Jak wyhodować kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika to jedne z najbardziej popularnych kiełków. Są dość łatwo dostępne na sklepowych półkach, ale o wiele lepiej wyhodować je samemu. Jeśli lubisz ziarna słonecznika na pewno posmakują Ci także jego kiełki.
Z nasion słonecznika można otrzymać 2 rodzaje kiełków: jasne i krótkie kiełki lub dłuższe zielone pędy (microgreens) z krótką łodyżką i pierwszymi listkami. O różnicach w ich hodowli przeczytasz poniżej.
Zawierają one duże ilości białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych a także witamin i minerałów. Wzmacniają zęby i kości, dobrze wpływają na układ nerwowy.
Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy koktajli. Z dłuższych, zielonych pędów możemy przygotować sałatkę (użyć ich zamiast liści sałaty).
hodowla:
- namaczanie: 8-12 godzin
- nawadnianie: 2 razy dziennie
- czas rozwoju: 2-3 dni (małe kiełki); 6-8 dni (zielone pędy, microgreens)
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 1-2 cm (małe kiełki); ok. 6-10 cm (zielone pędy, microgreens)
- metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek, lignina lub doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
substancje odżywcze:
- witaminy: A, E, z grupy B, C, D
- składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń
- inne: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe
spożycie:
- smak: delikatny, lekko orzechowy
- na surowo: tak
- po ugotowaniu: tak
- uwagi: osłonki nasion słonecznika są podatne na gnicie (dot. głównie nasion łuskanych) więc należy je dokładnie usunąć
Przepis
Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki słonecznika to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
- jeśli po namoczeniu w wodzie na powierzchni pływają przezroczyste błonki nasienne należy je dokładnie zebrać i usunąć (są podatne na gnicie)
- w razie konieczności czynność powtórzyć
- następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
- 2-3 razy na dzień:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody,
- zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
W zależności od rodzaju nasion słonecznika jakie posiadasz, masz do wyboru kilka opcji:
- możesz hodować kiełki z wyłuskanych nasion – trzeba je namoczyć i po ok. 2 dniach hodowli pojawiają się na nich krótkie białe „ogonki”, są już wtedy gotowe do jedzenia;
- możesz ich nasiona w łupinach posadzić do ziemi – otrzymasz wtedy małe, zielone roślinki słonecznika, taka hodowla trwa trochę dłużej, ok. 7 dni; hoduj je tylko do wykształcenia pierwszych liścieni – jak słonecznik wykształci więcej listków robi się gorzkawy w smaku. Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?
- możesz też nasiona w łupinach namoczyć przez 1 dzień, jak łuski zaczną pękać pozdejmować je delikatnie i takie małe kiełki hodować już bez łusek jeszcze ok. 5 dni – otrzymasz podobne kiełki co w 2 metodzie, ale nie musisz mieć ziemi (możesz je wyhodować w kiełkownicy czy słoiku), za to trochę wysiłku włożysz w zdejmowanie łusek
Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).
Więcej o kiełkach
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
Hei. Jak ja chce posadzic pestki slonecznika na slonecznik. Czy ziarna maja byc sadzone bez lupinek.
Dziękuję za ten wpis 🙂 Właśnie rozpoczynam przygodę z kiełkowaniem. Czy do kielkowania mogę użyć pestek wyłuskanych samodzielnie ze słonecznika? Jeśli tak – czy trzeba je uprzednio wysuszyć?
Możesz spróbować skiełkować świeże ziarna. Nie robiłam tak, ale powinno się udać 😉
Cześć!
W jakiej temperaturze powinny kiełkować? Na zewnątrz, czy w lodówce?
W temperaturze pokojowej. W lodówce się je tylko przetrzymuje już po wykiełkowaniu, żeby dłużej zachowały świeżość.
Hej dzięki za wpis dla nas !