Jak wyhodować kiełki koniczyny?
Właściwości kiełków koniczyny są bardzo zbliżone swym bogactwem do pozostałych kiełków roślin strączkowych (np. lucerny, soczewicy i soi). To świetne źródło białka, flawonoidów, witamin i składników mineralnych.
Spożywanie tych roślin korzystnie wpływa na układ nerwowy (uspokaja, odpręża), reguluje pracę żołądka oraz działa przeciwskurczowo. Zaobserwowano również ich łagodzące działanie na symptomy menopauzy.
Uprawa kiełków koniczyny jest prosta i mało wymagająca, dlatego stają się one coraz popularniejsze. Są one delikatne i lekko chrupiące w smaku. Z tego powodu są świetnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Dobrze smakują również w postaci mikroliści (microgreens).
hodowla:
- namaczanie: 8-12 godzin
- nawadnianie: 2 razy dziennie
- czas rozwoju: 6-7 dni
- średnia wysokość dojrzałych kiełków: 6-8 cm
- metoda hodowli: kiełkownica, słoik, doniczka z ziemią (zielone pędy, microgreens)
substancje odżywcze:
- witaminy: A, C, E, z grupy B
- składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i cynk
- inne: białko, chlorofil, błonnik, bioflawonoidy
spożycie:
- smak: delikatny, chrupiący, jak nieco ostrzejsza lucerna
- na surowo: tak
- po ugotowaniu: tak
Przepis
Podstawowe czynności, o których musisz pamiętać hodując kiełki koniczyny to:
- dokładne płukanie i namaczanie nasion – ok. 8-12 godzin
- następnie umieszczenie nasion w przygotowanym wcześniej pojemniku (w zależności od wybranej metody – w słoiku lub na szalkach kiełkownicy)
- 2 razy na dzień:
- podlewanie,
- odprowadzanie nadmiaru wody
- oraz zapewnienie dostępu powietrza kiełkującym nasionom
Rośliny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe, ale dostęp światła sprawi, że się zazielenią. Unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia!
Kiedy umieścisz nasiona koniczyny w doniczce z podłożem, możesz wyhodować małe rośliny nazywane microgreens. Dodatkowe informacje o tym sposobie uprawy znajdziesz we wpisie: Microgreens (mikroliście) – co to jest i jak się je uprawia?.
Kiełki są gotowe po ok. 6-7 dniach hodowli, na microgreens poczekasz trochę dłużej (ok. 10 dni). Możesz je spożyć od razu lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (dobrze jest raz dziennie je przepłukać).
Więcej o kiełkach
Jeśli interesuje Cię tematyka kiełków to zapraszam do lektury mojego wpisu – Kiełki – mini-warzywa, które wyhodujesz w 5 dni.
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!