Jak wyhodować kiełki słonecznika?

Kiełki słonecznika to jedne z najbardziej popularnych kiełków. Są dość łatwo dostępne na sklepowych półkach, ale o wiele lepiej wyhodować je samemu. Jeśli lubisz ziarna słonecznika na pewno posmakują Ci także jego kiełki.

Z nasion słonecznika można otrzymać 2 rodzaje kiełków: jasne i krótkie kiełki lub dłuższe zielone pędy (siewki) z krótką łodyżką i pierwszymi listkami. O różnicach w ich hodowli przeczytasz poniżej.

Zawierają one duże ilości białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Wzmacniają zęby i kości, dobrze wpływają na układ nerwowy.

Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy koktajli. Z dłuższych, zielonych pędów możemy przygotować sałatkę (użyć ich zamiast liści sałaty).

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 2-3 dni (małe kiełki); 6-8 dni (zielone pędy)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm (małe kiełki); ok. 6-10 cm (zielone pędy)
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek, lignina; doniczka z ziemią (zielone pędy)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, E, z grupy B, C, D
  • składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń
  • inne: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe

spożycie:

  • smak: delikatny, lekko orzechowy
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak
  • uwagi: osłonki nasion słonecznika są podatne na gnicie (dot. głównie nasion łuskanych), należy je dokładnie usunąć

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki słonecznika to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
    • jeśli po namoczeniu w wodzie na powierzchni pływają przezroczyste błonki nasienne należy je dokładnie zebrać i usunąć (są podatne na gnicie)
    • w razie konieczności czynność powtórzyć
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

W zależności od rodzaju nasion słonecznika jakie posiadasz, masz do wyboru kilka opcji:

  1. możesz hodować kiełki z wyłuskanych nasion – trzeba je namoczyć i po ok. 2 dniach hodowli pojawiają się na nich krótkie białe „ogonki”, są już wtedy gotowe do jedzenia;
  2. możesz ich nasiona w łupinach posadzić do ziemi – otrzymasz wtedy małe, zielone roślinki słonecznika, taka hodowla trwa trochę dłużej, ok. 7 dni; hoduj kiełki tylko do wykształcenia pierwszych liścieni – jak słonecznik wykształci więcej listków robi się gorzkawy w smaku
  3. możesz też nasiona w łupinach namoczyć przez 1 dzień, jak łuski zaczną pękać pozdejmować je delikatnie i takie małe kiełki hodować już bez łusek jeszcze ok. 5 dni – otrzymasz podobne kiełki co w 2 metodzie, ale nie musisz mieć ziemi (możesz je wyhodować w kiełkownicy czy słoiku), za to trochę wysiłku włożysz w zdejmowanie łusek

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.