Jak wyhodować kiełki lucerny (alfalfa)?
Kiełki lucerny to dobre źródło bioflawonoidów, fitoestrogenów, chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy A, K, E a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i innych minerałów. Polecane są na poprawę trawienia, obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu, wspomagają odporność i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dobrze wpływają na laktację.
Lucerna (z łac. Medicago sativa) to popularna na całym świecie roślina pastewna – bogata w białko, witaminy, składniki mineralne a do tego niezbyt wymagająca w uprawie. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej kiełkach i to właśnie w takiej postaci warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Doskonałe jako dodatek do sałatek, soków czy koktajli. Warto ich dorzucać do różnych przygotowywanych potraw – mają delikatny smak, który nie powinien być wyczuwalny (nawet przez wybrednych, małych smakoszy).
hodowla:
- namaczanie: 8-12 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
- nawadnianie: 2 razy dziennie
- czas rozwoju: 7-8 dni
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-5 cm
- metoda hodowli: kiełkownica, słoik
substancje odżywcze:
- witaminy: A, E, K, z grupy B
- składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź
- inne: białko, chlorofil, fitoestrogeny, bioflawonoidy, lecytyna, błonnik
spożycie:
- smak: delikatny
- na surowo: tak
- po ugotowaniu: tak
Jak wyhodować kiełki lucerny?
Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki lucerny to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
- umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
- 2 razy na dzień:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody,
- zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
Rośliny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe – dostęp światła sprawi, że się zazielenią. Unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia!
Kiełki są gotowe po ok. 7-8 dniach hodowli. Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).
Więcej o kiełkach
Co dalej?
Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.
Dzień dobry. Niestety zrobiłam błąd i nie namoczyłam nasion przed zasianiem.. To było wczoraj i dzisiaj nasiona już zaczęły kiełkować. Czy przez ten błąd kiełki nie będą nadawały się do spożycia?
Pozdrawiam.
Jak kiełkują to wszystko w porządku 🙂
Namaczanie pozwala nasionom szybciej wypuścić pędy, zmiękcza twardą okrywę. Nie jest konieczne, ale szczególnie w przypadku większych nasion (np. roślin strączkowych) znacznie przyspiesza ich kiełkowanie.
O to świetnie! Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. 😊
Dzięki, wiedzy nigdy za wiele.