Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

Jeśli lubisz rzodkiewkę to na pewno posmakują Ci także jej kiełki. Ich uprawa nie sprawia problemów i z tego powodu świetnie nadają się dla początkujących kiełkomaniaków lub hodowców mikroliści (microgreens).

Są dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Zawarte w nich składniki wzmacniają odporność, pobudzają trawienie a także wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.

Oprócz walorów zdrowotnych są też bardzo ozdobne – zielone listki, lekko czerwona, poskręcana łodyżka i białe korzonki tworzą ciekawe i barwne połączenie. Idealnie nadają się do sałatek, kanapek, twarożku czy dekoracji potraw.

hodowla:

  • namaczanie: 4-6 godzin, nasiona powinny być zanurzone w wodzie
  • nawadnianie: 2 razy dziennie
  • czas rozwoju: 5-6 dni
  • średnia wysokość dojrzałych kiełków: 4-6 cm
  • metoda hodowli: kiełkownica, słoik lub doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
  • uwagi: około 3 dnia hodowli na korzeniach pojawia się biały meszek – są to maleńkie korzenie boczne (włośniki) i nie należy ich mylić z pleśnią!

substancje odżywcze:

  • witaminy: A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C i kwas foliowy
  • składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan
  • inne: białko, chlorofil

spożycie:

  • smak: ostry, jak dojrzała rzodkiewka
  • na surowo: tak
  • po ugotowaniu: tak

Przepis

Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki rzodkiewki to:

  • dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 4-6 godzin
  • następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
  • 2 razy na dzień:
    • podlewanie,
    • odprowadzanie nadmiaru wody,
    • zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
    • oraz rozbicie tworzących się skupisk i kępek kiełków – dzięki temu kiełki rzodkiewki dłużej zachowają swoją świeżość

Później pozostaje już tylko zebranie kiełkowego żniwa w odpowiednim momencie czyli po ok. 5-6 dniach. Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (pamiętaj by raz dziennie je przepłukać).

Zamiast kiełków możesz czasem, dla odmiany, wyhodować rzodkiewkę w postaci mikroliści (microgreens). Informacje jak to zrobić znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?.

Więcej o kiełkach

https://domowejroboty.pl/porady/kielki/
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (11)

  1. Karolina

    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, może Wy mi pomożecie. Czy kiełki z rzodkiewki ogrodowej też są zdrowe, czy tylko sam korzeń nadaje się do jedzenia?

    1. Do jedzenia nadaje się cała rzodkiewka, liście także (można z nich np. zrobić pesto).

      Kiełki najlepiej hodować z nasion specjalnie do tego przeznaczonych. Takie do wysiania do gruntu często mają dodatki, nawóz, zaprawę itp. Jak masz swoje nasiona i jesteś pewna, że nie były niczym zaprawiane, to możesz z takich hodować kiełki.

      1. OOOO

        A jak samemu wychodować kiełki? Kupić można, najczęściej duża torebka i kilka nasion. Jaj samemu je uzyskać?

        1. Musiałbyś posadzić rzodkiewkę, poczekać aż wypuści pędy kwiatowe a na nich zrobią się nasiona. Potem je zebrać, wysuszyć (jeśli jest ich sporo i chcesz je przechować na dłużej) i próbować czy skiełkują.

  2. Nie ma to takiego dużego znaczenia – ja zwykle podlewam wodą z filtra, ale z kranu też mi się zdarza.

  3. Anonim

    Jaką wodą płukać kiełki przegotowaną czy z kranu

  4. Krzysztof

    Bardzo dobre porady

  5. Alicja

    Czy kielki przechowyjemy w zamkniętych pojemnikach w lodówce czy na przykład na sicie? I czy można je schować bezpośrednio po przepłukaniu wodą?

    1. Ja przechowuję w zamkniętym pojemniku. Można nie zamykać szczelnie pokrywki, żeby trochę dopływ powietrza był. Czasem jak hoduję w kiełkownicy słoikowej (taki słoik z sitkiem zamiast nakrętki) to wstawiam razem z nią. Na samym sicie raczej nie polecam, bo mogą wysychać szybko.

      Kiełki wystarczy przepłukać, odsączyć wodę (poczekać kilka minut aż obciekną lub lekko ręcznikiem papierowym je obsuszyć, można też użyć wirówki do sałaty), żeby nie miały za mokro w pojemniku i schować do pudełka. Dobrze je raz dziennie przepłukać, ale ja czasem zapominam i też są ok, tylko trzeba szybciej zjadać 😉

  6. Justyna

    Bardzo chciałabym zachęcić moje dwie dziewczynki do uprawy roślin. Z racji, że nie mamy własnego ogródka (mieszkamy w bloku) pomyślałam o kiełkach a konkretniej o kiełkach rzodkiewki bo samą rzodkiewkę znają i nawet lubią. Nie wiem tylko gdzie można kupić nasiona od ręki? Wiem, że da się przez internet, ale tutaj więcej zapłaciłabym za wysyłkę. Może Biedronka albo jakiś inny dyskont?

    Dziękuję za wszelkie porady!

    1. Poszukaj nasion na kiełki w sklepach ogrodniczych, zielarskiech, ze zdrową żywnością. W dyskontach typu Biedronka, Lidl, Rossmann też kiedyś je widziałam.

      Mam nadzieję, że posmakują dziewczynkom 🙂