Jak zrobić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek to sekretny składnik, który nadaje zwykłemu bulionowi charakterystycznego smaku, zapachu, barwy i przemienia go w ulubioną zupę milionów Polaków. To właśnie on odpowiednio ją zakwasza i zapewnia właściwą gęstość.

Bez niego żur, żurek czy zalewajka nie smakowałyby tak wyjątkowo.

Całe szczęście, że zrobienie go nie stanowi żadnego problemu. Zobacz sam!

Przepis

  • czas przygotowania: 5 min
  • czas fermentacji: 5-7 dni
  • ilość: 1 l, porcja na ok. 3 l zupy

Składniki

lista składników:

  • 100 g (8 łyżek) mąki żytniej
  • 1 l wody przefiltrowanej / przegotowanej (wystudzonej)

przybory:

  • słoik o poj. 1 l – czysty, wyparzony
  • łyżka

uwagi:

  • zakwas uda się z każdej mąki żytniej (razowa typ 2000, chlebowa typ 720, żurkowa), ale im wyższy typ mąki, tym wyjdzie on mocniejszy, kwaśniejszy
  • część mąki można zastąpić otrębami
  • jeśli masz zakwas na chleb, możesz skorzystać z przepisu: jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego?
  • aby zakwas wyszedł bardziej aromatyczny po 3 dniach możesz dorzucić do niego:
    • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • 10 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. 1. do czystego słoika wsyp 100 g (8 łyżek) mąki żytniej, stopniowo wlej 1 l wody i dokładnie wymieszaj
  2. 2. słoik zakręć zakrętką (lekko i niezbyt szczelnie) i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce np. na kuchenny blat, szafkę
    • po kilku godzinach zauważysz, że mąka opadła na dno i oddzieliła się wyraźnie od płynu – tak właśnie ma to wyglądać
    • na drugi dzień może się na nim pojawić piana, pęcherzyki powietrza – to oznaki, że fermentacja ruszyła
    • raz dziennie zamieszaj zakwas – pamiętaj by użyć do tego czystej łyżki
  3. 3. po upływie 4-5 dni powąchaj i spróbuj zakwasu (patrz punkt – Jak wygląda i smakuje gotowy zakwas na żurek?) – jeśli nie jest dostatecznie kwaśny odstaw go jeszcze na 1-2 dni
  4. 4. gotowy zakwas przechowuj w lodówce nawet do kilku tygodni (aby łatwiej się z niego korzystało przelej go do butelki)

Porada:

Twój zakwas będzie gotowy szybciej jeśli jako startera użyjesz 2-3 łyżek gotowego zakwasu z poprzedniego nastawu.

Jak wygląda i smakuje gotowy zakwas na żurek?

Trudno jest określić dokładny czas potrzebny na zrobienie zakwasu na żurek. Dużo zależy od mąki i temperatury w Twojej kuchni. Dlatego tak ważne jest obserwowanie i próbowanie zakwasu.

Poniżej zebrałam kilka informacji, które pomogą Ci uchwycić ten właściwy moment:

zakwas na żurek
  • płyn ma beżowo-szary kolor, na dnie znajduje się oddzielona od niego warstwa mąki
  • sam w sobie nie jest zbyt smaczny – czuć mąkę i wyraźnie kwaśny smak
  • zapach zależy od stopnia ukiszenia – może być dość intensywny, przypomina wodę po ogórkach kiszonych lub rzadko dokarmiany zakwas na chleb

Dla niektórych zapach zakwasu może być dość nieprzyjemny, ale dopóki nie widać i nie czuć w nim pleśni, wszystko jest ok.

Do czego można użyć zakwasu na żurek?

Warto mieć w swojej lodówce butelkę zakwasu i skorzystać z niego wtedy, kiedy przyjdzie na to ochota. Może tam stać całkiem długo bez obaw, że się zepsuje.

Zakwas na żurek przydaje się do ugotowania:

  • żurku
  • żuru
  • zalewajki
  • sosu żurkowego

Jeśli masz swoje propozycje, daj znać w komentarzu!

Czy opłaca się robić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek bez większego problemu możesz kupić praktycznie w każdym sklepie. Często wytwarzają go małe, lokalne przedsiębiorstwa.

W składzie gotowego zakwasu zwykle znajdziesz podstawowe składniki tj. mąka żytnia, woda, czosnek, majeranek. Niektóre zawierają też mąkę pszenną (ważne przy nietolerancji) i sól.

Zdarzają się jednak zakwasy z dodatkiem konserwantów, więc za każdym razem uważnie czytaj skład!

A jak to wygląda cenowo?

  • domowy zakwas na żurek z mąki żytniej typ 2000 – 0,30 zł / litr
  • domowy zakwas na żurek z mąki żytniej BIO typ 2000 – 0,70 zł / litr
  • sklepowy zakwas na żurek – 10-20 zł / litr
  • sklepowy zakwas na żurek BIO – 14-25 zł / litr

Wychodzi na to, że domowy zakwas jest tańszy o jakieś 97% Czy się to płaca? Chyba nie ma tutaj żadnych wątpliwości!

Podsumowanie

Butelka zakwasu na żurek to coś, co warto mieć w swojej lodówce. Przydaje się szczególnie wtedy, gdy mają wpaść niezapowiadani goście, potrzebujesz czegoś na szybko lub nie masz pomysłu na obiad.

Żurek to zawsze dobra opcja 🙂

Jeszcze więcej dobrej treści?

Jeśli podobał Ci się powyższy wpis to koniecznie zajrzyj do 📅 Sezonowego Newslettera, który jest idealnym uzupełnieniem treści, które publikuję na stronie.

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Komentarze (2)

  1. Anonim

    Jestem facetem i dopiero od niedawna gotuję i interesuję się przepisami. Od jakiegoś czasu „chodzi” za mną kwas buraczany. Kupowałem na Allegro, jedne lepsze, drugie gorsze, jedne tańsze, drugie droższe, ale muszę w końcu sam spróbować i myślę, że dzięki Twoim podpowiedziom się to uda. Problem tylko z kupieniem dobrych buraków.
    Życzę wesołych Świąt i smacznego jajka i niech Twe życie będzie jak bajka.

    1. Dla mnie taki domowy zakwas buraczany nie ma porównania z tym kupionym. Spróbuj koniecznie go nastawić – tutaj zebrałam wszystkie wskazówki: https://domowejroboty.pl/przepisy/zakwas-buraczany/

      Buraki najlepiej kupić na targu / eko-targu. Patrz, żeby nie były pomarszczone, muszą być twarde z gładką skórką.

      Dziękuję za życzenia! Wesołych Świąt! 🐣