Jak wyhodować kiełki soczewicy?

Uprawa kiełków soczewicy polecana jest na początek przygody z kiełkami (zaraz obok kiełków rzodkiewki czy lucerny). Jest szybka, łatwa, można ją prowadzić różnymi metodami i zawsze się udaje. A do tego kiełki soczewicy są bardzo wartościowe.

Tak jak inne rośliny strączkowe, soczewica jest dobrym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Ma dużo żelaza, wapnia, witamin z grupy B – w tym cennego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Wpływa korzystnie na gospodarkę cukrową i cholesterolową organizmu.

Nasiona soczewicy mają różne kolory: czerwony, pomarańczowy, brązowy, czarny czy najpopularniejszy – zielony. Z każdego z nich można otrzymać kiełki o nieco innym smaku. Są one chrupiące, delikatne – świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, kanapek, zup czy dań warzywnych.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 4-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-5 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk
  • inne: białko, błonnik, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: delikatny, słodkawy, chrupiący
  • na surowo: tak, ale zaleca się przynajmniej przelanie gorącą wodą (blanszowanie)
  • po ugotowaniu: tak (polecane jest krótkie gotowanie na parze)

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki soczewicy to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiedy z nasion zaczną przebijać się białe ogonki kiełków, możesz ich już spróbować i sam zdecydować którego dnia zakończyć hodowlę. Zwykle są gotowe po ok. 4-5 dniach, ale możesz to zrobić 1-2 dni wcześniej lub później.

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek, jakie oddzieliły się od ziaren. Aby to zrobić zanurz kiełki soczewicy w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.