Jak wyhodować kiełki buraka?

Kiełki buraka, oprócz swoich licznych walorów odżywczych, mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo dekoracyjne. Mogą świetnie urozmaicić a przy tym udekorować przygotowane przez Ciebie potrawy.

Mają piękne, rubinowoczerwone ogonki i jasnozielone listki. Oprócz ciekawego wyglądu charakteryzują się działaniem wspomagającym na układ trawienny, gdyż zawierają spore ilości błonnika. Z tego względu są dobre jako dodatek do bardziej sycących dań np. mięsnych czy z warzyw strączkowych tj. hummus czy pasztet warzywny.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 8-10 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 6-10 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
  • uwagi: okrywy nasienne buraka są bardzo twarde, należy się ich pozbyć przed spożyciem (wypłukać)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, siarka, cynk
  • inne: białko, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, lekko buraczany
  • na surowo: tak (polecane)
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki buraka to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w tym przypadku najbardziej polecana jest kiełkownica)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki buraka rosną nieco wolniej niż wiele innych popularnych kiełków – trwa to standardowo ok. 8-10 dni. Nie jest to powód do niepokoju, taki po prostu ich urok.

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek. Są one twarde i nie nadają się do jedzenia. Aby to zrobić zanurz wyhodowane kiełki buraka w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj, pomieszaj ręką. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Nasiona buraka możesz także umieścić w pojemniku z podłożem np. z ziemią ogrodniczą i otrzymać mikroliście (mikrogreens). Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (4)

  1. elizka seniorka

    Napisałaś przy kiełkowaniu buraczków, że puste nasionka, po wykiełkowaniu uniosą się do góry. Otóż nie. Jak mało które spadają na dno, a kiełek leży w wodzie jakby „do góry nogami”.
    Trochę inaczej można je wyjmować na talerzyk do jedzenia.
    Można zobaczyć na zdjęciach- blog u elizki seniorki.
    Gratuluję Ci doświadczeń z kiełkowaniem.
    Pozdrawiam.

    1. Chodzi Ci o płukanie kiełków w celu pozbycia łusek? Jak opadły one na dno to jeszcze łatwiej je oddzielić od kiełków 🙂 Muszę się przyjrzeć następnym razem, bo dawno nie kiełkowałam buraka.

  2. eve

    Hej, czy to oznacza, że najpierw trzeba kiełki namoczyć 10-12 godzin, a potem przełożyć do kiełkownicy (moja kiełkownica ma odpływ, więc woda wyleci szybko)? Rozumiem, że takie namaczanie to tylko raz i na początku hodowli?
    🙂

    1. Tak, namaczanie jest jednorazowe. To taki „zastrzyk” z wody, żeby je obudzić do życia, zmiękczyć wierzchnie warstwy nasiona i ułatwić wykiełkowanie.

      Przy hodowli w kiełkownicy namocz je najpierw w jakimś pojemniku, a dopiero potem przełóż na szalki i codziennie podlewaj. Zwróć uwagę, jak będziesz podlewała kiełki, czy cała woda odpłynęła. Te zaworki często się zapowietrzają – trzeba wtedy nimi trochę poruszać.