#100domowych – reaktywacja

Po dłuższej przerwie czas na kolejną aktualizację projektu #100domowych. Na stronie nazbierało się trochę wpisów, aktualizacji i nowości. O niektórych z nich pewnie już wiesz, inne zdradzam publicznie po raz pierwszy.

Co mi się udało skreślić z listy? Jakie mam dalsze plany?

Sukcesy

Rzeczy, które udało mi się zrealizować:

7 nowych przepisów

Od poprzedniego wpisu z tej serii na stronie pojawiły się przepisy na:

  • hummus

    Ta pyszna pasta z ciecierzycy gości u nas dość często, szczególnie na różnych imprezach. W towarzystwie domowego chleba smakuje jeszcze lepiej. Warto wiedzieć, że sklepowe hummusy są często ponad 2 razy droższe!

  • lody śmietankowe

    W sezonie letnim nie robiłam ich tak często, jak bym chciała, mimo, że są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przyznaję, że niestety częściej gościły u nas gotowe lody. Głównie dlatego, że moje dzieci nie przepadają za śmietankowym smakiem – muszę koniecznie przetestować inne wersje, szczególnie truskawkową i czekoladową.

  • lukier

    Prosty sposób na podkręcenie i dosłodzenie domowych wypieków – u mnie najczęściej w wersji z sokiem z cytryny.

  • uniwersalny płyn czyszczący

    To mój niezbędnik jeśli chodzi o sprzątanie. Potrzebne do niego składniki mam zawsze pod ręką i jak tylko się skończy dorabiam następną porcję.

  • płyn do dezynfekcji

    Symbol obecnych czasów, który ze szpitali i przychodni wkroczył do naszych domów i… torebek. Przelewam go do małej buteleczki i noszę zawsze ze sobą. Druga taka jest w samochodowym schowku.

  • przyprawa do piernika

    Robię podobną już od kilku lat, nie przypominam sobie kiedy kupowałam gotową. Lubię ją dodawać nie tylko do piernika – całą listę przykładów podałam we wpisie.

  • cukier puder

    Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis – jest tak banalnie prosty i oczywisty. Ale później wzięłam się za wyliczenia i stwierdziłam, że muszę koniecznie dać znać, że to jeden z tych produktów, na których możesz sporo zaoszczędzić. Kupując go w sklepie przepłacasz często nawet 3-4 razy!

2 ulepszone przepisy

Wprowadziłam także zmiany do poniższych przepisów:

  • zakwas na chleb

    Ponieważ sporo osób miało problem z jego zrobieniem, zakwas nie rósł lub bardzo słabo pracował. Mam nadzieję, że w tej wersji podobnych kłopotów już nie będzie!

  • zakwas buraczany

    Dodałam do wpisu punkt: „Ratunku, z zakwasu zrobił się kisiel!”. Taki problem czasem się zdarza, ale nie zawsze jest to powód do wylania zakwasu. Jeśli szybko zadziałasz jest duża szansa, że zakwas uda się uratować!

16 instrukcji hodowli kiełków

Przygotowałam również szczegółowe instrukcje hodowli dla poniższych kiełków:

Sezonowy Newsletter

Wraz z początkiem roku zmieniłam formę swojego blogowego newslettera. Teraz zamiast powiadomień o nowych wpisach otrzymujesz ode mnie co 2 tygodnie porcję sezonowych inspiracji – zebranych z różnych stron przepisów, porad, filmów dotyczących tego, co obecnie warto zrobić w swojej kuchni czy ogrodzie.

Teraz już nigdy nie zapomnisz o nastawieniu zakwasu na barszcz przed świętami, zrobieniu zapasów przecieru pomidorowego w sierpniu czy pączków na tłusty czwartek 🙂

Jeśli jeszcze się nie wpisałeś, serdecznie zapraszam.

Studia dietetyczne

Kolejny raz jestem studentką ?‍?

Zapisałam się na studia podyplomowe z dietetyki. Mimo, że sporo wiem na temat zdrowego odżywiania, to jednak pewnych wiadomości mi brakowało.

Jeden semestr nauki już praktycznie za mną i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z tego, czego się tam dowiaduję. Dużo praktycznych, bardzo ciekawych informacji – jestem pewna, że pomogą mi tworzyć dla Ciebie jeszcze lepsze treści.

Porażki

Największa porażką było to, że przez tak długi czas na stronie bardzo mało się działo…

Projekt #100domowych również leżał odłogiem i czekał na to, aż zabiorę się znów do roboty. Mam nadzieję, że tym razem się doczeka i uda mi się dobrnąć do końca „listy 100 produktów” a może nawet jeszcze dalej?

Plany na najbliższy miesiąc

W ciągu następnego miesiąca mam zamiar opublikować:

  • wpis o hodowli kiełków w kiełkownicy – zauważyłam, że sporo osób ma problemy z tym sposobem kiełkowania. Mam na to kilka swoich trików, którymi chętnie się z Tobą podzielę
  • przepis na pastę tahini – bez niej domowy hummus nie jest w pełni domowy 😉
  • przepis na zakwas na żurek – zbliża się Wielkanoc a tego przepisu ciągle brakuje na mojej stronie, muszę to koniecznie nadrobić!

Być może uda mi się również wrzucić przepis na ocet jabłkowy – wiem, że nie wpisuje on zbytnio w obecny sezon, ale jest już prawie gotowy i szkoda mi go kisić w szkicach do lata.

Przemyślenia

Bardzo się cieszę, że wróciłam do pisania i opublikowałam kilka nowych wpisów.

Ostatnio największym wyzwaniem jest dla mnie regularne prowadzenie Sezonowego Newslettera i wyszukiwanie ciekawych treści. To nowość również dla mnie i jestem bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę i miłe słowa jakie od Was dostaję ?

Jeśli zrobiłeś ostatnio jakiś produkt wpisujący się w tematykę strony i projektu #100domowych (czyli taki, który wcześniej zwykle kupowałeś gotowy w sklepie) daj koniecznie znać w komentarzu.

Chętnie poczytam!

Wesprzyj autora

Postaw mi kawę

Jeśli doceniasz moje wysiłki i uważasz, że to, co robię, jest przydatne, możesz okazać swoje wsparcie, stawiając mi kawę.

Taki gest będzie dla mnie nie tylko miłym podziękowaniem, ale także silnym sygnałem, że warto kontynuować i rozwijać dalej tworzenie podobnych treści.

Dziękuję!

Ania Skulimowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze (3)

  1. Justyna O.

    Widzę, że kochasz eksperymentować w kuchni, ja też! Ale powiedz, próbowałaś może robić hummus z dodatkiem buraka albo awokado? To może być bomba smakowa.

  2. Marta

    Trafiłam tutaj szukając przepisu na domowy jogurt. Widzę, że jest tutaj sporo ciekawych treści. Pozdrawiam i zostaję na dłużej 🙂

    1. Super, zapraszam 🙂