Jak wyhodować kiełki jęczmienia?

Kiełkujące ziarna jęczmienia tzw. młody jęczmień, zyskuje ostatnio sporą popularność. Można je zjadać w postaci kiełków po 3-4 dniach hodowli a można pozwolić im rosnąć dalej i wykształcić liście – czyli trawę jęczmienną.

Spożywanie tych kiełków dobrze wpływa na koncentrację oraz aktywność mózgu. Dzięki dużej zawartości fosforu wspomagają one również układ kostny. Działają wzmacniająco, ochronnie na układ pokarmowy i poprawiają odporność.

Skiełkowane ziarna można spożywać na surowo np. jako dodatek do płatków, chleba czy sałatek. Z trawy jęczmiennej najlepiej wycisnąć sok i popijać nawet codziennie (można go zmieszać z innymi dodatkami). W sklepach ze zdrową żywnością można ją kupić w wysuszonej i sproszkowanej postaci jako suplement diety i tzw. superfood.

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 3-4 dni (kiełki); 6-10 dni (trawa)
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 2-3 cm (kiełki); ok. 6-10 cm (trawa)
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik; doniczka (trawa)

substancje odżywcze:

  • witaminy: E, z grupy B, C, K
  • składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor
  • inne: hordenina, chlorofil, białko, błonnik

spożycie:

  • smak: łagodny, zbożowy, “trawiasty”
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności o których musisz pamiętać hodując kiełki jęczmienia to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku, na szalkach kiełkownicy lub w specjalnym woreczku przeznaczonym do kiełkowania)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Jeśli chcesz spożywać kiełki jęczmienia to możesz zakończyć hodowlę po ok. 3-4 dniach. Natomiast jeśli wolisz wyhodować trawę jęczmienną musisz prowadzić ją jeszcze kilka dni (6-10 dni). Ziarna powinny być rozłożone w równej warstwie, najlepiej na szalce kiełkownicy lub tacy z dziurkami do odprowadzania nadmiaru wody. Jeśli nie masz takiej tacy możesz je wysiać do doniczki. Oczywiście trawa w słoiku też wyrośnie, ale będzie miała mniej miejsca i będzie Ci znacznie trudniej ją ścinać.

Kiełki możesz spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (warto raz dziennie dodatkowo je przepłukać – dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarze (2)

  1. Kat

    Aniu, mogłabyś rozwiać moje wątpliwości na temat jęczmienia i pszenicy?
    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji…
    Interesuje mnie to, czy kiełki pszenicy jak i jęczmienia, a także trawa jęczmienna są gotowe do spożycia na surowo, w całości, jednakże trawa pszeniczna już tylko i wyłącznie w postaci soku…?
    Spotkałam się z różnymi, mało wyjaśniającymi opiniami na ten temat i w tej chwili nie jestem w stanie znaleźć żadnej odpowiedzi…

    1. Przede wszystkim zależy to od tego, co Tobie smakuje 🙂 Możesz jeść skiełkowane ziarna (czyli jedynie z małym, białym ogonkiem), możesz hodować je dłużej i zjadać razem z liśćmi, zarówno jęczmień jak i pszenicę.

      Z trawą pszeniczną jest ten problem, że jest włóknista i po prostu trudno się ją je, dlatego poleca się wyciskanie z niej soku. Myślę, że w takiej postaci o wiele łatwiej ją strawić i dobrze wykorzystać zawarte w niej witaminy, a przede wszystkim można jej zjeść większą ilość. Czytałam, że niektórzy zamiast wyciskać sok, żują trawę i potem wypluwają włókniste resztki – to dobra opcja jak się nie ma wyciskarki.

      Ale tak jak pisałam wyżej, zależy co Tobie smakuje 🙂