Jak wyhodować kiełki bazylii?

Kiełki bazylii, czyli młodziutkie sadzonki tego popularnego zioła, można z powodzeniem wyhodować samemu. W smaku są bardzo podobne do dojrzałej rośliny (smakują nieco intensywniej) a ich otrzymanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu.

Mają one również więcej wartości odżywczych, witamin i antyoksydantów. Wspomagają trawienie i dodają energii – głównie dzięki dużym ilościom chlorofilu – zielonego barwnika zawartego w ich liściach.

Poleca się spożywanie ich na surowo np. do sałatek, past kanapkowych, twarożków, koktajli czy wyciskanych soków.

hodowla:

  • namaczanie: nie potrzeba
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 4-5 dni (kiełki), 10-12 dni (mikro-roślinki)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-4 cm (kiełki), 6-7 cm (mikro-roślinki)
  • metoda hodowli: kiełkownica, doniczka z ziemią

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, z grupy B, C, E
  • składniki mineralne: wapń, potas, fosfor, sód, mangan, miedź
  • inne: białko, chlorofil, antyoksydanty, błonnik

spożycie:

  • smak: lekko pikantny, bazyliowy
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: niezalecane

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki bazylii to:

  1. rozmieść ziarna bazylii w przygotowanym wcześniej pojemniku (w kiełkownicy lub w doniczce z ziemią) zostawiając niewielkie odstępy między nasionami
  2. 2-3 razy na dzień:
    1. przez pierwsze 2 dni zraszaj nasiona wodą za pomocą spryskiwacza
    2. w kolejnych dniach możesz je już delikatnie podlewać wodą
    3. odprowadzaj nadmiar wody,
    4. zapewnij dostęp powietrza kiełkującym nasionom

Kiełkujące nasiona bazylii mogą na początku wytwarzać śluzową osłonkę wokół nasion, szczególnie jeśli wysiejesz ich za dużo i za gęsto. Jeśli chcesz uprawiać je w kiełkownicy dobrze jest je pomieszać z innymi nasionami nie wydzielającymi śluzu np. z nasionami lucerny, rzodkiewki, soczewicy.

Możesz również wysiać je w doniczce z ziemią – wtedy nie musisz się martwić śluzową otoczką. Hodując je tą metoda otrzymasz nieco większe mikro-roślinki bazylii.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.