Jak wyhodować kiełki grochu?

Kiełki grochu (groszku zielonego) są bez wątpienia warte wypróbowania: delikatne w smaku, dostarczają wielu cennych składników odżywczych, w tym całkiem sporo białka i kwasu foliowego. Przypominają nieco kiełki ciecierzycy, soi czy soczewicy. Są proste w uprawie, dlatego nie sprawiają kłopotów nawet początkującym hodowcom.

Właściwości zdrowotne kiełków grochu to przede wszystkim pobudzanie przemian metabolicznych i obniżanie poziomu złego cholesterolu. Wspomagają także zwalczanie anemii. Ponadto dobrze wpływają na ogólną kondycję i odporność organizmu.

Proces kiełkowania sprawia, że ziarna grochu stają się łatwiejsze do strawienia. Możesz je spożywać na 2 sposoby. Po pierwsze, nasiona zaraz po wypuszczeniu małego korzenia, świetnie nadadzą się do różnych potraw poddawanych obróbce cieplnej. Sprawdzą się jako dodatek do zup, pasztetów, pierogów czy kotletów. Druga opcja to przedłużenie hodowli kiełków grochu o kilka dni i uzyskanie z nich młodych, zielonych pędów (tzw. microgreens), które są pyszne na surowo, w sałatkach czy na kanapkach.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 3-4 dni (małe kiełki); 8-10 dni (zielone pędy, microgreens)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm (małe kiełki); ok. 10-20 cm (zielone pędy, microgreens)
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, worek czy doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, z grupy B
  • składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, potas
  • inne: białko, chlorofil, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, chrupiący, zielone pędy – słodkawy
  • na surowo: kiełki – nie; zielone pędy, microgreens – tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki grochu to:


  1. dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  2. następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  3. 2 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody
    • oraz zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Gdy nasiona grochu zaczną kiełkować (czyli po 3-4 dniach hodowli) masz 2 wyjścia:

  • kończysz hodowlę na tym etapie i spożywasz kiełki grochu po obróbce cieplnej (np. po krótkim gotowaniu na parze, zanurzeniu we wrzątku)

lub

  • umieszczasz skiełkowane nasiona w doniczce z podłożem (ziemią). Następnie podlewasz je przez kilka kolejnych dni, aż do uzyskania pożądanej przez Ciebie długości zielonych pędów (mogą rosnąć do ok. 20 cm) i ścinasz je nożyczkami ok. 2 cm nad ziemią. Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?.

Kiełki grochu możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować je do lodówki na kolejny tydzień (dobrze jest raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.