Jak wyhodować kiełki buraka?

Kiełki buraka, oprócz swoich licznych walorów odżywczych, mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo dekoracyjne. Mogą świetnie urozmaicić a przy tym udekorować przygotowane przez Ciebie potrawy.

Mają piękne, rubinowoczerwone ogonki i jasnozielone listki. Oprócz ciekawego wyglądu charakteryzują się działaniem wspomagającym na układ trawienny, gdyż zawierają spore ilości błonnika. Z tego względu są dobre jako dodatek do bardziej sycących dań np. mięsnych czy z warzyw strączkowych tj. hummus czy pasztet warzywny.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 8-10 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 6-10 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
  • uwagi: okrywy nasienne buraka są bardzo twarde, należy się ich pozbyć przed spożyciem (wypłukać)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, siarka, cynk
  • inne: białko, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, lekko buraczany
  • na surowo: tak (polecane)
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki buraka to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w tym przypadku najbardziej polecana jest kiełkownica)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki buraka rosną nieco wolniej niż wiele innych popularnych kiełków – trwa to standardowo ok. 8-10 dni. Nie jest to powód do niepokoju, taki po prostu ich urok.

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek. Są one twarde i nie nadają się do jedzenia. Aby to zrobić zanurz wyhodowane kiełki buraka w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj, pomieszaj ręką. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Nasiona buraka możesz także umieścić w pojemniku z podłożem np. z ziemią ogrodniczą i otrzymać mikroliście (mikrogreens). Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarze (4)

  1. elizka seniorka

    Napisałaś przy kiełkowaniu buraczków, że puste nasionka, po wykiełkowaniu uniosą się do góry. Otóż nie. Jak mało które spadają na dno, a kiełek leży w wodzie jakby „do góry nogami”.
    Trochę inaczej można je wyjmować na talerzyk do jedzenia.
    Można zobaczyć na zdjęciach- blog u elizki seniorki.
    Gratuluję Ci doświadczeń z kiełkowaniem.
    Pozdrawiam.

    1. Chodzi Ci o płukanie kiełków w celu pozbycia łusek? Jak opadły one na dno to jeszcze łatwiej je oddzielić od kiełków 🙂 Muszę się przyjrzeć następnym razem, bo dawno nie kiełkowałam buraka.

  2. eve

    Hej, czy to oznacza, że najpierw trzeba kiełki namoczyć 10-12 godzin, a potem przełożyć do kiełkownicy (moja kiełkownica ma odpływ, więc woda wyleci szybko)? Rozumiem, że takie namaczanie to tylko raz i na początku hodowli?
    🙂

    1. Tak, namaczanie jest jednorazowe. To taki „zastrzyk” z wody, żeby je obudzić do życia, zmiękczyć wierzchnie warstwy nasiona i ułatwić wykiełkowanie.

      Przy hodowli w kiełkownicy namocz je najpierw w jakimś pojemniku, a dopiero potem przełóż na szalki i codziennie podlewaj. Zwróć uwagę, jak będziesz podlewała kiełki, czy cała woda odpłynęła. Te zaworki często się zapowietrzają – trzeba wtedy nimi trochę poruszać.