Jak wyhodować kiełki buraka?

Kiełki buraka, oprócz swoich licznych walorów odżywczych, mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo dekoracyjne. Mogą świetnie urozmaicić a przy tym udekorować przygotowane przez Ciebie potrawy.

Mają piękne, rubinowoczerwone ogonki i jasnozielone listki. Oprócz ciekawego wyglądu charakteryzują się działaniem wspomagającym na układ trawienny, zawierają spore ilości błonnika. Z tego względu są dobre jako dodatek do bardziej sycących dań np. mięsnych czy z warzyw strączkowych tj. hummus czy pasztet warzywny.

hodowla:

  • namaczanie: 10-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 8-10 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 6-10 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica
  • uwagi: okrywy nasienne buraka są bardzo twarde, należy się ich pozbyć przed spożyciem (wypłukać)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, siarka, cynk
  • inne: białko, błonnik

spożycie:

  • smak: delikatny, lekko buraczany
  • na surowo: tak (polecane)
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki buraka to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 10-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w tym przypadku najbardziej polecana jest kiełkownica)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Kiełki buraka rosną nieco wolniej niż wiele innych popularnych kiełków – trwa to standardowo ok. 8-10 dni. Nie jest to powód do niepokoju, taki po prostu ich urok.

Z gotowych kiełków warto pozbyć się osłonek. Są one twarde i nie nadają się do jedzenia. Aby to zrobić zanurz wyhodowane kiełki buraka w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj, pomieszaj ręką. Łuski jako lżejsze wypłyną na powierzchnię. Zlej delikatnie wodę i gotowe!

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Ania Skulimowska

Podobał Ci się ten wpis?

Zapisz się na specjalną listę i otrzymuj powiadomienia gdy na blogu pojawi się coś nowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.