Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?

Microgreens (mikroliście, mikrozioła, mikrorośliny) to rośliny jadalne na wczesnym etapie rozwoju, pomiędzy kiełkiem a młodą rośliną. Są bardzo zdrowe, smaczne i proste w hodowli – pod tym względem przebijają nawet uprawę kiełków. Warto się na nie skusić!


Do domowej hodowli mikrolistków będziesz potrzebować:

  • nasion – szukaj nasion przeznaczonych do kiełkowania, niezaprawianych żadnymi nawozami, najlepiej z certyfikatem ekologicznym; świetnie sprawdzi się tutaj: słonecznik, zielony groszek, burak, bazylia, brokuł, koniczyna, rzeżucha, czy rzodkiewka
  • pojemnika – może to być doniczka, ale nada się także plastikowy pojemnik / tacka po kupowanych w sklepie warzywach; przyda się także większy, przeźroczysty, plastikowy pojemnik, którym będziesz mógł nakryć swoją hodowlę
  • podłoża – może to być specjalne podłoże do wysiewu nasion lub zwykła ziemia do kwiatów; nie musi być go dużo – wystarczy warstwa grubości 2-3 cm

Jak w praktyce wygląda hodowla mikroroślin?

Uprawa microgreens w 3 krokach

Hodowla microgreens jest bardzo prosta i nie wymaga wiele zachodu. Podzieliłam ją na 3 etapy:


  1. wysiew nasion
    • do wysiewu dobrze jest użyć namoczonych wcześniej przez kilka godzin nasion
    • w napełnionej podłożem doniczce/pojemniku umieść nasiona (równomiernie i nie za gęsto)
    • przykryj je cienką warstwą podłoża
    • podlej wysiane nasiona i ustaw doniczkę na parapecie
    • nakryj doniczkę przeźroczystym, plastikowym pojemnikiem – zapewnisz roślinom ciepło i odpowiednią wilgotność, czyli dobre warunki do szybszego wzrostu
  2. nawadnianie młodych kiełków
    • codziennie zaglądaj do swojej hodowli i sprawdzaj wilgotność podłoża – gdy jest suche spryskaj je delikatnie wodą
    • rośliny nie mogą mieć ani zbyt sucho ani zbyt wilgotno (nie mogą stać w kałuży wody)
  3. zbiór mikroliści
    • kiedy rośliny wykształcą liścienie i pierwszą parę młodych liści są gotowe do zbioru
    • trwa to od kilku – kilkunastu dni (zależnie od rośliny, jaką wybrałeś)
    • zetnij je tuż przy ziemi za pomocą nożyczek
    • w pozostałym po zbiorze podłożu możesz wysiać nową partie roślin

Możesz je spożywać od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kilka dni.

Jak spożywać microgreens?

Podobnie jak kiełki, mikroliście najsmaczniejsze są na surowo. W tej postaci dostarczają też najwięcej cennych składników odżywczych – głównie witamin, składników mineralnych i błonnika.

Świetnie smakują:

  • na kanapkach
  • w sałatkach
  • w koktajlach
  • w świeżo wyciskanych sokach
  • jako dodatek do potraw

Dzięki swoim żywym kolorom mikrorośliny są świetną dekoracją przygotowywanych dań.

Microgreens a kiełki

Kiełki i mikroliście mają ze sobą wiele wspólnego, ale istnieje kilka różniących je szczegółów.

Microgreens uprawiane są w ziemi – roślina czerpie z niej składniki odżywcze, ma zapewnioną odpowiednią wilgotność i temperaturę. Dzięki temu wymagają one mniej uwagi, niż hodowane bez podłoża kiełki. Nie trzeba ich codziennie płukać, odsączać nadmiaru wody, pozbywać się łusek nasiennych itp. W smaku również da się wyczuć różnicę – przede wszystkim zjada się je bez korzeni i pozostałości nasion.

Podsumowanie

Jeśli uprawa kiełków z różnych powodów nie jest dla Ciebie, spróbuj swoich sił w hodowli mikroliści. To bardzo prosty sposób na wzbogacenie swojej diety w świeże, pyszne warzywa i zioła.

Daj znać w komentarzu, które rośliny w wersji mikro najbardziej Ci smakują!

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.