Jak zrobić żurek?

Żeby zrobić dobry żurek potrzebujesz jedynie kilku warzyw, garści przypraw i oczywiście zakwasu, najlepiej domowego. Potem już tylko niecała godzinka gotowania, ulubione dodatki i można zajadać!

Mniam!

Przepis

  • czas przygotowania: ok. 40-50 min
  • ilość: ok. 3 l, ok. 6 porcji

Składniki

produkty:

  • 1 l zakwasu na żurek
  • 1,5 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 korzenia selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
  • przyprawy:
    • 2-3 liście laurowe
    • 5 kulek ziela angielskiego
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • sól, mielony pieprz (do smaku)
  • do podania (wedle uznania):
    • jajko na twardo
    • podsmażony boczek, kiełbasa
    • śmietana 18%

przybory kuchenne:

  • średni garnek o poj. ok 3 l
  • nóż
  • deska do krojenia

uwagi:

  • żurek możesz przygotować również na wywarze mięsnym
  • do wywaru możesz dorzucić więcej:
    • warzyw np. 1 laskę selera naciowego, kawałek pora, liść kapusty, kilka suszonych grzybów
    • przypraw np. po 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, wędzonej papryki
  • jeśli lubisz:
    • gęsty żurek – wymieszaj zakwas przed wlaniem go do zupy
    • rzadszy żurek – zlej zakwas delikatnie, aby warstwa mąki z zakwasu została na dnie słoika
  • ilość zupy z tego przepisu wystarcza na ok. 6 porcji

Przygotowanie

  1. 1. obierz i pokrój w kostkę 1 cebulę, posyp ją szczyptą soli
  2. 2. w garnku rozgrzej tłuszcz (1 łyżkę), dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją aż się zeszkli (ok. 3-5 min)
  3. 3. w międzyczasie:
    • obierz i umyj warzywa (1 marchewkę, 1 pietruszkę, kawałek selera) i przekrój je wzdłuż na pół
    • zagotuj ok. 1,5 l wody (np. w czajniku)
  4. 4. podsmażoną cebulę zalej gorącą wodą, dodaj przygotowane warzywa, ziele angielskie (5 kulek), liście laurowe (2 szt.) i gotuj na średniej mocy ok. 10 minut
  5. 5. w międzyczasie:
    • obierz ziemniaki (4 szt.) i pokrój je w kostkę
  6. 6. po upływie 10 min. do gotujących się warzyw dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dosyp pół łyżeczki soli, zamieszaj i gotuj ok. 15-20 min, do czasu aż warzywa będą miękkie (wyłów kawałek ziemniaka i sprawdź)
  7. 7. to dobry moment na ugotowanie jajek czy podsmażenie kiełbasy/ boczku (do podania razem z żurkiem)
  8. 8. gdy ziemniaki będą miękkie, wyłów marchewkę, pietruszkę, selera (możesz zrobić z nich małą porcję sałatki jarzynowej), jak się uda ziele angielskie i liście laurowe
  9. 9. do wywaru wlej ok. połowę zakwasu na żurek, dodaj suszony majeranek (1 łyżka), tarty chrzan (1 łyżka) i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek (2-3 ząbki) – poczekaj aż zupa się zagotuje i jeszcze chwilę pogotuj (ok. 5 min.)
  10. 10. spróbuj i dopraw żurek do smaku solą, pieprzem a jeśli jest mało kwaśny, dolej zakwasu
  11. 11. gotową zupę (najlepsza jest na 2 dzień po ugotowaniu) podawaj według uznania – z pokrojonym na ćwiartki jajkiem, podsmażoną kiełbasą/ boczkiem czy łyżką śmietany

Czy da się czymś zastąpić zakwas na żurek?

Masz ochotę na żurek, ale nie chcesz czekać kilku dni aż zrobi się zakwas. Co wtedy? Jest jakieś wyjście?

W takiej sytuacji możesz do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać:

  • gotowy zakwas na żurek (płynny) – wyjdzie drożej (jakieś 30 razy), ale masz go od ręki
  • gotowy żurek w torebce (proszek) – uważaj na skład (często zawiera dodatki smakowe, glutaminiany, tłuszcz palmowy itp.), smak takiego żurku będzie łagodniejszy, mniej wyrazisty
  • maślanki, kwaśnego mleka lub serwatki – nie będzie to jednak typowy żurek
  • zakwasu chlebowego – bez czekania aż ukiśnie:
    • ok. 150g gęstego żytniego zakwasu przełóż do słoika,
    • dodaj do niego wywaru z żurku, wymieszaj dokładnie i dolej do zupy

Każdy z tych sposobów ma jakieś małe minusy. Nie wyjdzie Ci dokładnie taka sama zupa jak z własnego zakwasu (najbardziej zbliżony będzie ten na zakwasie ze sklepu), ale namiastkę żurkowego smaku na pewno uda się uzyskać.

Sklepowe żurki – co w nich znajdziesz?

Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nic więc dziwnego, że jej gotową wersję znajdziesz w każdym sklepie. Wybór jest naprawdę szeroki – od żurku w słoiku, butelce, kartonie, aż po ten w torebkach, do zalania gorącą wodą. Ciekawym wynalazkiem jest żurek w wersji „chińskiej”, z makaronem. Zawsze ciekawiło mnie to połączenie, ale nie odważyłam się spróbować 😉

Z takimi żurkowymi gotowcami jest dokładnie tak samo, jak z innymi produktami – zdarzają się dobre i smaczne, ale jednak sporo z nich lepiej omijać z uwagi na kiepski skład. A co można w nich znaleźć?

  • wzmacniacze smaku (czasem aż 3 naraz!)
  • konserwanty
  • barwniki
  • sztuczne aromaty
  • tłuszcz palmowy

Wiele z nich to po prostu woda z przyprawami, bez wywaru jarzynowego czy mięsnego. Zanim kupisz taki gotowy żurek, dokładnie obejrzyj jego etykietę, aby się nie naciąć i nie żałować zmarnowanych pieniędzy.

Podsumowanie

Tradycyjny żurek na zakwasie

Lubię żurek głównie za to, że szybko się go robi (oczywiście jak ma się wcześniej przygotowany zakwas) i łatwo można go podrasować ulubionymi dodatkami. Jedzony razem z pajdą domowego chleba jest całkiem sycącym daniem. U mnie w domu każdy je go inaczej dorzucając do talerza to, na co akurat ma ochotę.

W każdym regionie Polski zupa ta ma swoje modyfikacje i nie ma na nią jednego słusznego przepisu. Ciekawa jestem jak jada się ją u Ciebie? Daj znać w komentarzu!

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (9)

  1. Jagoda

    Żurek to faktycznie świetna propozycja na szybki i sycący posiłek. W moim domu nie może zabraknąć w nim białej kiełbasy i dużą rolę odgrywa także jakość zakwasu – domowy jest zdecydowanie najlepszy. Ciekawa jestem, czy próbowałaś kiedyś dodać do żurku trochę świeżego kopru? U nas to dodatek, który nadaje zupie wyjątkowego, wiosennego smaku.

  2. fakej

    Robiłem mniej więcej wg. tego przepisu swój pierwszy żurek w życiu i tak jak uwielbiam żurek to wyszło chyba moje największe kulinarne paskudztwo. Jak sądzę problem tkwi w tym, że kupiłem dwie butelki 0.5l gotowego zakwasu i dodałem obie, a nie dodawałem ziemniaków. Po prostu smak jest zbyt silny, zbyt kwaśny i za bardzo jedzie mąką.

    Postaram się to zagotować jeszcze raz z ziemniakami i może trochę osłabią ten mączno-kwaśny posmak.

  3. Anonim

    Najgorsze co może być w żurku to pokrojona w kostkę i gotowana cebula (nawet wcześniej zeszklona). Żurek to nie zupa cebulowa! PODSTAWA smaku prawdziwego żurku to zawsze kiełbasa lub jakas wedzonka oraz dobrze ukiszony zakwas. Cebulką zrumienioną (a nie zeszkloną) to można ewentualnie okrasić przed podaniem

  4. Daro

    U nas glownym dawca smaku byla biala kielbasa. Jesli sie kupi byle co, to zurek mozna wylac… Jak dobra kielbasa, to zurek zawsze dobry. Pozdrawiam z Kuchni

  5. Witek

    U mnie zawsze żurek jadło się z białą kiełbasą i ewentualnie z jajkiem. Zawsze kupowaliśmy zakwas w sklepie osiedlowym i był naprawdę dobry. Teraz mam zakwas chlebowy, więc nie ma problemu. Całe przygotowanie jest takie jak w przepisie. Na koniec, zakwas dodaje się na koniec gotowania!!! Zwracam uwagę na to, bo spotkałem się z dodawaniem zakwasu prawie od początku.

    1. Pewnie, zakwas zawsze pod koniec gotowania. Super, że przerabiasz chlebowy zakwas i nic się nie marnuje!

  6. elizka seniorka

    U nas (świętokrzyskie) żurek to wyłącznie zupa czysta bez ziemniaków w środku. Jeśli w ogóle jakieś ziemniaki to na oddzielnym talerzyku, okraszone skwareczkami. Żurek biały czysty jest ostrzejszy, kwaśniejszy, może mieć jajko, kiełbasę, najlepiej białą, a z ugotowanymi ziemniakami w tej zupie to już zalewajka. Ziemniaki zalewane zakwasem itd. to zalewajka.

    1. No właśnie – w każdym rejonie nieco inaczej z dodatkami i nazewnictwem. Dla mnie sama nazwa nie ma większego znaczenia – najważniejsze, żeby było smaczne 🙂

    2. Witek

      Ostatnio też tak jemy. O wiele lepszy. Ziemniaki posypane skwarkami lub zesmarzoną cebulą