Jak wyhodować kiełki ciecierzycy?

Kiełki ciecierzycy to popularne kiełki, które często wchodzą w skład sklepowych mieszanek wraz z innymi roślinami strączkowymi tj. soczewica, soja, czy fasola mung. Jeśli lubisz ich smak, to o wiele korzystniej wyhodować je samemu. To całkiem proste!

Zawierają one duże ilości węglowodanów i białek. Regulują poziom cholesterolu, insuliny. Z tego względu są wskazane w walce z otyłością, w chorobach układu krążenia, przy nadciśnieniu czy anemii (zawierają sporo żelaza i wapnia). Ponadto działają wzmacniająco na organizm.

Kiełki ciecierzycy są delikatne, po podgotowaniu na parze przypominają w smaku ugotowane ziarna ciecierzycy. W wyniku kiełkowania znacznie poprawia ich strawność, więc jeśli masz problemy z trawieniem strączków, koniecznie wypróbuj tę metodę. Można je dodawać do makaronów, zup, dań z patelni, past kanapkowych (np. hummusu) i przeróżnych sałatek.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 4-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-4 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek do kiełkowania

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk
  • inne: białko, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, słodkawy, lekko orzechowy, chrupiący
  • na surowo: tak, ale zaleca się przynajmniej przelanie gorącą wodą (blanszowanie)
  • po ugotowaniu: tak (polecane jest krótkie gotowanie na parze)

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki ciecierzycy to:

  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  2. umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  3. 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki ciecierzycy są bardzo proste i niekłopotliwe w uprawie. Warto pamiętać jedynie (podobnie jak w przypadku kiełkowania innych strączków) o pozbyciu się z gotowych kiełków osłonek.

Osłonki to nic innego jak przeźroczyste błonki, które oddzieliły się od ziaren w czasie kiełkowania. Aby się ich pozbyć, zanurz kiełki ciecierzycy w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (3)

  1. Barbara

    witam, mam pytanie, czy kiełki ciecierzycy odrywamy od ziaren i jemy tylko kiełki, czy można je zjadać z ziarnami ciecierzycy. Nikt o tym nie pisze, a je robię pierwszy raz. Tak samo fasola mung : czy jemy kiełki z fasolą czy same kiełki ?
    Bardzo proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam

    1. Kiełki ciecierzycy zjada się w całości, dobrze jest tylko te przeźroczyste łuski zdjąć – przy płukaniu dużo z nich samo odpadnie. Na surowo niby można je jeść, ale dla mnie są niezbyt smaczne – lepsze są podgotowane np. do jakiejś sałatki, zupy itp.

      Podobnie jest z kiełkami fasoli mung – zjada się całość (oczyścić tylko z łusek ile się da). Można na surowo lub po krótkiej obróbce cieplnej (zależy jak Ci bardziej smakują i do czego chcesz ich użyć).

      1. Anonim

        czyli z ziarnami można jeść, o to mi chodziło, dziękuję i pozdrawiam