Jak wyhodować kiełki brokuła?

Brokuł to pyszne i bogate w składniki odżywcze warzywo, ale jego kiełki to przy nim prawdziwa prozdrowotna bomba! Zawierają one od 10-100 razy więcej wartościowych substancji niż jego dojrzała postać.

Są dobrym źródłem witamin i minerałów. Oprócz nich zawierają sporo cennych związków m.in. sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany, które mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.

Badania udowodniły, że zawarte w kiełkach brokuła substancje wpływają korzystnie na ochronę żołądka. Utrzymują pod kontrolą liczbę bakterii Helicobacter pylori, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka, wrzody czy raka tego narządu.

Mają one dość intensywny, lekko pikantny smak. Nie przypomina on za bardzo smaku dojrzałych brokułów – jeśli za nimi nie przepadasz to całkiem możliwe że kiełki te przypadną Ci do gustu. Koniecznie ich spróbuj!

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 3-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 4-6 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B, K
  • składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk
  • inne: białko, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteina, chlorofil, sulforafan, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: lekko pikantny, nieco inny niż dojrzały brokuł
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak (ok. 2-3 min. gotowania na parze)

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki brokuła to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Najwięcej wartości odżywczych mają świeże kiełki po 3-5 dniach od rozpoczęcia hodowli. Będą one nieco zmieniały swój smak z każdym kolejnym dniem. Spróbuj ich np. podczas codziennego podlewania i wybierz taki etap ich rozwoju, w którym będą dla Ciebie najsmaczniejsze.

Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.