Jak wyhodować kiełki lucerny (alfalfa)?

Kiełki lucerny to dobre źródło bioflawonoidów, fitoestrogenów, chlorofilu, witamin z grupy B, witaminy A, K, E a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz innych minerałów. Polecane są na poprawę trawienia, obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu, wspomagają odporność i oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto dobrze wpływają na laktację.

Lucerna (z łac. Medicago sativa) to popularna na całym świecie roślina pastewna – bogata w białko, witaminy, składniki mineralne a do tego niezbyt wymagająca w uprawie. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej kiełkach, dlatego to właśnie w takiej postaci warto włączyć ją do swojego jadłospisu.

Kiełki lucerny są doskonałe jako dodatek do sałatek, soków czy koktajli. Warto ich dorzucać do różnych przygotowywanych potraw, gdyż mają delikatny smak. Z tego względu nie powinien być on wyczuwalny (nawet przez wybrednych, małych smakoszy).

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 5-7 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-5 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, E, K, z grupy B
  • składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź
  • inne: białko, chlorofil, fitoestrogeny, bioflawonoidy, lecytyna, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Jak wyhodować kiełki lucerny?

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki lucerny to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
  • 2 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody
    • oraz zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Rośliny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe, ale dostęp światła sprawi, że się zazielenią. Unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia!

Kiełki są gotowe po ok. 7-8 dniach hodowli. Wtedy możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

https://domowejroboty.pl/porady/kielki/
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (6)

  1. Andrzej

    Zacząłem przygodę z kiełkami od zakupu kiełkownicy z trzema piętrowo ustawionymi tackami. Wsypałem na jedno piętro nasiona cieciorki, na drugim i trzecim jakieś małe nasionka, których teraz nie potrafię nazwać. Jedne z nich wykiełkowały i były całkiem smaczne, drugie pokryły się przeźroczystą galaretą i nie przepuszczały wody a cieciorka zaczęła po prostu wyjątkowo brzydko pachnąć. Z trzech siewów udał się tylko jeden. Przelewałem nasiona dwa razy dziennie świeżą karanowką. Jaki błąd popełniłem.
    Andrzej

    1. Te nasionka, które zrobiły się galaretowate to pewnie rzeżucha lub siemię lniane. One wydzielają śluz i najlepiej kiełkować je na ligninie / w ziemi. W kiełkownicy można próbować zmieszać je na jednej szalce z innymi drobnymi nasionami, które nie wydzielają śluzu np. rzodkiewki czy lucerny.

      Odnośnie ciecierzycy – mi się ją dobrze hoduje w kiełkownicy. Może hodowałeś ją za długo? Wystarczy jak wypuści mały ogonek. Dla mnie najsmaczniejsza jest po krótkim ugotowaniu. Warto też trochę uchylać pokrywę kiełkownicy w czasie hodowli, bo kiełki muszą mieć dopływ powietrza. Każde kiełkujące nasiono wydziela ciepło i różne „zapachy” – jak się nagromadzą w prawie szczelnym pojemniku to może niezbyt przyjemnie pachnieć 😉

      Na stronie niedługo pojawi się wpis o hodowli kiełków w kiełkownicy. A póki co podrzucam opisy kiełków:
      Jak wyhodować kiełki rzeżuchy?
      Jak wyhodować kiełki ciecierzycy?

  2. Marta

    Dzień dobry. Niestety zrobiłam błąd i nie namoczyłam nasion przed zasianiem.. To było wczoraj i dzisiaj nasiona już zaczęły kiełkować. Czy przez ten błąd kiełki nie będą nadawały się do spożycia?
    Pozdrawiam.

    1. Jak kiełkują to wszystko w porządku 🙂

      Namaczanie pozwala nasionom szybciej wypuścić pędy, zmiękcza twardą okrywę. Nie jest konieczne, ale szczególnie w przypadku większych nasion (np. roślin strączkowych) znacznie przyspiesza ich kiełkowanie.

      1. Marta

        O to świetnie! Dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam. 😊

  3. Martyna

    Dzięki, wiedzy nigdy za wiele.