Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

kielki-rzodkiewki

Jeśli lubisz rzodkiewkę, na pewno posmakują Ci także jej kiełki. Ich uprawa nie sprawia problemów, świetnie nadają się dla początkujących kiełkomaniaków.

Są dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Zawarte w nich składniki wzmacniają odporność, pobudzają trawienie, wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.

Oprócz walorów zdrowotnych są też bardzo ozdobne – zielone listki, lekko czerwona, poskręcana łodyżka i białe korzonki tworzą ciekawe i barwne połączenie. Idealnie nadają się do sałatek, kanapek, twarożku czy dekoracji potraw.

hodowla:

  • namaczanie: 6-12 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 5-6 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 4-6 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik
  • uwagi: około 3 dnia hodowli na korzeniach pojawia się biały meszek – są to korzenie boczne (włośniki), nie należy ich mylić z pleśnią

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C, kwas foliowy
  • składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan
  • inne: białko, chlorofil

spożycie:

  • smak: ostry, jak dojrzała rzodkiewka
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki rzodkiewki to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 6-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
  • 2 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
    • rozbicie tworzących się skupisk, kępek kiełków – kiełki rzodkiewki dłużej zachowają wtedy swoją świeżość

Później pozostaje już tylko zebranie kiełkowego żniwa w odpowiednim momencie – po ok. 5-6 dniach. Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Komentarze (5)

  1. Justyna

    Bardzo chciałabym zachęcić moje dwie dziewczynki do uprawy roślin. Z racji, że nie mamy własnego ogródka (mieszkamy w bloku) pomyślałam o kiełkach a konkretniej o kiełkach rzodkiewki bo samą rzodkiewkę znają i nawet lubią. Nie wiem tylko gdzie można kupić nasiona od ręki? Wiem, że da się przez internet, ale tutaj więcej zapłaciłabym za wysyłkę. Może Biedronka albo jakiś inny dyskont?

    Dziękuję za wszelkie porady!

    1. Poszukaj nasion na kiełki w sklepach ogrodniczych, zielarskiech, ze zdrową żywnością. W dyskontach typu Biedronka, Lidl, Rossmann też kiedyś je widziałam.

      Mam nadzieję, że posmakują dziewczynkom 🙂

  2. Alicja

    Czy kielki przechowyjemy w zamkniętych pojemnikach w lodówce czy na przykład na sicie? I czy można je schować bezpośrednio po przepłukaniu wodą?

    1. Ja przechowuję w zamkniętym pojemniku. Można nie zamykać szczelnie pokrywki, żeby trochę dopływ powietrza był. Czasem jak hoduję w kiełkownicy słoikowej (taki słoik z sitkiem zamiast nakrętki) to wstawiam razem z nią. Na samym sicie raczej nie polecam, bo mogą wysychać szybko.

      Kiełki wystarczy przepłukać, odsączyć wodę (poczekać kilka minut aż obciekną lub lekko ręcznikiem papierowym je obsuszyć, można też użyć wirówki do sałaty), żeby nie miały za mokro w pojemniku i schować do pudełka. Dobrze je raz dziennie przepłukać, ale ja czasem zapominam i też są ok, tylko trzeba szybciej zjadać 😉

  3. Krzysztof

    Bardzo dobre porady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.