Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego?

Zakwas na żurek i zakwas chlebowy mają ze sobą wiele wspólnego – jeden i drugi to mieszanina mąki żytniej i wody. Warto to podobieństwo wykorzystać i przerobić jeden z nich w drugi.

Świetnie nadadzą się do tego celu niepotrzebne resztki zakwasu chlebowego. Zamiast wyrzucać, zbierz je do słoika, dosyp trochę świeżej mąki, przypraw, dolej wody i już po 3-4 dniach ciesz się smakiem pysznego żurku.

Szczegóły poniżej.

Przepis

  • czas przygotowania: 5 min
  • czas fermentacji: 3-4 dni
  • ilość: 1 l, porcja na ok. 3 l zupy

Składniki

lista składników:

przybory:

  • słoik o poj. 1 l – czysty, wyparzony
  • łyżka

uwagi:

  • jeśli nie masz zakwasu na chleb, skorzystaj z przepisu: jak zrobić zakwas na żurek?
  • zakwas na chleb nie musi być aktywny, może być użyty zaraz po wyjęciu z lodówki
  • świetnie nadadzą się tutaj resztki zakwasu pozostałe po dokarmianiu
  • możesz użyć dowolnego typu mąki żytniej (razowej typ 2000, chlebowej typ 720, żurkowej)
  • aby zakwas wyszedł bardziej aromatyczny możesz dorzucić do niego:
    • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • 10 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. 1. do czystego słoika przełóż 80 g (3 łyżki) zakwasu i wsyp 65 g (5 łyżek) mąki żytniej, stopniowo wlej 1 l wody i dokładnie wymieszaj
  2. 2. słoik zakręć zakrętką (lekko i niezbyt szczelnie) i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce np. na kuchenny blat, szafkę
    • po kilku godzinach zauważysz, że mąka opadła na dno i oddzieliła się wyraźnie od płynu – tak właśnie ma to wyglądać
    • na drugi dzień może się na nim pojawić piana, pęcherzyki powietrza – to oznaki, że fermentacja ruszyła
    • raz dziennie zamieszaj zakwas – pamiętaj by użyć do tego czystej łyżki
  3. 3. po upływie 3 dni powąchaj i spróbuj zakwasu – jeśli nie jest dostatecznie kwaśny odstaw go jeszcze na 1-2 dni
  4. 4. gotowy zakwas przechowuj w lodówce nawet do kilku tygodni (aby łatwiej się z niego korzystało przelej go do butelki)

Więcej szczegółów dotyczących zakwasu na żurek m.in.

  • jak wygląda i smakuje gotowy zakwas na żurek?
  • do czego możesz go użyć?
  • czy opłaca się go robić?

znajdziesz we wpisie: Jak zrobić zakwas na żurek?

Podsumowanie

Przepis ten jest bardzo podobny do przepisu na zakwas na żurek z samej mąki żytniej, część mąki zastąpiłam po prostu zakwasem chlebowym. Działa on jako starter – dostarcza sporej porcji bakterii kwasu mlekowego, przez co zakwas jest gotowy szybciej.

Próbowałeś już w ten sposób przerabiać resztki zakwasu? Która wersja bardziej Ci odpowiada?

zakwas na żurek z zakwasu chlebowego

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.