Jak wyhodować kiełki ciecierzycy?

Kiełki ciecierzycy to popularne kiełki, które często wchodzą w skład sklepowych mieszanek wraz z innymi roślinami strączkowymi tj. soczewica, soja, czy fasola mung. Jeśli lubisz ich smak, to o wiele korzystniej wyhodować je samemu. To całkiem proste!

Zawierają one duże ilości węglowodanów i białek. Regulują poziom cholesterolu, insuliny. Wskazane w walce z otyłością, w chorobach układu krążenia, przy nadciśnieniu czy anemii (zawierają sporo żelaza i wapnia). Działają wzmacniająco na organizm.

Kiełki ciecierzycy są delikatne, po podgotowaniu na parze przypominają w smaku ugotowane ziarna ciecierzycy. Kiełkowanie znacznie poprawia ich strawność, więc jeśli masz problemy z trawieniem strączków, koniecznie wypróbuj tę metodę. Można je dodawać do makaronów, zup, dań z patelni, past kanapkowych (np. hummusu) i przeróżnych sałatek.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 4-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek do kiełkowania

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk
  • inne: białko, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, słodkawy, lekko orzechowy, chrupiący
  • na surowo: tak, ale zaleca się przynajmniej przelanie gorącą wodą (blanszowanie)
  • po ugotowaniu: tak (polecane jest krótkie gotowanie na parze)

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki ciecierzycy to:

  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  3. 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki ciecierzycy są bardzo proste i niekłopotliwe w uprawie. Warto pamiętać jedynie (podobnie jak w przypadku kiełkowania innych strączków) o pozbyciu się z gotowych kiełków osłonek.

Osłonki to nic innego jak przeźroczyste błonki, które oddzieliły się od ziaren w czasie kiełkowania. Aby się ich pozbyć, zanurz kiełki ciecierzycy w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (3)

  1. Barbara

    witam, mam pytanie, czy kiełki ciecierzycy odrywamy od ziaren i jemy tylko kiełki, czy można je zjadać z ziarnami ciecierzycy. Nikt o tym nie pisze, a je robię pierwszy raz. Tak samo fasola mung : czy jemy kiełki z fasolą czy same kiełki ?
    Bardzo proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam

    1. Kiełki ciecierzycy zjada się w całości, dobrze jest tylko te przeźroczyste łuski zdjąć – przy płukaniu dużo z nich samo odpadnie. Na surowo niby można je jeść, ale dla mnie są niezbyt smaczne – lepsze są podgotowane np. do jakiejś sałatki, zupy itp.

      Podobnie jest z kiełkami fasoli mung – zjada się całość (oczyścić tylko z łusek ile się da). Można na surowo lub po krótkiej obróbce cieplnej (zależy jak Ci bardziej smakują i do czego chcesz ich użyć).

      1. Anonim

        czyli z ziarnami można jeść, o to mi chodziło, dziękuję i pozdrawiam