Jak wyhodować kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika to jedne z najbardziej popularnych kiełków. Są dość łatwo dostępne na sklepowych półkach, ale o wiele lepiej wyhodować je samemu. Jeśli lubisz ziarna słonecznika na pewno posmakują Ci także jego kiełki.
Z nasion słonecznika można otrzymać 2 rodzaje kiełków: jasne i krótkie kiełki lub dłuższe zielone pędy (microgreens) z krótką łodyżką i pierwszymi listkami. O różnicach w ich hodowli przeczytasz poniżej.
Zawierają one duże ilości białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych a także witamin i minerałów. Wzmacniają zęby i kości, dobrze wpływają na układ nerwowy.
Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy koktajli. Z dłuższych, zielonych pędów możemy przygotować sałatkę (użyć ich zamiast liści sałaty).
hodowla:
- namaczanie: 8-12 godzin
- nawadnianie: 2 razy dziennie
- czas rozwoju: 2-3 dni (małe kiełki); 6-8 dni (zielone pędy, microgreens)
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm (małe kiełki); ok. 6-10 cm (zielone pędy, microgreens)
- metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek, lignina lub doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
substancje odżywcze:
- witaminy: A, E, z grupy B, C, D
- składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń
- inne: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe
spożycie:
- smak: delikatny, lekko orzechowy
- na surowo: tak
- po ugotowaniu: tak
- uwagi: osłonki nasion słonecznika są podatne na gnicie (dot. głównie nasion łuskanych) więc należy je dokładnie usunąć
Przepis
Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki słonecznika to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
- jeśli po namoczeniu w wodzie na powierzchni pływają przezroczyste błonki nasienne należy je dokładnie zebrać i usunąć (są podatne na gnicie)
- w razie konieczności czynność powtórzyć
- następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
- 2-3 razy na dzień:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody,
- zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
W zależności od rodzaju nasion słonecznika jakie posiadasz, masz do wyboru kilka opcji:
- możesz hodować kiełki z wyłuskanych nasion – trzeba je namoczyć i po ok. 2 dniach hodowli pojawiają się na nich krótkie białe „ogonki”, są już wtedy gotowe do jedzenia;
- możesz ich nasiona w łupinach posadzić do ziemi – otrzymasz wtedy małe, zielone roślinki słonecznika, taka hodowla trwa trochę dłużej, ok. 7 dni; hoduj je tylko do wykształcenia pierwszych liścieni – jak słonecznik wykształci więcej listków robi się gorzkawy w smaku. Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?
- możesz też nasiona w łupinach namoczyć przez 1 dzień, jak łuski zaczną pękać pozdejmować je delikatnie i takie małe kiełki hodować już bez łusek jeszcze ok. 5 dni – otrzymasz podobne kiełki co w 2 metodzie, ale nie musisz mieć ziemi (możesz je wyhodować w kiełkownicy czy słoiku), za to trochę wysiłku włożysz w zdejmowanie łusek
Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).
Więcej o kiełkach
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.
Jeszcze więcej dobrej treści?
Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.
Hei. Jak ja chce posadzic pestki slonecznika na slonecznik. Czy ziarna maja byc sadzone bez lupinek.
Dziękuję za ten wpis 🙂 Właśnie rozpoczynam przygodę z kiełkowaniem. Czy do kielkowania mogę użyć pestek wyłuskanych samodzielnie ze słonecznika? Jeśli tak – czy trzeba je uprzednio wysuszyć?
Możesz spróbować skiełkować świeże ziarna. Nie robiłam tak, ale powinno się udać 😉
Cześć!
W jakiej temperaturze powinny kiełkować? Na zewnątrz, czy w lodówce?
W temperaturze pokojowej. W lodówce się je tylko przetrzymuje już po wykiełkowaniu, żeby dłużej zachowały świeżość.
Hej dzięki za wpis dla nas !