Jak wyhodować kiełki cebuli?

Cebula to bardzo wdzięczne warzywo – można je jeść pod różnymi postaciami. Kiełki to mało popularna, ale bardzo smaczna i wartościowa forma jej spożycia.

Podobnie jak ich dojrzała postać, kiełki cebuli są świetne na wzmocnienie odporności, polecane w sezonie jesienno-zimowym i okresowym osłabieniu organizmu. Zawierają sporo antyoksydantów, przydatnych w walce z chorobami. Regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Kiełki cebuli to dobry pomysł dla tych, którzy nie przepadają za jej ostrym smakiem. Są one nieco delikatniejsze, szczególnie lekko podgotowane na parze. Pasują właściwie do wszystkiego – sałatek, kanapek, omletów, dań warzywnych czy mięsnych.

hodowla:

  • namaczanie: 12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 10-15 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-5 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik
  • uwagi: dość długo kiełkują; wrażliwe na pleśń – należy dokładnie odprowadzać nadmiar wody

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, z grupy B
  • składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, siarka
  • inne: białko, błonnik, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: lekko ostry (na surowo), łagodniejszy po ugotowaniu
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki cebuli to:

  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion, gdyż mają one twarde i mocne skorupki – ok. 12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (kiełkownicy, słoiku)
  3. 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki cebuli są wrażliwe na pleśń, dlatego pamiętaj o dokładnym odprowadzaniu nadmiaru wody po ich codziennym nawadnianiu. Z powodu twardych skorupek na nasionach, czas ich kiełkowania jest nieco wydłużony – może potrwać nawet 15 dni. Warto o tym pamiętać i nie zniechęcać się do nich zbyt łatwo. Smak wynagradza dłuższy czas oczekiwania.

Gotowe kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *