Jak wyhodować kiełki rzeżuchy?

Rzeżucha (pieprzyca siewna) to bardzo popularne kiełki. Zna je niemal każdy, szczególnie z wielkanocnych dekoracji. Nie każdy jednak wie, że są one bardzo zdrowe i warto je zjadać także w innych okresach roku.

Te drobne kiełki kryją w sobie wiele zalet. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające, moczopędne. Poprawiają kondycję włosów i skóry. Wspomagają w walce z anemią czy reumatyzmem.

Nasiona na kiełki rzeżuchy są łatwo dostępne. Ich hodowla jest szybka (ok. 5-6 dni) i mało kłopotliwa. Są lekko pikantne w smaku, mają przyjemny aromat. Pasują do wszelakich potraw jajecznych, kanapek i sałatek.

hodowla:

  • namaczanie: 2-3 godziny
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 5-6 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 5-7 cm
  • metoda hodowli: lignina, sito, kiełkownica
  • uwagi: w trakcie hodowli nasiona rzeżuchy wydzielają śluz, który może zatamować odpływ wody z kiełkownicy – jeśli chcesz je hodować w kiełkownicy wymieszaj nasiona rzeżuchy z innymi nasionami, które nie wytwarzają śluzu np. lucerny, rzodkiewki, soczewicy

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, D, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, jod, fosfor
  • inne: białko

spożycie:

  • smak: lekko pikantny, charakterystyczny
  • na surowo: tak (polecane)
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki rzeżuchy to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 2-3 godziny
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (rozłożenie pojedynczej warstwy nasion na wilgotnej ligninie, na sicie czy na szalce kiełkownicy – w tym przypadku wymieszaj nasiona rzeżuchy z innymi nasionami, które nie wytwarzają śluzu; dzięki temu unikniesz kłopotów z zatkanymi przez śluz odpływami)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Nasiona rzeżuchy wydzielają śluz – nie zdziw się, że woda po ich przepłukaniu będzie “śluzowata”. Możesz nią podlać domowe rośliny, zawiera sporo cennych składników, które pomogą im rosnąć (zresztą wodę po płukaniu każdych kiełków możesz wykorzystać w ten sposób).

Kiełki rzeżuchy rosną dość szybko – możesz je zajadać już po 5-6 dniach hodowli.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.