Kiełki lucerny (alfalfa)

Ania Skulimowska

Kiełki lucerny to dobre źródło bioflawonoidów, fitoestrogenów, chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy A, K, E a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i innych minerałów. Polecane są na poprawę trawienia, obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu, wspomagają odporność i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dobrze wpływają na laktację.

Lucerna (z łac. Medicago sativa) to popularna na całym świecie roślina pastewna – bogata w białko, witaminy, składniki mineralne a do tego niezbyt wymagająca w uprawie. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej kiełkach i to właśnie w takiej postaci warto włączyć ją do swojego jadłospisu.

Doskonałe jako dodatek do sałatek, soków czy koktajli. Warto ich dorzucać do różnych przygotowywanych potraw – mają delikatny smak, który nie powinien być wyczuwalny (nawet przez wybrednych, małych smakoszy).

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 7-8 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-5 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, E, K, z grupy B
  • składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź
  • inne: białko, chlorofil, fitoestrogeny, bioflawonoidy, lecytyna, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Jak wyhodować kiełki lucerny?

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki lucerny to:

Rośliny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe – dostęp światła sprawi, że się zazielenią. Unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia!

Kiełki są gotowe po ok. 7-8 dniach hodowli. Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *