Jak zrobić cukier puder?
Zrobienie własnego cukru pudru to banalna sprawa. Jednak domyślam się, że dla wygody lub z przyzwyczajenia zwykle kupujesz go w gotowej postaci.
A gdybym Ci powiedziała, że robiąc tak przepłacasz nawet 3-4 razy?
Zobacz sam!
Przepis
czas przygotowania: 3 min / ilość: 120 g (1 szklanka) / poziom trudności: łatwy
Składniki
produkty:
- cukier – 120 g (3/4 szklanki)
przybory kuchenne:
- przyrząd do zmielenia cukru (blender, młynek do kawy, moździerz lub wałek)
- pojemnik, słoik szczelnie zakręcany o objętości 300 ml
uwagi:
- do zmielenia możesz użyć cukru białego, trzcinowego lub jego zamienników – ksylitolu, erytrolu
Przygotowanie
- 1. odmierz 120 g (3/4 szklanki) cukru i zmiel go na proszek np. w pojemniku blendera, młynku do kawy, moździerzu (możesz to zrobić partiami) – zajmie Ci to ok. 1 minuty
- 2. jeśli nie masz pod ręką żadnego sprzętu do mielenia:
- rozsyp cukier na blacie lub stolnicy
- rozcieraj go za pomocą wałka, aż powstanie z niego puder
- 3. przesyp otrzymany cukier puder do słoika
- 4. przechowuj go w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym słoiku
Poniżej zdjęcia cukru przed i po mieleniu (młynek do kawy):
Przelicznik
Do danego przepisu potrzebujesz zwykle określoną ilość cukru pudru. Abyś łatwo mógł ją sobie przeliczyć, zerknij na poniższą listę.
Ile waży cukier puder? (zakładając, że szklanka = 250 ml):
- 1 łyżka cukru pudru = 10 g
- 1 łyżeczka cukru pudru = 5 g
- 1 szklanka cukru pudru = 120 g
- 1/2 szklanki cukru pudru = 60 g
Do czego można używać cukru pudru?
Cukru pudru możesz używać zamiennie ze zwykłym cukrem. Jego drobno zmielona postać jest szczególnie przydatna do robienia:
- lukru
- polewy czekoladowej
- bitej śmietany
- lodów
- dekorowania (ciast, ciasteczek, gofrów, racuchów, pączków itp.)
- smakowej posypki (w połączeniu z kakao, cynamonem lub przyprawą do piernika)
Cukier puder, ze względu na swoją drobno zmieloną postać, szybko się rozpuszcza i daje Ci możliwość uzyskania idealnie gładkiej konsystencji wyrobu. Przy użyciu zwykłego cukru będzie Ci znacznie trudniej o taki efekt.
Puder z ksylitolu lub erytrytolu
Jeśli zależy Ci na obniżeniu wartości kalorycznej lub indeksu glikemicznego swojego deseru, zamiast zwykłego cukru zmiel na puder ksylitol lub erytrytol (erytrol).
Są to naturalne substancje słodzące, o słodyczy porównywalnej z cukrem stołowym. Ich wpływ na organizm jest jednak zupełnie inny.
Dla porównania:
- 100 g cukru białego ma IG=70, dostarcza 400 kcal
- 100 g ksylitolu ma IG=8, dostarcza 240 kcal
- 100 g erytrytolu ma IG=0, dostarcza 0 kcal
Różnice są ogromne! Słodziki te nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, są mało lub bezkaloryczne i dodatkowo przyjazne dla zębów (nie są rozkładane przez bakterie w jamie ustnej przez co nie powodują próchnicy).
Opcja warta wypróbowania!
Dlaczego domowy cukier puder jest lepszy?
W przypadku cukru pudru to nie skład będzie decydującym powodem, dla którego warto zrobić go w domu. Jest on w obu przypadkach taki sam – po prostu cukier, bez żadnych dodatków. Jest jednak coś, co stanowi do tego niezłą zachętę:
Cena!
Wychodzi na to, że za zmielenie cukru na puder producenci liczą sobie… całkiem słono!
Popatrz sam:
produkt | cena sklepowego (za kg) | cena domowego (za kg) | różnica |
---|---|---|---|
cukier puder z białego cukru | ~ 5,30 zł | ~ 3 zł | domowy – 43,4% tańszy |
cukier puder z trzcinowego cukru | ~ 34 zł | ~ 7,4 zł | domowy – 78,2% tańszy |
puder z ksylitolu | ~ 57 zł | ~ 27 zł | domowy – 52,6% tańszy |
puder z erytrytolu | ~ 45 zł | ~ 17 zł | domowy – 62,2% tańszy |
Jak widzisz, różnice w cenach są spore, zwłaszcza jeśli chcesz zastąpić biały cukier nieco zdrowszym zamiennikiem. Domowy puder z cukru trzcinowego wychodzi aż 4,5x taniej! Ponad 2x mniej zapłacisz również za domowy puder z ksylitolu czy erytrytolu.
Dochodzi tutaj jeszcze kwestia opakowania – cukier kryształ bez problemu kupisz w papierowej torebce. Gotowy cukier puder dostaniesz zwykle w niedużych, foliowych woreczkach, które znacznie trudniej ponownie przetworzyć.
Podsumowanie
Ciekawa jestem do czego Ty używasz cukru pudru? A może masz jakiś przepis, w którym jest on niezastąpionym składnikiem? Daj znać w komentarzu.
Wesprzyj autora
Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.
Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.
Dziękuję!
O matko, a ja ciągle wydawałam krocie na gotowy cukier puder w sklepach, a tu proszę, taka oszczędność. Może warto by dodać jakieś przepisy na ciasta czy desery, gdzie ten domowy cukier puder jest niezbędny?
Artykuł w dechę! Pierwsza klasa