Jak wyhodować kiełki brukwi?

Brukiew (inaczej karpiel) to bardzo zdrowe choć obecnie nieco zapomniane warzywo. Dojrzałą postać trudno kupić w zwykłym markecie, ale za to możesz samemu wyhodować ją w postaci kiełków.

Spożywanie kiełków brukwi dobrze wpływa na skórę, wygląd cery i włosów. Są one także wskazane przy zaparciach, wspomagają oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawiają odporność i siły witalne organizmu.

W smaku kiełki brukwi są wyraziste, przypominają kalarepę lub rzepę. Mogą być dodatkiem do sałatek, kanapek a także dań podawanych na ciepło.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 4-6 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 4-6 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek, doniczka z ziemią

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, siarka, cynk
  • inne: białko, błonnik, olejek gorczyczny, glukozynolany

spożycie:

  • smak: ostrzejszy, wyrazisty, przypomina kalarepę lub rzepę
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki brukwi to:

  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (kiełkownicy, słoiku, woreczku lnianym lub w doniczce z ziemią)
  3. 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki brukwi są gotowe po ok. 4-6 dniach hodowli. Od kiedy zaczną przebijać się z nasionka, warto ich próbować (np. w czasie codziennego nawadniania) i określić dzień, w którym najlepiej Ci smakują.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *