Jak wyhodować kiełki jęczmienia?

Kiełkujące ziarna jęczmienia tzw. młody jęczmień, zyskuje ostatnio sporą popularność. Można je zjadać w postaci kiełków po 3-4 dniach hodowli a można pozwolić im rosnąć dalej i wykształcić liście – czyli trawę jęczmienną.

Spożywanie tych kiełków dobrze wpływa na koncentrację oraz aktywność mózgu. Dzięki dużej zawartości fosforu wspomagają one również układ kostny. Działają wzmacniająco, ochronnie na układ pokarmowy i poprawiają odporność.

Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo np. jako dodatek do płatków, chleba czy sałatek. Z trawy jęczmiennej najlepiej wycisnąć sok i popijać nawet codziennie (można go zmieszać z innymi dodatkami). W sklepach ze zdrową żywnością można ją kupić w wysuszonej i sproszkowanej postaci jako suplement diety i tzw. superfood.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 3-4 dni (kiełki); 6-10 dni (trawa)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 2-3 cm (kiełki); ok. 6-10 cm (trawa)
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik; doniczka (trawa)

substancje odżywcze:

  • witaminy: E, z grupy B, C, K
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: hordenina, chlorofil, białko, błonnik

spożycie:

  • smak: łagodny, zbożowy, “trawiasty”
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki jęczmienia to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Jeśli chcesz spożywać kiełki jęczmienia to możesz zakończyć hodowlę po ok. 3-4 dniach. Natomiast jeśli wolisz wyhodować trawę jęczmienną musisz prowadzić ją jeszcze kilka dni (6-10 dni). Ziarna powinny być rozłożone w równej warstwie, najlepiej na szalce kiełkownicy lub tacy z dziurkami do odprowadzania nadmiaru wody. Jeśli nie masz takiej tacy możesz je wysiać do doniczki. Oczywiście trawa w słoiku też wyrośnie, ale będzie miała mniej miejsca i będzie Ci znacznie trudniej ją ścinać.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (2)

  1. Kat

    Aniu, mogłabyś rozwiać moje wątpliwości na temat jęczmienia i pszenicy?
    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji…
    Interesuje mnie to, czy kiełki pszenicy jak i jęczmienia, a także trawa jęczmienna są gotowe do spożycia na surowo, w całości, jednakże trawa pszeniczna już tylko i wyłącznie w postaci soku…?
    Spotkałam się z różnymi, mało wyjaśniającymi opiniami na ten temat i w tej chwili nie jestem w stanie znaleźć żadnej odpowiedzi…

    1. Przede wszystkim zależy to od tego, co Tobie smakuje 🙂 Możesz jeść skiełkowane ziarna (czyli jedynie z małym, białym ogonkiem), możesz hodować je dłużej i zjadać razem z liśćmi, zarówno jęczmień jak i pszenicę.

      Z trawą pszeniczną jest ten problem, że jest włóknista i po prostu trudno się ją je, dlatego poleca się wyciskanie z niej soku. Myślę, że w takiej postaci o wiele łatwiej ją strawić i dobrze wykorzystać zawarte w niej witaminy, a przede wszystkim można jej zjeść większą ilość. Czytałam, że niektórzy zamiast wyciskać sok, żują trawę i potem wypluwają włókniste resztki – to dobra opcja jak się nie ma wyciskarki.

      Ale tak jak pisałam wyżej, zależy co Tobie smakuje 🙂