Jak wyhodować kiełki lucerny (alfalfa)?
Kiełki lucerny to dobre źródło bioflawonoidów, fitoestrogenów, chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy A, K, E a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i innych minerałów. Polecane są na poprawę trawienia, obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu, wspomagają odporność i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dobrze wpływają na laktację.
Lucerna (z łac. Medicago sativa) to popularna na całym świecie roślina pastewna – bogata w białko, witaminy, składniki mineralne a do tego niezbyt wymagająca w uprawie. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej kiełkach i to właśnie w takiej postaci warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Doskonałe jako dodatek do sałatek, soków czy koktajli. Warto ich dorzucać do różnych przygotowywanych potraw – mają delikatny smak, który nie powinien być wyczuwalny (nawet przez wybrednych, małych smakoszy).
hodowla:
- namaczanie: 8-12 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
- nawadnianie: 2 razy dziennie
- czas rozwoju: 7-8 dni
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-5 cm
- metoda hodowli: kiełkownica, słoik
substancje odżywcze:
- witaminy: A, E, K, z grupy B
- składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź
- inne: białko, chlorofil, fitoestrogeny, bioflawonoidy, lecytyna, błonnik
spożycie:
- smak: delikatny
- na surowo: tak
- po ugotowaniu: tak
Jak wyhodować kiełki lucerny?
Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki lucerny to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
- umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
- 2 razy na dzień:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody,
- zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
Rośliny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe – dostęp światła sprawi, że się zazielenią. Unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia!
Kiełki są gotowe po ok. 7-8 dniach hodowli. Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).
Dzięki, wiedzy nigdy za wiele.
Dzień dobry. Niestety zrobiłam błąd i nie namoczyłam nasion przed zasianiem.. To było wczoraj i dzisiaj nasiona już zaczęły kiełkować. Czy przez ten błąd kiełki nie będą nadawały się do spożycia?
Pozdrawiam.
Jak kiełkują to wszystko w porządku 🙂
Namaczanie pozwala nasionom szybciej wypuścić pędy, zmiękcza twardą okrywę. Nie jest konieczne, ale szczególnie w przypadku większych nasion (np. roślin strączkowych) znacznie przyspiesza ich kiełkowanie.
O to świetnie! Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. 😊