Jak wyhodować kiełki brokuła?

Brokuł to pyszne i bogate w składniki odżywcze warzywo, ale jego kiełki to przy nim prawdziwa prozdrowotna bomba! Zawierają one od 10-100 razy więcej wartościowych substancji niż jego dojrzała postać. Świetnie smakują także w postaci mikroliści (microgreens).

Są dobrym źródłem witamin i minerałów. Oprócz nich zawierają sporo cennych związków m.in. sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany, które mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.

Badania udowodniły, że zawarte w kiełkach brokuła substancje wpływają korzystnie na ochronę żołądka. Utrzymują pod kontrolą liczbę bakterii Helicobacter pylori, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka, wrzody czy raka tego narządu.

Mają one dość intensywny, lekko pikantny smak. Nie przypomina on za bardzo smaku dojrzałych brokułów – jeśli za nimi nie przepadasz to całkiem możliwe że kiełki te przypadną Ci do gustu. Koniecznie ich spróbuj!

hodowla:

  • namaczanie: 8-12 godzin
  • nawadnianie: 2-3 razy dziennie
  • czas rozwoju: 3-5 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 4-6 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik, doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, C, E, z grupy B, K
  • składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk
  • inne: białko, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteina, chlorofil, sulforafan, antyoksydanty

spożycie:

  • smak: lekko pikantny, nieco inny niż dojrzały brokuł
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak (ok. 2-3 min. gotowania na parze)

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki brokuła to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
  • umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
  • 2-3 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom

Najwięcej wartości odżywczych mają świeże kiełki po 3-5 dniach od rozpoczęcia hodowli. Będą one nieco zmieniały swój smak z każdym kolejnym dniem. Spróbuj ich np. podczas codziennego podlewania i wybierz taki etap ich rozwoju, w którym będą dla Ciebie najsmaczniejsze.

Brokuła możesz także uprawiać w postaci mikroliści (microgreens). Więcej informacji o tym sposobie hodowli znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?

Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Więcej o kiełkach

Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *