Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest zdrowe pod warunkiem, że składa się wyłącznie z orzechów oraz jest spożywane w określonej ilości (1-2 łyżki dziennie). To bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, fitosteroli, błonnika, witamin i minerałów. Ma także niski indeks glikemiczny (IG=15).

Fakty o maśle orzechowym

  • zawiera duże ilości białka – orzechy ziemne zaliczane są do roślin strączkowych – to bliscy kuzyni fasoli czy soczewicy i tak jak one są bogate w białko o bardzo szerokim składzie aminokwasowym (26 g / 100 g)
  • jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – mają one korzystny wpływ na układ krążenia (6,1 g / 100 g)
  • dostarcza witamin i minerałów – m.in. witaminy E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, wapnia
  • jest źródłem antyoksydantów – zapobiegają one chorobom serca, udarom, obniżają poziom cukru we krwi
  • jest źródłem fitosteroli – są one pomocne w walce z nowotworami jelita grubego, prostaty czy piersi
  • zawiera błonnik – wspomaga on pracę jelit i przemianę materii
  • ma niski indeks glikemiczny (IG=15) – nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi

Wygląda na całkiem zdrową przekąskę, prawda?

Pamiętaj jednak, że jest ono produktem wysokokalorycznym (prawie 600 kcal w 100g) więc nie przesadzaj z jego ilością! Zalecana dzienna porcja to 1-2 łyżki.

Przepis na masło orzechowe

przepis na domowe masło orzechowe (kliknij po więcej szczegółów)

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (3)

  1. Tomek

    Większość dostępnych fistaszków w sklepach pochodzi z Chin więc ich jakość może być kontrowersyjna…

    1. Zawsze można użyć do robienia masła innych orzechów np. naszych rodzimych włoskich czy laskowych. Masło nabierze nowych właściwości smakowych i odżywczych.

    2. Alojzy

      Wystarczy przed zakupem przyjrzeć się etykiecie produktu (lub opisie na stronie jeśli kupujemy przez internet). W 99% znajduje się tam kraj pochodzenia. I bez problemu, zarówno w lokalnym sklepie jak i w sieci, znajdziesz fistaszki pochodzące Argentyny, Egiptu, USA a nawet z Polski.

      No i nie zawsze Chiny = gorsza jakość.