Jak zrobić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to produkt, który warto mieć w swoim domu z wielu powodów. Przyda się do przygotowywania posiłków, sprzątania, wzbogaci domową apteczkę, wspomoże pielęgnację skóry i włosów.
Jest uniwersalny, wielozadaniowy a przy tym całkowicie naturalny.
Jakby tego było mało, w prosty sposób zrobisz go w domu za nie więcej niż 3 zł (przynajmniej 5x taniej niż ze sklepu). Jeśli masz kilogram jabłek, możesz go nastawić nawet dziś.
Spis treści
- Przepis
- Jak wybrać dobre jabłka na ocet?
- Do czego używać octu jabłkowego?
- Czy ocet jabłkowy jest dobry na wszystko?
- Czy da się kupić dobry ocet jabłkowy?
- Dlaczego warto zrobić ocet samemu?
- Podsumowanie
- Literatura
- Pytania i komentarze (dodaj własne)
Przepis
- czas przygotowania: 10 min
- czas fermentacji: 2-3 miesiące lub dłużej
- ilość: ok. 1,5 l
- stężenie kwasu octowego: ok. 5%
Składniki
produkty:
- 1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek
- 1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
- 3 łyżki cukru
przybory kuchenne:
- duży słój ok. 2,5-3 l wyparzony
- deska do krojenia
- nóż
- duża miska lub dzbanek
- ściereczka i gumka recepturka/sznurek do nakrycia słoja
- butelki do przelania gotowego octu
uwagi:
- oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego
- cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu)
- jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie)
- słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków
- otrzymany ocet ma stężenie ok. 5%
- w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół
Przygotowanie
- 1. Nastawianie octu
- jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki
- umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości
- do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści
- zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone
- nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy)
- 2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni)
- przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa)
- w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa)
- 3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni)
- po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu:
- zdejmij z powierzchni octu matkę – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu
- przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek
- butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa
- po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj:
- powinien pachnieć i smakować octem
- jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji
- po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu:
Przechowywanie
- gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się)
Jak wybrać dobre jabłka na ocet?
Tak naprawdę do przygotowania octu jabłkowego możesz użyć dowolnych jabłek. Jest jednak kilka szczegółów, o których warto wiedzieć, by zrobić najlepszy ocet jak to tylko możliwe:
- każda z odmian dostarczy octowi nieco innej barwy i walorów smakowych:
- z jabłek wczesnych np. papierówek otrzymasz ocet kwaśniejszy, o jasnej barwie
- z czerwonych owoców wyjdzie ciemniejszy, bursztynowy
- możesz je dowolnie mieszać i eksperymentować tworząc własne kompozycje
- ważniejsze niż odmiana jest pochodzenie owoców:
- szukaj jabłek hodowanych bez oprysków np. z dzikich jabłonek, przydomowych sadów, opuszczonych ogródków działkowych itp. miejsc.
- mogą mieć plamki, obtłuczenia (takie większe odkrój nożem i wyrzuć) i ogólnie nie muszą wyglądać jak z reklamy
Jeśli nie masz dostępu do super-eko jabłek, nie martw się. Ze sklepowych czy targowych owoców też wyjdzie ocet – musisz je tylko dokładnie wyszorować przed użyciem.
Do czego używać octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy jest tak uniwersalnym i wielozadaniowym produktem, że trudno wymienić wszystkie jego zastosowania. Spróbuję przybliżyć Ci te najbardziej popularne.
Octu jabłkowego możesz używać:
- w celach spożywczych
- dodawaj wszędzie tam, gdzie użyłbyś zwykłego octu np. do sosów sałatkowych, marynat, dipów, domowego keczupu
- zrób switchel (napój energetyczny) np. 1 łyżka octu jabłkowego + szklanka wody + łyżka miodu (możesz dorzucić też plaster cytryny, imbir, cynamon)
- zrób oxymel – miksturę na bazie octu i miodu z dodatkiem wspomagających odporność ziół i przypraw
- zrób shrub – syrop z octu, cukru i miękkich owoców
- w celach zdrowotnych (rozcieńczony np. w stosunku 1:1)
- do płukania chorego gardła
- do robienia okładów na stłuczenia, skręcenia stawów, obrzęki
- do smarowania miejsc po ukąszeniu owadów
- w celach kosmetycznych
- przygotuj samodzielnie tonik do twarzy, płukankę do włosów, maseczkę
- jako środek czystości
- jako składnik środków czystości domowej roboty np. uniwersalnego płynu czyszczącego, do mycia szyb, luster, odkamieniania
Najważniejszą zasadą dotyczącą stosowania octu jest to, by zawsze używać go w rozcieńczonej formie. Nie spożywaj go nigdy prosto z butelki ani nie smaruj się nim w tej postaci – możesz bardzo łatwo podrażnić żołądek lub poparzyć skórę.
Jeśli poczytasz trochę na temat octu jabłkowego, możesz odnieść wrażenie, że to cudowny eliksir i lek na każdą przypadłość: od nadwagi, cukrzycy, problemów z wątrobą, skórą, brodawkami, łupieżem aż po walkę z kamieniem w łazience i brzydkim zapachem.
Czy to możliwe, żeby jeden produkt miał aż tyle właściwości? Z czego wynika tak duża uniwersalność octu jabłkowego?
Czy ocet jabłkowy jest dobry na wszystko?
Krótko mówiąc – nie.
Działanie octu opiera się głównie na dużej zawartości kwasu octowego i innych kwasów organicznych. To one zapewniają mu właściwości przeciwdrobnoustrojowe, regulujące poziom cukru we krwi, obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. To również im zawdzięczasz czyste lustra i łazienkę – kwas octowy to znany od pokoleń pogromca kamienia.
Pamiętaj jednak, że mimo iż udowodniono w badaniach, że ocet jabłkowy zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę czy poprawia profil lipidowy, to samo picie octu nie wystarczy, by wyleczyć się z cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia. To złożone problemy zdrowotne, wymagającej odpowiedniej diety i poprowadzenia przez specjalistę.
Ocet może pomóc, ale nie jest cudownym eliksirem (a takie odnoszę wrażenie czytając wiele artykułów na jego temat). Nie traktuj go również jako cennego źródła witamin i minerałów. W tym celu lepiej zjeść po prostu jabłko (ze skórą i pestkami).
Czy da się kupić dobry ocet jabłkowy?
Chociaż zrobienie octu jabłkowego jest naprawdę bardzo proste i praktycznie nie może się nie udać, to jednak wymaga czasu (min. 2-3 miesiące). Kiedy go nie masz, pozostaje Ci jedynie udać się na zakupy.
Nie bierz jednak pierwszej z brzegu butelki – jak już masz na cos wydać pieniądze, niech będzie to najlepsza z możliwych opcji.
Na co uważać kupując ocet jabłkowy?
Po pierwsze dokładnie przyjrzyj się butelce i etykiecie produktu. Jeśli zależy Ci na tym, by ocet miał jak najwięcej cennych składników, szukaj takiego, który spełnia poniższe warunki i jest:
- niepasteryzowany
- niefiltrowany
- w ciemnej butelce
- naturalnie mętny
- ma osad na dnie butelki
Taki ocet jest najbardziej zbliżony do tego, który zrobisz sam. Ciemna butelka chroni go przed wpływem światła (w domu wystarczy jak trzymasz go w szafce).
Znajdziesz go w sklepach z ekologiczną żywnością, na lokalnych bazarach, targowiskach. Warto poszukać małych, lokalnych firm czy osób prywatnych zajmujących się octowaniem.
Uważaj na octy jabłkowe popularnych producentów przypraw (np. Kamis). Ich octy są przefiltrowane (znacznie uboższe w cenne składniki) i zawierają często przeciwutleniacz – pirosiarczyn sodu.
Mimo wygody, jaką daje kupienie gotowego produktu w sklepie, zachęcam Cię bardzo do wykonania go w domowej wersji.
Dlaczego warto zrobić ocet samemu?
W sklepie możesz kupić ocet jabłkowy całkiem dobrej jakości, ale nadal pozostaje kilka kwestii, w których domowy wyrób bije je na głowę. A są to:
- pochodzenie użytego składnika – sam decydujesz skąd są owoce na ocet, wiesz gdzie je zbierałeś lub ufasz osobie, od której je kupiłeś; kupując ocet w gotowej postaci nigdy nie masz pewności, jakich jabłek użył producent: czy rzeczywiście pochodzą z jabłonek na podlaskiej wsi czy z sadu w Grójcu tuż przy drodze szybkiego ruchu
- rodzaj octu – możesz zrobić go z samych papierówek, renet czy koszteli lub wymieszać ze sobą kilka odmian, nawet nie znając ich nazw i za każdym razem otrzymać ocet o odmiennej barwie, smaku i aromacie
- zero waste – do zrobienia octu możesz wykorzystać to, co normalnie wylądowałoby w koszu (obierki, ogryzki, pulpę z wyciskania soku), jako opakowania użyć szklanej butelki po passacie pomidorowej i tym samym zrobić prawdziwie zero wastowy produkt
- cena – to zwykle najbardziej przekonujący argument:
- ocet sklepowy (bio, niepasteryzowany, niefiltrowany itd.) – 15-50 zł / l
- ocet domowy – ok. 2-3 zł / l (lub nawet mniej jeśli kupisz jabłka w sezonie lub zerwiesz je z własnej jabłonki)
Cena wygrała, warto wziąć się do roboty!
Podsumowanie
Pierwszy ocet zrobiłam 2 lata temu, z jabłkowych obierek i ogryzków. Miałam ich dużo i szkoda mi było je wyrzucać. Wyszedł super!
W tym roku bardziej zaszalałam: nastawiłam kilka octów jabłkowych (z różnych gatunków), ocet morelowy, z winogron, z gruszek i z pigwowca. I już mam plany na następny sezon – ocet z mniszka, pokrzywy, malin (wyobrażasz sobie ten zapach i kolor?) i pewnie jeszcze kilka innych…
Rozszerzyłam też jego zastosowanie we własnym domu – oprócz dodawania go do potraw, sałatek, marynat, keczupu, od czasu do czasu robię sobie z niego napój (z wodą, miodem, cytryną i imbirem – pycha) i używam do sprzątania (do odkamieniania czajnika i jako składnik uniwersalnego płynu czyszczącego).
Muszę przyznać, że octowanie bardzo mnie wciągnęło. Nie wymaga dużego nakładu pracy, jest tanie, daje możliwość wykorzystania nadmiaru sezonowych owoców a przy tym praktycznie zawsze się udaje!
Spróbuj sam i napisz jak Ci poszło i do czego używasz swojego octu?
Literatura
Przy tworzeniu wpisu korzystałam z poniższych materiałów:
- Apple Cider Vinegar
- Amazing Facts About Apple Cider Vinegar (Acv) –a Traditional Home Remedy: A Review
- Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression
- Nutrients and bioactive components from vinegar: A fermented and functional food
- Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
Lepiej zmielić jabłka lub zmiksować. Im więcej cukru tym ocet mocniejszy i nie dwa trzy niesiące tylko trzy tygodnie i ocet gotowy. 2-3 miesiące to ocet się może klarować. Ja klaruję go w 24 godz. Tak jak klaruję się wino Klatowinem. Można też nie klarować, ale kto by chciał pić mętny ocet no można, ale to tak jakby pić mętne wino. Pozdrawiam.
Witam, czy jak do nowego octu dodam matkę octową z poprzedniego to i tak go codziennie mieszać czy jednak jak będzie matka octowa to go tylko odstawić?
No i proszę, a myślałam, że ocet jabłkowy to tylko na sałatkę się nadaje. A tu taka niespodzianka, że można go jeszcze w domu zrobić i to za grosze. Dzięki za przepis, spróbuję na pewno! Tylko pytanie mam – czy jak użyję tych sklepowych jabłek, to muszę je jakoś specjalnie przygotować, żeby się nie zepsuło? Bo nie mam dostępu do tych eko, niestety.
I jeszcze jedno, może warto by było dodać jakieś zdjęcia krok po kroku? Tak dla nas, zielonych w temacie. 😉
Zrobiłem pcet, zlałem, ale nie do butelek, ale do słoja 2 litry. Czy słoj zamknąć podwojną gazą i gumkami czy zakręcić pokrywkę i tak stoi miesiac do półtora.
Też często zlewam do słoików. Zakręcam zakrętką, mniejsze ryzyko inwazji muszek owocówek. Na tym etapie nie jest mu już dostęp powietrza potrzebny.
Super, zacznę nastawiać ocet.
Cieszę się, że Cię do tego zachęciłam 😊
Hej! Zrobiłam ocet jabłkowy, wyszedł mi cały w konsystencji gluta :p Pachnie octowo ale jego konsystecja mnie martwi, Czy jest jakis sposób aby stał się normalny? 🙂 dałam duzo jabłek do sloika i tym samym mniej wody wiec to pewnie jest przyczyna. Odcedziłłam juz jabłka i zostawilam w sloiku sam ten gęsty płyn i stoi juz jakis czas i się nie zmienia. Dodalam tez wody z cukrem i nic. Proszę o rady.
Przez to, że było dużo jabłek a mało wody, proces nie zaszedł tak jak powinien.. Ale jak pachnie octowo to może jeszcze jest nadzieja? Oprócz tego co już zrobiłaś dodałabym jeszcze z pół szklanki gotowego octu jabłkowego (domowego albo sklepowego jak nie masz). Zawsze warto spróbować i poobserwować.
Hejo! Używam póki co octu tylko do mycia i dla zabicia zapachu dodawałam na kilka dni skórkę pomarańczową. Czy podczas robienia octu, już na początku mogę dodać pomarańczę, żeby aromat był intensywniejszy?
Jabłkowy ocet nie ma tak intensywnego zapachu jak spirytusowy (sklepowy). Jak już koniecznie chcesz dodać skórki, to lepiej do gotowego octu.
Czy, kiedy przelejemy ocet do butelek na kolejne tygodnie leżakowania, butelki mają być zupełnie zamknięte czy powinien być dostęp powietrza?
Butelki powinny być zamknięte.
Dziękuję za wspaniały przepis/artykuł na ocet jabłkowy. Co zrobić/jak naprawić za krótko trzymany ocet, który według artykułu jest fermentacją alkoholową? Zlałam i wyrzuciłam już obierki z jabłek. Czy dobrze będzie jak do zlanej fermentacji alhoholowej ponownie dodam obierki z jabłek i potrzymam wskazane 3 m.ce?
Na pewno mu nie zaszkodzi jak dodasz obierek i potrzymasz dłużej. Ja bym jeszcze dodała trochę cukru.
SUPER opis. DZIĘKUJĘ i serdecznie pozdrawiam.
Po kilku dniach na jabłkach pojawiła się pleśń mimo że wsztstko robilam zgodnie z przepisem. Ocet chyba do wyłania? 🙁
A pienił się wcześniej ocet? Mieszałaś go codziennie? No i czy jesteś pewna, że to pleśń? Bo jeśli wcześniej się pienił to możliwe,że powstaje na nim matka octowa a nie pleśń.
Jak to taki biały kożuszek, osad to bym poczekała jeszcze kilka dni i obserwowała. Jak to pleśń to urośnie widoczny kożuch a jak matka to zrobi się taka warstwa grubsza, galaretowata, białawo-przeźroczysta.
Warto poczekać, bo czasem coś podejrzanie wygląda, ale okazuje się, że tak ma właśnie być. Wyrzucić zawsze zdążysz ?
Jabłka pływają na wierzchu, fermentacja zachodzi, ale z niektórych kawałków wyrastają „wąsy” z kuleczkami na końcach. :/ Na 99% pleśń, ale zobaczymy co będzie dalej. Jak napisałaś- wyrzucić zawsze zdążę. 😉 Pytanie tylko, skąd ten grzyb się tam wziął… Jak będę wiedziała, gdzie popełniłam błąd, to następnym razem lepiej wyjdzie 😉
No tak, to raczej pleśń.. Możliwe, że któreś jabłko było zepsute albo słój nie był dobrze wyparzony?
Jak nastawić ocet z tej białej „matki” octowej?
Dodaje się ją do słoja, w którym nastawiasz ocet, razem z jabłkami i zalewą. Reszta jak w przepisie.
Czemu ocet z jabłek tym razem wyszedł mi mętny, w ubiegłym roku był bardzo klarowny, wręcz przezroczysty ?
Mi taki wychodził z bardzo dojrzałych jabłek, może też takich użyłaś? Możesz go dłużej zostawić na dojrzewanie (już po przelaniu do butelek) to powinien się trochę wyklarować.
jakie użyć naczynia do octu jabłkowego.
Do nastawienia duży słój szklany, przelany ocet może być w szklanych butelkach lub słoikach.
Dziękuję za dokładny opis i zachętę do zrobienia domowego octu. Jutro biorę się do pracy. Pozdrawiam. Marta
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak się udał.
Mam pytanko… co w przypadku kiedy dostała się muszka owocówka i pojawiły się larwy 🙁
Też mi się to kiedyś przytrafiło..
Najlepiej szybko je wyłowić i przetrzeć ścianki słoika, bo szybko się namnażają. Jak jest już matka octowa i ocet trochę stoi to można go przelać przez sito z dodatkową gazą.
W każdym razie te muszki nie szkodzą octowi, ale jak jest ich sporo to może to wyglądać niezbyt przyjemnie.. I tu Twoja decyzja czy przelewasz i ratujesz ocet czy go wylewasz i nastawiasz nowy.
Ja w takiej sytuacja wyłowiłam muszki i larwy i przelałam ocet, ale nie było ich dużo. Wyszedł ok.
Dziękuję za odpowiedź ?
Dzień dobry. Jeśli chciałabym użyć ocet jabłkowy do marynowania to czy w takich samych proporcjach jak ocet spirytusowy?
Ocet jabłkowy ma na pewno niższe stężenie. Nie używałam go nigdy do marynat. Musisz doczytać w przepisach, ale wydaje mi się, że trzeba by go dać trochę więcej.
Ja od kilku lat marynuję grzyby tylko octem jabłkowym ( nie dodaję wody, bo jest słabszy. Warto po prostu spróbować marynatę). Jest dużo delikatniejszy, jeśli ktoś lubi bardzo ostre marynaty, to musi dodać octu spirytusowego. Marynowałam też jabłkowym dynię. Na razie nic się nie zepsuło. Plus taki, że wypijam też zalewę z przetworów.
Nastawiłam ocet wg Pani przepisu. Stoi już trzy tygodnie, a na górze powstał bialy kożuch. Zaczęło się pienić więc pewnie pracuje. Pachnie lekko kwaszonymi jabłkami.
Z opisu wszystko wygląda w porządku. Jeszcze trochę czasu i cierpliwości i będzie gotowy 🙂
Pierwszy raz Zrobiłam ocet z czarnej porzeczki, wyszedł piękny kolor i niesamowity smak.
Przeczytałam, że można zrobić ocet z pozostałości po syropie lipowym – zapach i kolor idealny, ale jest bardzo gęsty, czy dlatego , że było dużo pozostałych resztek po syropie?
A jak w smaku? Czuć ocet? Może dużo było cukru w tym syropie? Spróbuj go rozcieńczyć samą wodą (nie wiem ile dawałaś tych resztek) i jeszcze trochę zostawić do dojrzewania.
Bardzo proszę o radę. Mam dużo jabłek. Brakuje słoików. Czy wiadro plastikowe będzie dobre?? Dziękuję
Nie poleca się przeprowadzać żadnych fermentacji w plastiku – po prostu jego mikrocząsteczki mogą zostać uwolnione do octu a przecież nie o to nam chodzi.
Robię używam poszerzam wiedzę dzięki pozdrawiam jest super
Mój ocet po 3-4 tygodniach jest kwaśny ale też trochę gorzki, czy to normalne?
Niech jeszcze dojrzeje, daj mu czas.
Witam.
Czy do nastawionego octu jabłkowego ok.tydzień można jeszcze dodać świeżych jabłek
Możesz dodać, dolej tylko odpowiednio więcej wody z cukrem i wydłuż proces przynajmniej o kilka dni.
Witam. Czytałem komentarze i być może nie zauważyłem. W którym momencie trzeba usunąć jabłka z nastawu?
Wszystko jest dokładnie opisane w przepisie – punkt 3:
” po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu:
– zdejmij z powierzchni octu matkę – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu
– przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek”
Witam, czy mogłabym poprosić o radę, nastawiłam ocet z jabłek ze starego, niepryskanego sadu, po 5 tygodniach została tylko piękna matka i jabłka, praktycznie wyparowała mi woda. Czy mogę jakoś uratować to co mi zostało? Dolać wody ??? Cudnie pachnie octem. Będę wdzięczna za radę.
Dziwne, że tak odparowała woda.. Może mało dałaś zalewy w stosunku do jabłek? Albo w bardzo ciepłym miejscu trzymałaś?
W każdym razie warto spróbować dolać zalewy – wody z cukrem. Możesz cukru dać trochę mniej, ale bakterie powinny sobie go przerobić.
Mam nadzieję, że uda się go uratować!
Witam,czy mogę zamiast cukru użyć miodu,jeżeli tak to w jakich proporcjach??
Nie robiłam nigdy z miodem, ale myślę, że można go użyć w zastępstwie cukru. Na pewno warto go dodać więcej, dałabym ok. 1-2 łyżki więcej niż wychodzi cukru. Jakby słabo zachodziła fermentacja można go dodać jeszcze w trakcie.
Witam! Czy jabłko z przecedzonego octu nadają się do wykorzystania?
Nie sądzę, ja nigdy z nich nic nie robiłam. Na kompost mogą się nadać, na pewno go wzbogacą.
Słyszałam kiedyś o musztardzie z takich pozostałości z octu,
O, to ciekawe! Jakbyś znała jakieś proporcje to chętnie poczytam.
Dziękuję za odpowiedź!?
Witam, nastawiłem ocet z szarej renety, dziś zauważyłem ze po 5 dniach od nastawienia przy mieszaniu płyn się zaczyna ciągnąć. Czy to już się wytwarza matka owocowa?
Najpierw ocet powinien się pienić (fermentacja alkoholowa). Jak się ciągnie to znak, że mogą się w nim rozwijać niepożądane, śluzowe bakterie.
Jak masz to spróbuj dodać do niego 0,5-1 szklanki gotowego octu jabłkowego i przestaw go w chłodniejsze miejsce. To powinno zatrzymać śluzowce, ale nie zawsze się da. Jak mimo wszystko ocet będzie się ciągnął, to trzeba go wylać. Nie będzie dobry.
Dziękuję za radę.
Witam, czy można Robić ocet z pulpy marchewkowej ?
Pewnie po wyciskaniu soku? Nie wpadłam na to nigdy, ale możesz spróbować. Najwyżej nie wyjdzie 😉 Myślę, że trochę słodszym roztworem można by ją zalać i może trochę dłużej fermentować. Jeśli się zdecydujesz, daj znać!
Ja z pulpy po wyciskaniu soku (zwykle marchewka/jabłko) robię babeczki ?
Witam, zrobiłam ocet 2 raz, tym razem z obierek a nie z kawałków jablek, wyszedł inaczej niz w tamtym roku, robiłam go w kilku sloikach i kazdy ma inny kolor iklarownosc, jeden jest bardzo klarowny a reszta mniej , maja osad na dole sloika i na powierzchni jest równiez biały osad, nie wygląda to na matkę ( utworzyła mi sie w tamtym roku, w tym nie ) ale na pleśn raczej tez nie. Octy w smaku i zapachy super ale nie wiem czy ten brak klarownosci i biały osad na powierzchni to oznaka zepsucia??
Możesz go jeszcze trochę potrzymać, powinien się sam wyklarować. Później do butelek przelej przez bibułę czy gazę.
Taki osad czasem się też wytrąca już w przelanym occie, ale to nic nie szkodzi. Ja mieszam przed użyciem, ale można też delikatnie nalewać, żeby osad został na dnie.
A co do tego białego osadu na powierzchni to podejrzewam, że to matka, tylko taka słaba. Może jeszcze urośnie jak dłużej potrzymasz, ale jak ja robiłam z samych obierek to też miałam taką cieniutką bardzo.
Jak przechowywać matkę octowa i czy w ogóle jest sens?
To zależy od tego, czy chcesz w niedługiej przyszłości nastawiać kolejny ocet. Jak nastawiałam jeden słój po drugim, to po prostu przerzucałam matkę do tego nowego.
Przez dłuższy czas można ją przechowywać w słoiku, zalaną octem jabłkowym. Słoik trzymam w piwnicy, tak lekko zakręcony, żeby dostęp powietrza był.
Matka przyspiesza fermentację, ale nie jest to jakieś bardzo zauważalne skrócenie czasu. Bardziej chodzi o to, że jak się ją doda na starcie, to od razu namnażają się odpowiednie bakterie, są więc znacznie większe szanse, że ocet się uda.
Ale jak masz nastawiać ocet dopiero w kolejnym sezonie, to raczej nie ma co jej trzymać. Trochę długo, moim zdaniem, żeby ją w dobrej formie utrzymać. Ale oczywiście możesz próbować 🙂
Czy w czasie fermentacji można go w jakiś sposób dosłodzić? Obawiam się, że dałam za mało cukru.
Tak, najlepiej rozpuścić cukier w wodzie (np. 0,5l wody i 1-2 łyżki cukru) i dolać do octu. Tak jak pisałam w uwagach, nie ma co się bać, że ocet wyjdzie słodki – bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Czym obciążyć te owoce w słoiku? Ratunku!
Nie trzeba ich obciążać, one będą się na początku unosiły na powierzchni a po pewnym czasie same zaczną opadać. Z tym, że mają być zanurzone chodziło mi o to, że wody z cukrem ma być więcej niż jabłek.
Ważne pytanie czy można użyć dużych butelek plastikowych do nastawienia jabłek na ocet czy muszą być wyparzone słoje szklane?
Ja do wszelakich fermentacji używam wyłącznie szklanych pojemników. Można je wyparzyć, nic nie wchodzi w reakcję z powstającymi kwasami – dla mnie same plusy.
Wspaniały artykuł, zachęcił mnie do eksperymentu.
Dziękuję, o to mi chodziło 🙂 Daj znać za jakiś czas jak się udał!
Ocet jabłkowy to super lekarsto.
lekarstwem może nie jest, ale jest wartościowy. Trzeba też z nim uważać. Warto sobie go zrobić, jest łatwy w przygotowaniu.
Właśnie mam ocet już w butelkach. Jest świetny, ze spadów starej jabłoni. Długo to trwało, ale warto było czekać. Teraz zrobię ocet z dyni. Jest bardzo wartościowy. Pozdrawiam babcia Ola
Super! Cieszę się, że wszystko się udało 🙂