe, kaloryczne, pełne cukru i przeróżnych dodatków. Taka jest smutna prawda jeśli chodzi o te kupowane w sklepie.
Jednak nie wszystkie są takie złe. Jeśli zrobisz je w domu, z ulubionych owoców i warzyw będą całkiem zdrową i smaczną przekąską. A przy tym sprawią radość zarówno małym jak i większym dzieciakom. Tym całkiem dorosłym także.
czas przygotowania: do 10 min + min. 3 godziny na zamrożenie / ilość: 6 szt. lodów z foremek (50 ml) lub 12 szt. lodów z małych kieliszków (25 ml) / poziom trudności: łatwe
Składniki
lista składników:
- 2 szklanki (300 g) truskawek
- dojrzały banan
- pół kiwi
- pół niedużego buraka
- 3-4 liście świeżego szpinaku
- 2 listki bazylii
- pół łyżeczki kardamonu
- coś do osłodzenia: syrop daktylowy, miód
przybory kuchenne:
- blender ręczny lub kielichowy
- 2 pojemniki do miksowania
- łyżka
- foremki do lodów z patyczkami
uwagi:
- podobne lody możesz przygotować również z soku owocowego, owocowo-warzywnego (najlepiej świeżo wyciśniętego) lub ulubionego koktajlu
- wszystkie dodatki użyte przeze mnie w przepisie są opcjonalne, jeśli ich nie masz lub nie lubisz to możesz je śmiało pominąć
- jeśli nie masz specjalnych foremek do lodów to możesz użyć:
- kieliszków
- silikonowych foremek na babeczki
- kubeczków po jogurtach
- przyciętych patyczków do szaszłyków lub kukurydzy
Przepis
1. część zielona
- przygotuj składniki
- kiwi i banana umyj i obierz ze skórki
- szpinak i bazylię umyj
- odkrój połowę banana i połowę kiwi
- umieść owoce wraz ze szpinakiem i bazylią w pojemniku, którego będziesz używać do miksowania
- zmiksuj dokładnie
- spróbuj powstałego koktajlu – jeżeli jest mało słodki dodaj pół łyżeczki syropu daktylowego lub miodu i zmiksuj krótko
- przygotuj składniki
2. część czerwona
- przygotuj owoce
- umyj truskawki i oberwij szypułki
- buraka obierz ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki
- dołóż pozostałą połówkę banana
- wsyp pół łyżeczki kardamonu
- umieść składniki w pojemniku, którego będziesz używać do miksowania
- zmiksuj dokładnie
- spróbuj powstałego koktajlu – jeżeli jest mało słodki dodaj łyżeczkę syropu daktylowego i zmiksuj krótko
- przygotuj owoce
- 3. przygotowanie lodów
- do foremek na lody nałóż po łyżce zielonego koktajlu
- włóż do zamrażarki na około 20 minut, aby lekko się zmroził – uzyskasz wtedy równe warstwy, jeśli nie zależy Ci na tym pomiń ten etap
- wyjmij pojemniki z zamrażarki i dołóż do nich czerwonego koktajlu do brzegów pojemnika
- przy nakładaniu do pojemniczków lekko postukaj każdym o blat – masa równomiernie się rozłoży, bez niepotrzebnych pęcherzyków powietrza
- wbij patyczki
- schowaj do zamrażarki na około 3 godziny lub dłużej – spróbuj poruszać patyczkiem, jeśli da się go wyjąć, potrzymaj lody jeszcze trochę
- aby łatwo usunąć foremkę ogrzej ją najpierw chwilę w dłoni lub polej ciepłą wodą
Dlaczego domowe lody są lepsze?
Lody zrobione własnoręcznie możesz z powodzeniem nazwać owocowo-warzywnymi. Swój smak i wygląd zawdzięczają głównie tym składnikom. Z kolei większość lodów wodnych i sorbetów ze sklepu zawiera ich zdecydowanie mniej (o ile w ogóle). Ich skład to zwykle zmrożona kolorowa woda z cukrem o smaku owocowym. Jednym słowem – puste kalorie na patyku.
Aby lepiej uwidocznij różnicę między nimi przygotowałam tabelkę zestawiającą dwa wyroby:
- przygotowane według powyższego przepisu lody owocowe oraz
- lody wodne „Jocker” firmy Koral o smaku pomarańczowo-cytrynowo-truskawkowo-jabłkowym
tabela porównawcza
cecha | lody domowe | lody sklepowe |
---|---|---|
skład |
|
|
co odpowiada za smak? | część zielona:
część czerwona:
|
|
co odpowiada za kolor? | część zielona:
część czerwona:
| barwniki:
|
co odpowiada za zapach? | owoce, warzywa, bazylia, kardamon | aromaty |
wartość energetyczna w 100 g | 52 kcal | 88 kcal |
wartości odżywcze w 100 g |
|
|
zawartość witamin i składników mineralnych |
| brak |
czas przygotowania | 10 min + min. 3 h mrożenia | brak |
cena za 100 g | 0,55 zł | 1,25 zł |
W opisanych w tabelce lodach „Jocker” o smaku pomarańczowo-cytrynowo-truskawkowo-jabłkowym, pomimo długiej i wiele obiecującej nazwy, próżno szukać owoców. Zastąpiono je cukrem, aromatami i barwnikami. Jest to niechlubna praktyka stosowana przez producentów niezdrowej żywności, mająca na celu obniżenie kosztów produkcji.
Jeden z barwników, annato (E 160b) może być przyczyną uczuleń, skłonności do irytacji i bólów głowy u dzieci. Niezalecany najmłodszym jest również karagen (e407) pełniący rolę stabilizatora. Badania na zwierzętach pokazują, że może się on przyczyniać do owrzodzeń i nowotworów układu pokarmowego.
Lody na patyku, szczególnie wodne i kolorowe są chętnie wybierane przez dzieci. Można je zjeść zaraz po wyjściu ze sklepu, bez talerzyków i łyżeczek. Przecież to tylko niepotrzebne zawracanie głowy kiedy się chce zjeść coś zimnego tu i teraz – zabawa i koledzy nie mogą czekać. Producenci dobrze o tym wiedzą i wymyślają coraz to nowe, kuszące kształty i kolory, szczodrze dosypując barwników, cukru i słodzików.
I jeśli myślisz, że nie dotyczy to lodów w pudełkach, zmartwię Cię. Tu także króluje cukier w różnej postaci, barwniki i sztuczne dodatki. Na plus można im zaliczyć większą zawartość owoców (nawet do 50%).
Dla producentów zdrowie naszych pociech może nie mieć większego znaczenia, ale dla nas samych powinno być sprawą kluczową. Sklepowych lodów naprawdę lepiej unikać. Pozostaw tę opcję na czas wakacyjnego wyjazdu czy wycieczki. Pamiętaj przy tym o czytaniu składów, w każdym sklepie znajdziesz zarówno te lepszej jak i gorszej jakości.
Domowe lody to wersja o wiele zdrowsza a przy tym o połowę tańsza. W szczycie sezonu na truskawki ich cena będzie jeszcze niższa (ja kupiłam je za 6 zł / kg).
Podsumowanie
Sorbety i lody wodne to dobry przykład produktu zepsutego do szpiku kości (czy też w tym przypadku do samego czubka patyczka) przez przemysł spożywczy. Dawniej robiono je z owoców czy soków, teraz coraz częściej zastępowane są one przez wszechobecną chemię.
Dobrą alternatywą są dla nich owocowe lody zrobione w domu. Dostarczą Twoim pociechom tyle samo radości, co te sklepowe a przy okazji zapewnią im porcję witamin i minerałów. Przy odrobinie wyobraźni można je zrobić niemal ze wszystkiego i uczynić świetnym narzędziem przemytu zdrowych produktów.
A Ty jakie zmrożone owocowo – warzywne zastawienie masz ochotę wypróbować w tym sezonie? Chętnie skorzystam z Twoich inspiracji, lato dopiero się zaczyna!
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
Zachecające! I te waniliowe i te owocowe. Dziękuję za podzielenie się przepisami. Na pewno będę z nich korzystać i Pani stronkę podam dalej… 🙂 Pozdrówki.
Dzięki, smacznego 🙂
WWWWOOOOOWWWWW
Czy można użyć surowego jabłka?
Tak, owoce i warzywa można sobie dowolnie komponować 🙂
Buraka nie trzeba gotować – można jeść surowego?
Można, na surowo ma znacznie więcej witamin. Samego bym chyba nie zjadła, ale jako dodatek do koktajlu, lodów czy do sałatki – jak najbardziej.
uwielbiam rzeczy przygotowane w domu 😀 pysznie wyglądają!
Przepis na czasie 🙂 Akurat w weekend myślałam o zrobieniu domowych lodów. Na razie zamroziłam to, czego dzieci nie chciały jeść – jogurt truskawkowy i musy owocowe, które dostały na stołówce w szkole. Zamroziłam w kubeczkach po deserkach, włożyłam plastikowe małe łyżeczki w środek (patyczków nie miałam) i dzieci zjadły prawie wszystko jako lody (jogurt truskawkowy cieszył się większą popularnością, mus tak sobie). Teraz zabiorę się za Twoje, naprawdę zdrowe, przepisy. Dzięki! Poeksperymentuje też z mlekiem sojowym i bananami.
Warto czasem poeksperymentować – czego się nie robi dla dzieci 🙂 Daj znać jak im posmakują inne kombinacje.